‘Dubai battı’ iddialarına inat, emirlikte, ihtişamlı hayat sürüyor. Ekonomik krizden bahsetmenin yasak olduğu bu yerde, her şey altın işlemeli

Haberin Devamı

SÖZDE KRiZDE DUBAi KEYFi



En fazla ne kadar gösterişli olabilir ki” diyordum; Dubai’nin orta yerindeki yapay göletteki su damlalarının Arap müziği eşliğinde göbek dansı yaptığını, Burj Al Arab’daki standart odanın 170 metrekare olduğunu, son derece lüks, pahalı ve üstelik ağzına kadar dolu olan gece kulübü Cavalli’de eğlenen smokinli ve tuvaletli İngilizleri görene kadar... Oluyormuş, hayalin sonu yokmuş; neticede hayran olmadığımız Arap’ların kültürleri parayla, modernizmle ve zekayla birleşince ortaya akıllara durgunluk verecek bir şehir çıkabiliyormuş...
Krizden bahsediliyordu geçen haftalarda, oysa benim gördüğüm Dubai turist kaynıyor ve yatırımcılar Emir Maktum’un kapısında bekleşiyor. Orta Doğu’nun en popüler ve gelişmiş şehri Dubai, üstelik Avrupa’ya da yakın Asya’ya da; çölde devasa bir vaha gibi karşınıza çıkıveriyor. Şehrin vaat ettiklerini görüp şaşıyorsunuz; burada hizmette ve eğlencede sınır yok. Hizmet sektöründe, bu işin ustası Hintliler, Filipinliler çalışıyor zaten, Dubaililerin hepsi zengin; zira yatırım yapan yabancıların burada iş yapmaları için yerel ortaklarının olması gerekiyor. Haliyle hemen herkes büyük şirketlerin, otellerin, restoranların ortağı.
Bunca zamandır Dubai’ye hep gitmek istemiştim ama olmamıştı, Sheraton Çeşme Otel vesile oldu, yeni kampanyalarını Dubai’de tanıttılar basına. Kampanya şöyle; Çeşme’de bir hafta kalırsanız, Emirates ile gidiş-dönüş bileti dahil olmak üzere üç gün Dubai’de konaklama hediye ediyorlar. Bu kampanyanın ardında Sheraton Çeşme Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İskender Dilek var. Bireysel kontakları ve çabaları ile kampanyaya Emirates gibi büyük bir markayı da dahil edebilmiş. Çeşme’de bir kişi bir hafta için bin 15 TL ödüyor, diyelim bir hafta kalacak zamanınız yok, o halde Mart’a kadar iki defa kalır ve bu şekilde bir haftaya tamamlarsanız da kampanyadan yararlanabilirsiniz. Yılbaşında ne yapacağına karar veremeyenlere duyurmuş olayım.

SÖZDE KRiZDE DUBAi KEYFi

Burj Al Arab standardı
Çok lüks malikaneler hayal edin ve onların yan yana değil de üst üste olduğunu düşünün. Otel diye düşünürseniz şaşkına dönüyorsunuz, zaten havaalanından Rolls Royce veya isterseniz helikopterle alınıyorsunuz. Burj Al Arab’a girince sizi özel butler’ınız hayatınızda yiyebileceğiniz en güzel hurmalarla, meyve sularıyla karşılıyor ve katınıza götürüyor, her katta ayrı resepsiyon var. Otel 26 kat ama odaların dubleks olduğunu düşünürseniz, normalde 50 kattan fazla ediyor. Yelken formundaki binanın içine girince değil ama odaya girince şaşırdığımı itiraf etmeliyim, standart oda normal otellerdeki kral dairesine eşdeğer. 200 metrekarelik odada büyüklükten olduğu kadar konfordan da etkilendim. Hemen hemen baktığınız her noktada altınla gözgöze geldiğiniz odanın tuvaletinde kişiye özel 100 mg’lık Hermes parfüm, vücut kremi ve şampuanlar mevcut. Özel suitleri ve kral dairesini de gezince şaşkınlığım geçti. Buranın mantığı çok doğru aslında, kral dairesi ne demek? Kralın kalması için yapılmış oda demek. Eh bir kralı kıytırık bir kral dairesinde mutlu edebilir misiniz? Asla!

SÖZDE KRiZDE DUBAi KEYFi

1960’ların balıkçılık şehrinden, baş döndürücü yüksekliklere Dubai
* 1971 yılında diğer altı emirlikle birlikte Birleşik Arap Emirliğini oluşturdu.
* Dubai, BM, Arap Ligi, IMF, OPEC, WTO, AGCC gibi uluslararası örgütlerin üyesi.
* Eylül 2004 yılında inşasına başlanan Burj Dubai, 165 katıyla dünyanın en yüksek gökdeleni, 2010 Şubat ayında tamamlanacak. Tahmini maliyeti 4.1 milyar Amerikan Doları.
* Krize inat yatırıma Dubai Festival City, Dubai Metrosu, Aquatic Centre, Dubai Sports City gibi projelere devam ediliyor.
* Ülkede GSMH son beş yıl içinde yıllık yüzde 13 artış göstermiş. 108 Milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.
* Kişi başına düşen milli gelirin 38 binden, 44 bin Amerikan dolarına çıkarılması planlanıyor.
* Yasa ve düzenlemelerin uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi amaçlanıyor.
* İlave işgücü kapasitesi yaratılarak toplam çalışan nüfusun 1.7 milyona çıkarılmasına çalışılıyor, bu da Dubai’yi geri kalmış ülkeler için muazzam bir iş kapısı haline getiriyor.
* Abu Dabi’den aktarılan 10 milyar doların bir kısmı Dubai World’ün tamamlanması için kullanılacak.


Neden Dubaİ’ye gidilsin?
- Çünkü cömert bir şehir, ne beklentiniz varsa, karşılanıyor.
- Deniz, çöl ve ihtişam başlı başına ilgi çekici. Dubai seksi bir yer.
- Dubai’nin dönüşümünü görmek çok etkileyici. Muhakkak Dubai Müzesi’ni gezin, kentin tarihini anlamanız bakımından önemli.
- Gümrüksüz devasa alışveriş merkezlerindeki fiyatlar bizden farklı değil ama elektroniğe göz atmakta fayda var.
- Başlıca bölgeleri Jumeriah ve Deira olan Dubai Türkiye’den 4.5 saat uzaklıkta. Emirates zaten kaliteyle eş anlamda kullanılan bir kelime oldu.
- Kış ortasında yazı yaşamaktan daha güzel ne olabilir?
- İnsan yapımı bir adanın üzerine kurulan 321 metrelik Burj Al Arab’ı gezmek 30-40 dolar. Ancak bu gezide odaları görmek mümkün değil.
- Müslüman bir ülke olmasına rağmen şaşırtacak kadar az cami var, camilerin mimarisi son derece güzel.
-Halkın yüzde 90’ı İngilizce konuşabiliyor. Perşembe, cuma tatil.


SÖZDE KRiZDE DUBAi KEYFi
Her yer altın
Otelde sırf balo salonunda kullanılan altınlar bir basket sahasını dolduracak kadar. Burada kalırken “Ne olacak memleketin hali” diye düşünmü-yorsunuz, Çikolataların üzerinde bile altın var.

YARIN: DUBAi’DE SAFARİNİN SONUNDA DANSÖZ VAR...
GECE KULÜPLERİNDE PARANIN SATIN ALABİLECEĞİ HER ŞEY...