Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dördüncü Massive Attack konserine giden biri olarak ne göreceğimden neredeyse eminim. Ama gitmekte bir sakınca görüyor muyum? Hayır. Çünkü Massive Attack müzik yapmanın ötesinde ışık, ses ve kelimeleri kullanarak unutulmaz fantastik ortamlar yaratmayı başarıyor. Trip hop müziği bunalım ve depresyon kafasıdır. Ama bu adamların yaptığı, gittikleri yerde bir rüya alemi yaratmak. Ve bunu yaparken ‘eller havaya’ diye bağırmadıkları için onları suçlayamayız.
“Kuruçeşme Arena’ya gel artık” diyorsunuz. Buyrunuz geliyorum. Hem de Kadıköy’den motorla...
* Saat 20.30 ve Kuruçeşme Arena bomboş. Yiyecek içecek kuyruğundakiler ve Cem Yılmaz dışında kimse yok burada. Massive Attack beşinciye zor gelir...
* Martina Topley Bird çıktı sahneye. Ve biraz baydı. Bu ablamız Tricky’nin vokalisti olarak ünlenmiştir. Ondan bir de çocuğu vardır. Ama olmamış bence. Kaydettiği ritimleri “Bir dakika, bu olmadı” diye tekrar kaydediyordu sahnede Martina. Bu hatunun sesi şahane. Massive Attack solisti olarak da iyi ama ön grup niyetine yaptığı kendi programı fena. Millet baydı.
* Küçük karton bardakta bira 6 TL, çok pahalı. Bunun büyüğü olsa neyse. Bira fiyatlarını biracılar değil mekandakiler ve organizatörler belirliyor. Tepki gösterecekseniz onlara gösterin. Zira biranın bakkala giriş fiyatıyla Kuruçeşme Arena’ya giriş fiyatı aynı.

Beşinci kez gelse gene gidilir


* Yanıldım. Burası tıklım tıklım doldu. 10 bin kişi var galiba. Beşinciye gelirler sanırım.
* Türkiye’ye gelen herkes Türkçe’yi şakımaya başladı. Yakında Hasan Kaçan gibi hikaye anlatacaklar gözlerinden yaşlar akarak sahnede.
* Bir Massive Attack konserinin en güçlü yanı ışıklardır. Işık sistemi yine çok iyiydi bu konserde. Milleti coşturan en önemli etkiyi bu ışıklar yarattı.
* Ama 2003’ten beri yedi yıldır aynı sahne düzeni ve aynı ışıklı ekranı kullanıyor Massive Attack. Sahnedekilere değil; arkaya, ekrana odaklı bir ışık düzeni var. Müzisyenler hep yarı karanlıkta ve ışıklı dev ekranın önünde karanlık silüetler olarak görünüyor. Ya çok mükemmel olduğu için ya da otomatiğe bağladıkları için vazgeçmiyorlar bu düzenden. Yeni bir şey olsa daha mı iyi olurdu? Belki. Ama bundan da şikayetimiz yok neticede.
* 3D en cool Massive Attack elemanı. Ama Daddy G sahneye çıktığında alkışlar daha da şiddetlendi. Horace Andy ise benim favorim. Hepsi hafif yaşlanmış ama güzeller. Yaramış.
* Her zamankinin aksine bu konserde ses düzeyi ve kalitesi gayet iyiydi. Ya yasak hafifledi, ya da bu konudaki bazı sorunlarını halletti Kuruçeşme Arena.
* Konserin açılışında askeri bir telsizden gelen konuşmalar tadında düzenlenmiş diyaloglar ekranda belirdi. Massive Attack anti militarist yaklaşımı ve insanı her şeyi ‘yeniden düşünmeye’ sevkeden cümleleriyle kalbimizi kazandı. Daha ileride ekranda beliren “Hareket etmezsen zincirlerini hissetmezsin” güzel bir cümleydi.

Beşinci kez gelse gene gidilir


* Ekranda ilk şarkıda hemen muhtelif uyuşturucuların isimleri tek tek geçmeye başladı. Alkol, afyon, ecstasy, ketamin, kokain, morfin, peyote... Benim görebildiklerim bunlar.
* Massive Attack’ın sahne düzeni aynıydı ama mesajları güncel ve yerindeydi. ‘Safe From Harm’ şarkısını Mavi Marmara’da ölenler için söylediler, Youtube için ‘yasak krallık’ dediler. Bir tek doğrudan Güneydoğu sorununa girmediler. O da seneye inşallah.
* Ekranda yazan neredeyse her şey Türkçe’ydi. Bir ara magazin haberleri geçmeye başladı Massive Attack şarkılar çalarken. “Demet Akalın kendi klibini kendi çekiyor”, “Sosyete ikoncanı Bodrum’da görüntülendi”, “Bihter”, “Arda Turan”... Ve daha magazin sayfalarında ne varsa hepsi ekrandaydı. “Massive’den al magazini” hesabı....

Beşinci kez gelse gene gidilir
* Massive Attack neredeyse son 30 konserdir aynı set listi çalıyor. Burada da değişiklik olmadı. Bise geldiler ve dört şarkı çaldılar. Bu arada ‘Teardrop’ en sevdiğim şarkılardan biridir. Bu solistle olmadı. (Not: Ben bu soliste ısınamadım arkadaş.)
* İki temel eleştiri vardı. Birisi organizatörlerin son dakikaya kadar yeterli bilet satışı olmadığı için başvurduğu, son dakikada fiyatı yarıya indirme stratejisi. Garanti Paramatik’lerden son gün bilet fiyatı 54 TL’ye indi. Halbuki normal bilet fiyatları 75 ve sahne önü 160 TL idi. Bunu daha sık yapmaya başlarsanız kimse önceden bilet almayacak. Herkes son dakikayı bekleyecek. Haberiniz olsun. Zira önceden bilet alan hayranları enayi yerine koymuş oluyorsunuz.
* İkinci eleştiri Biletix’e. Biletix’in sattığı biletleri kapıdan teslim etmemesi insanlara eziyet oldu. Konuştuğum çok insan Biletix’in aldığı hizmet bedeline ve hizmet vermek yerine zorluk çıkarmasına öfkeliydi.
* Lounge’larda takılanlar. Komik görünüyorsunuz. Aşağı inin, kalabalığa karışın da konser izlediğinizi fark edin. Oradaki kokteyl düzeninde konser izlenmez. Benden söylemesi.
* Massive Attack her zamanki gibi kaliteyi hiç düşürmeden şahane bir konser verdi. İlk kez gören için de, dördüncü kez izleyen için de. Bir de maruzatım var. Kuruçeşme Arena’dan kalkan ve buraya gelen motorlarda bira satışı olmalı. Akşam akşam denizin üzerinde soğuk bir bira içmek istiyor vatandaş.