Cadde Görüntü yönetmeninin ölümüne sebep olmuştu! 'Eğitim sırasında telefonla konuşuyordu'

Görüntü yönetmeninin ölümüne sebep olmuştu! 'Eğitim sırasında telefonla konuşuyordu'

01.02.2023 - 10:34 | Son Güncellenme:

ABD'li oyuncu Alec Baldwin, 'Rust' filminin çekimleri sırasında, elindeki kurusıkı tabancadan çıkan mermilerle Halyna Hutchins'in ölümüne sebep olmuştu. Trajik olayın yankıları üzerinden bir yıldan fazla süre geçmesine rağmen devam ederken, Santa Fe'deki savcılar ünlü isim hakkında resmi olarak suç duyurusunda bulundu. Mahkemeye verilen belgelerde yer alan detaylar ise kısa sürede tüm dünyada gündem oldu.

Görüntü yönetmeninin ölümüne sebep olmuştu Eğitim sırasında telefonla konuşuyordu

ABD’nin New Mexico eyaletinden çekilen 'Rust' adlı filmin setinde, Ekim 2021’de bir sahnenin provası yapılırken 64 yaşındaki Hollywood yıldızı Alec Baldwin; 42 yaşındaki görüntü yönetmeni Halyna Hutchins'i kazara vurarak ölümüne neden olmuştu.

Haberin Devamı

Santa Fe Bölge Savcısı Mary Carmack-Altwies geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, söz konusu olayla ilgili Baldwin ve setteki silah ve mühimmattan sorumlu olan Hannah Gutierrez-Reed’in 'kasıtsız adam öldürmek' suçundan suçlanacağını aktararak; ikili hakkında ay sonuna kadar dava açılacağını duyurmuştu.

Görüntü yönetmeninin ölümüne sebep olmuştu Eğitim sırasında telefonla konuşuyordu

"HERKES ADALETİ HAK EDER"

Carmack-Altwies, "Oyuncu ve yapımcı Alec Baldwin ve silahlardan sorumlu set çalışanı Hannah Gutierrez-Reed, ikişer kez kasıtsız adam öldürmeyle suçlanacak. Kanıtları kapsamlı bir şekilde inceledikten sonra yeterli kanıt olduğuna karar verdim. Ben görevdeyken kimse kanunların üzerinde değildir ve herkes adaleti hak eder” demişti.

Görüntü yönetmeninin ölümüne sebep olmuştu Eğitim sırasında telefonla konuşuyordu

5 YIL HAPİS CEZASI ALABİLİR

Baldwin'e iki farklı suçlama yöneltilmişti. İlk suçlama olan kasıtsız adam öldürme, en fazla 18 ay hapis cezası gerektiren dördüncü derece bir suç. İkinci suçlama olan yasal bir eylem sırasında kasıtsız adam öldürme suçu da 18 aya kadar hapisle cezalandırılabilir; ancak savcılar, Baldwin'in 5 yılını parmaklıklar ardında geçirmesini gerektirecek ateşli silah ile kasıtsız adam öldürme suçunu da görüşüyor. Kasıtsız adam öldürme suçlaması, ayrıca 5 bin dolar para cezasını da beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı

RESMİ OLARAK SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Santa Fe'deki savcılar, tüm bunların ardından salı günü resmi olarak suç duyurusunda bulundu. Santa Fe bölge savcısı Mary Carmack-Altwies, Oscar adayı aktör ve filmin yapımcısının çekimler başlamadan önce ateşli silahlar için verilecek eğitime katılmadığını ve planlanan ikinci eğitimde de 'ilgisiz' olduğunu ve cep telefonuyla konuşarak, anlatılanlara dikkat etmediğini bildirdi.

Görüntü yönetmeninin ölümüne sebep olmuştu Eğitim sırasında telefonla konuşuyordu

"DİKKATİ DAĞINIKTI"

Sette silahlardan sorumlu olan Hannah Gutierrez-Reed'in organize ettiğii bu ikinci eğitim ise bir saat sürmesi gerekirken, sadece yarım saat sürdü. Savcılar, "Reed'e göre Baldwin'in dikkati dağınıktı ve eğitim sırasında cep telefonuyla ailesiyle konuşuyordu" dedi.

DailyMail'de yer alan habere göre; yeminli ifadede Baldwin'in vurulma olayının nasıl gerçekleştiğine dair 'tutarsız ifadeler' verdiği, önce polise silahı 'ateşlediğini' söylediği, ardından tetiği çekmediğinde ısrar ettiği de iddia edildi.

Haberin Devamı

Görüntü yönetmeninin ölümüne sebep olmuştu Eğitim sırasında telefonla konuşuyordu

"İLK KURALI BİLİYORDU"

Ancak savcılar, 'fotoğraf ve videoların Baldwin'i birçok kez parmağı tetik korkuluğunun içinde ve tetiğin üzerinde açıkça gösterdiğini' yazdı:

Baldwin olay günü polis memurlarına yaklaşarak onlarla konuşmak istedi çünkü silahı 'ateşleyen' kendisiydi. Olay günü kilisenin içinden çekilen fotoğraf ve video kanıtları, provanın bir kısmının olaydan birkaç dakika öncesine kadar devam ettiğini göstermektedir. Fotoğraf ve videolarda Baldwin'in parmağı tetik korkuluğunun içinde ve tetiğin üzerindeyken, tabancayı çekerken, doğrulturken ve kılıfına koyarken birçok kez açıkça görülmektedir. Baldwin, silah güvenliğinin ilk kuralının, vurmaya niyetli olmadığınız birine asla silah doğrultmamak olduğunu biliyordu.

Aktör, defalarca tetiği çekmediğini söylemesine rağmen; Baldwin aleyhindeki 'olası neden' açıklamasında, FBI'ın silah üzerinde daha önce yaptığı ve silahın 'kazara ateş alamayacağını açıkça gösteren' analize atıfta bulunuldu.

Görüntü yönetmeninin ölümüne sebep olmuştu Eğitim sırasında telefonla konuşuyordu

STANDART GÜVENLİK KONTROLLERİ YAPILMAMIŞ

Savcının ekibi, Hutchins'in standart olarak yapılması gereken iki güvenlik kontrolünün yapılmadığı ve aslında plastik bir tabancanın kullanılması gereken, önceden planlanmamış bir prova sırasında öldürüldüğünü belirterek; 'bilinen standartlardan, uygulamalardan ve protokolden pervasızca sapıldığını' tespit etti.

Görüntü yönetmeninin ölümüne sebep olmuştu Eğitim sırasında telefonla konuşuyordu

"ÖNEMLİ BİR ADIM DAHA ATTIK"

Savcılar "Baldwin silahı Hutchins ve Souza'ya doğrultmasaydı bu trajedi yaşanmayacaktı" dedi. Carmack-Altwies yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bugün Halyna Hutchins için adaleti sağlama yolunda önemli bir adım daha attık. New Mexico'da hiç kimse yasaların üstünde değildir ve adalet yerini bulacaktır.