Dr. Tanju Sürmeli

Dr. Tanju Sürmeli

tanjusurmeli@yasamsaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yüksek not alma ve sınavlarda başarılı olma baskısı, öğrencilerin stresini artırıyor. Aslında sınavlar, stres artırıcı bir tecrübe olarak yaşanıyor

Çocukların hayatı, sene içi ve sene sonu sınavlarıyla dolu. Bütün bu tecrübeleriyle çocukların sınavlara alıştıklarını düşünebilirsiniz ama bu her zaman öyle değil. Karın ve baş gibi vücudun çeşitli yerlerindeki ağrılar, sınav öncesi ve/veya sırasında çocukların genel yakınmaları arasında. Bazen ebeveynler de aşırı stresli olup bunu çocuklarına yansıtarak onlara yanlış bir öğreti kazandırabiliyor.

Sağlıklı stres iyidir
Biraz stres, sınavlardan önce gerçekten yararlı olabilir. Çocuğu daha fazla çalışmaya itebilir ve başarılı olması için motive edebilir. Stres yaratılmazsa uyku hali gibi isteksizlik ortaya çıkabilir. Ancak çok fazla stres de öğrencinin kendine güvenini azaltabilir. Aşırı stres, anlık unutkanlığa neden olup önemli bilgilerin hatırlanmasını engeller. Aynı zamanda anlama ve sonuçlandırma yeteneğini bozar, bu da problem çözmede zorluk yaşamaya neden olur. Bunun sonucunda sıkı çalışmanın karşılığı alınamaz.

Anne-babalara tavsiyeler
Eğer çocuğunuz sınavlardan önce gerginse ona aşağıdaki ipuçlarını öğretin, cesaretlendirin ve bir sonraki sınav için streslerini azaltacak, enerjilerini artıracak stratejiler kullanın.
* Derin nefes alma ve her nefes verişte gerginliği de beraberinde azaltma,
* Kaslarını 5 saniye süreyle kasıp gevşetme ve bunu 3 kere tekrar etme,
* Gözleri kapalıyken kendini gevşemiş, mutlu ve huzurlu bir ortamda hissetme.

Sınav öncesi hazırlık
* Sınavdan önceki akşam çalışmak stres yaratabilir, bu yüzden onu sınavdan çok daha önceki günlerde azar azar çalışmaya teşvik edin.
* Deneme sınavları almasını sağlayın. Bu, stresinin azalmasına ve tecrübe kazanmasına yardım edecek.
* Sınavdan önceki gece erkenden yatması ve iyi uyuması konusunda onu uyarın.
* Yatağa gitmeden önce anlaşmazlıklarını çözmesine destek olun.
* Kan şekeri, sabahları en düşük seviyededir. Araştırmalar, çocuğunuzun kahvaltı yapmasının, onun sınavda başarıyla problem çözebilmesi için gerekli olduğunu gösteriyor.
* Sınav için rahat bir kıyafet giymesini sağlayın.
* Ona her gün nasıl davranıyorsanız sınav öncesi de aynı şekilde davranın. Sınavıyla ilgilendiğinizi hissettirin ancak üzerine gitmeyin.
* Sınav öncesi fiziksel aktivitede bulunması, vücut gerginliğini azaltacaktır.
* Sınava zamanından önce ve hazırlıklı gitmesi, küçük detaylarla uğraşarak strese girmesini engeller, konuya odaklanmasını sağlar.
* Sınavın zor olabileceğini ve herkesin tüm sorulara cevap veremeyeceğini, kimsenin ondan böyle bir beklentisi olmadığını ve olumlu hissetmesi gerektiğini hatırlatın. Sınav için elinden gelenin en iyisini yapacağını söyleyin.
* Sınav sırasında yönergeleri iyi okumasını ve anlamadığı bir yönerge olursa yetkiliye sormasını tembihleyin.
* Sınav öncesi ve sırasında aklına gelen olumsuz düşünceler, çocuğunuzun kendine olan güvenini yıkar. “Bu sınavı geçemem” gibi olumsuz düşüncelerin yerini, “Bu sınava çok iyi
hazırlandım ve iyi bir not alacağım” gibi olumlu düşünceler alması için telkinde bulunun.