İdil Yazar

İdil Yazar

idil.yazar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

NEREDE O ESKİ PAZARLAR
Her ne kadar elimizde akıllı telefonlarımız, tabletlerimiz, laptoplarımız ve evimizde son moda teknolojik aletlerimiz olsa da, hepimizde geçmişe yönelik büyük bir özlem var. Akşamları sessiz sinema oynadığımız, bütün bir aile birlikte ‘Bizimkiler’ izlediğimiz, radyodan şarkı istediğimiz, bulmaca çözdüğümüz, sokaklarda rahatça koştuğumuz ve komşuların evine rahatça girip çıktığımız günlerdeki samimiyeti özlüyoruz. Çocuklarımıza bu samimiyeti yeterince yaşatamadığımız için de
eksiklik hissediyoruz.
Mesela küçükken Bursa’da evimizin bir alt sokağında, kocaman bir pazar kurulurdu. Anneannemle birlikte pazar çantamızı alır, haftalık alışverişimizi yapardık. Hem yan yana serilmiş tezgahlardan taptaze sebze, meyvemizi seçerdik hem de konu komşuyla ayaküstü sohbet eder, sosyalleşirdik. Biz, çocuklar için ise tezgahların arasında koşturmak ve ikram edilen meyvelerden tatmak büyük bir eğlenceydi... Apartmanlar ve kafeler arttıkça, pazarlara yer kalmaz oldu. Şehir hayatının hengamesinde otopark opsiyonu sunan süpermarketlere gidip, evin bütün ihtiyacını aynı kapıdan halletmenin kolaylığına
bıraktık kendimizi...
Güzel bir opsiyon
İşim yemek olmasına rağmen, ben bile hem İstanbul’da yaşadığım semtin konumu hem de bana yakın kurulan pazar yerlerindeki otopark sıkıntısı yüzünden, pazara istediğim kadar gidemiyorum. Bu eksikliği hem fark eden hem de cirolarını arttırmaya çalışan AVM’ler, artık haftanın belirli günleri pazar kurmaya başladı. Akmerkez Çarşamba Pazarı, Kanyon Organik Pazar gibi... Eski pazarların yerini ve keyfini tutamıyor ama pazar ritüelini yaşamak isteyen insanlara, güzel bir opsiyon olduğunu düşünüyorum.

FLOV STUDİO
NEREDE O ESKİ PAZARLAR
Şehir hayatı malum... Sürekli bir koşuşturmaca, yetişememe hissi, trafik, kalabalık ve çılgın bir tüketim.... Kimi zaman insanın tası tarağı toplayıp, gidesi geliyor. Ama kurulu iş düzeni ve çocuğun eğitimi derken imkansız oluyor. Böyle zamanlarda şehrin içinde, iki saat bile olsa kaçabileceğiniz yerlere ihtiyaç oluyor.
Geçtiğimiz hafta sonu, YouTuber arkadaşım Ece Targit’in Etiler’de açtığı Flov Studio’ya gittim. Mekan, bir yoga stüdyosu. Ama daha önce gittiğim yoga stüdyolarından çok başka bir havası var. Tertemiz ve çok sessiz. Daha girer girmez kendinizi bambaşka bir yerde hissediyorsunuz. Herkese göre farklı seviyelerde yoga derslerinin yanı sıra meditasyon dersleri, nefes terapileri ve özel workshop’lar var. Ayrıca hocalar deneyimli... Katıldığım 1.5 saatlik yoga dersinden sonra, kendimi uzun zamandır hissetmediğim kadar dingin hissettim. Eğer siz de bazen şehir karmaşasının içinde kendinizi kaybetmiş hissediyorsanız, mutlaka tavsiye ederim, pişman olmayacaksınız. Ece gibi girişimci, hayallerini gerçekleştirmekten korkmayan ve işini sürekli geliştirmek isteyen güçlü kadınları da bu vesileyle kutlamak istiyorum.