Dr. Tanju Sürmeli

Dr. Tanju Sürmeli

tanjusurmeli@yasamsaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Aileler çocuklarının çok çalıştığını ama beklenen performansı sınavda gösteremediklerinden yakınır sıklıkla. Bu, sınav stresine bağlanır genellikle. Bunu aşmanın yolları mevcut. Biofeedback yöntemini deneyebilirsiniz

Çocuğunuz çok çalışıyor ama sınavlarda beklenen performansı gösteremiyor mu? Sınav stresini yenemiyorlar mı? Önce sınav sırasında nasıl hareket edilmesi gerektiğiyla başlayalım:

Sınav sırasında yapılması gerekenler
- Sınavı gözden geçirmesi, zamanı iyi kullanmasını ve tek bir soru üzerinde çok fazla vakit kaybetmemesini sağlayacaktır.
- Sınavdan önce çocuğunuzun küçük notlar alması, sınav sırasında önemli noktaları ve anahtar bilgileri hatırlamasına yardımcı olacaktır.
- Bazı öğrenciler sınav sırasında o kadar gergin oluyorlar ki sınav yönergelerini atlayabiliyorlar, bu yüzden yönergeleri çok dikkatli okumaları başarıyı etkileyecektir.
- Kolay sorulara öncelik vermek, zaman ve enerjilerini daha zor sorulara odaklamalarını sağlar.
- Zor soruları kendilerinin anlayabileceği kelimelerle ve sorunun anlamını değiştirmeden yaparlarsa bu, onların problemi daha kolay anlamalarına yardımcı olacaktır.
- Çocuğunuz çoktan seçmeli ve açıklamalı sorulara vereceği cevapları kafasında planlarsa, kendinden daha emin olur.

Haberin Devamı

Sonrasında ne yapmalı?
- Çocuğunuzla sınav hakkında konuşun ve onun ne kadar çaba sarf ettiğini anladığınızı hissettirin.
- Zor ve kolay sınav soruları hakkında ve aynı zamanda bugünden ne öğrendiğiyle ilgili konuşun.
- Çocuğunuza bu sınavı tekrar alması gerekirse neleri değiştirirdi, onu sorun.
- Çocuğunuza, performansına göre değil sadece o olduğu için sevdiğinizi açıklayın.

Peki tavsiyeler çalışmazsa?
Aileler çocuklarının çok çalıştığını ama beklenen performansı sınavda gösteremediklerinden yakınıyorlar. Sınav stresine girmemeyi defalarca tembih ettikleri, bütün bu saydıklarımızı denedikleri halde çocuklarının bunu yenemediklerini söyleyen ailelerin sayısı az değil.
Aileler sınav stresinin beynin bilinçli kısmıyla yürütüldüğünü düşünüyorlar ama bilimsel çalışmalar, stres mekanizmasının genelde bilinçaltı (örneğin: elektrik akımı ve amigdala) mekanizmasıyla yürütüldüğünü gösteriyor.
Kişinin davranışlarını değiştirememesi, bu bilinçaltı kısmı kontrol edememesine bağlıdır. Sınav korkusunu yenmeleri saydığımız yöntemlerle başarılı olamazsa, beynin korku ve stresle ilgili bağlantılarında bir olumsuzluk var mı diye araştırılması faydalı olabilir.
Bir öğrenci, sınav günü çok heyecanlı ve kendini baskı altında hissediyorsa strese bağlı olarak fazla beta aktivitesi gösterir ve kendisi de fazla beta dalgası olan bir beyne sahip olabilir. Beta dalgası, yoğun dikkat dalgası olmasına rağmen, beyinde fazla üretilen bu dalga sıkıntı yarattığından ve amigdalayı yanlış yere uyardığından kişiyi heyecanlı yapabilir ve yanlış kararlar vermesini sağlayabilir. Sınav sırasında “Bu sınavı geçemem” gibi olumsuz düşüncelerin aklına gelmesi çocuğunuzun kendine olan güveninin sarsılmasına yol açabilir.

Haberin Devamı

Beyin egzersiziyle soruna çözüm bulunabilir
Biofeedback yöntemiyle beyindeki fazla beta dalgasını ‘azaltmak’ öğretilebiliyor. O zaman aynı öğrencinin sınava daha sakin bir şekilde girmesi mümkün oluyor. Olumsuz düşünceler yerini, “Bu sınava çok iyi hazırlandım ve bu sınavdan iyi bir not alacağım” gibi olumlu düşüncelere bırakıyor. Biofeedback, bir öğrenme stratejisidir ve insanların kendi beyin dalgalarını değiştirmesini öğreterek çalışan ağrısız, yan etkisiz, genelde kalıcı bir beyin egzersizidir.
Bu yöntemden faydalanan çocukların ayrıca konsantrasyonlarında, ders çalışma motivasyonlarında, matematik başarılarında, kendilerini ifade etmelerinde ve özgüvenlerinde belirgin artış görülmüştür.
Amerikan Çocuk Akademisi Çocuk ve Ergen Kanıta Dayalı Psikososyal Müdahaleler altında biofeedback’i hiperaktif davranışların tedavisi için en iyi bilimsel destek seviyesinde kabul etmektedir, hatırlatalım.

Haberin Devamı

STRESİN BETA DALGASINI VE AMİGDALAYI ETKİLEMESİ

SINAV STRESİNİ NASIL AŞMALI