Yakışıklı zengin adamı küçümsemek niye?

Memleketin pek değerli köşe yazarlarına yeni yıl çağrısı: İşadamı Cem Boyner’in çıkışını küçümsemeyin. Bu anlaşılmaz ortamda dedektifçilik oynamak ve dövünmek yerine, yeni bir anayasa talep edin. Mümkünse her gün!

Cem Boyner’in Milliyet’te Eylem Türk’e verdiği röportaj, haliyle çok tartışıldı, köşe yazarlarının gündemine girdi. Herkes Boyner’in açılım üzerine söylediklerine yoğunlaşmayı tercih etti. Bazıları ‘yeni bir şey söylemiyor’ derken, bazılarıysa tam destek çıktı. Liberal görüşleriyle tanınan işadamının yıllar önce politikada uğradığı hezimetin altını çizerek, “hadi sen işine bak” diyenler de oldu, Boyner’in ortaya attığı ‘sorunun özünden habersiz Türkler’ terimini bizzat kendisi için kullanan MHP’liler de...
Elbette Boyner’in sözlerini bazıları beğenmeyecek, bazıları kızacak... Peki küçümsemek niye? Beyaz Türk olduğu için mi? Yoksa zengin, kültürlü ve yakışıklı olduğundan mı? 14 yıl önce politikaya atılıp mağlup olması, bir daha Türkiye’nin sorunları hakkında konuşmasına engel mi? Hem onu eleştirenler, hayatlarında her şeyi dört dörtlük becermiş birer başarı timsali mi?
İşin en acı tarafı 14 yıl sonra bile hâlâ Boyner’in aynı sözleri tekrarlamak zorunda kalması, hâlâ ‘cesareti’ için tebrik edilmesi değil mi? Demek ki pek yol alınamamış!
Bana kalırsa bunları tartışırken asıl vurgu ıskalanıyor... Ne diyor Boyner? Epeydir unutulan veya unutturulan anayasa değişikliğini hatırlatıyor: “AKP neden Anayasa’yı yeni, demokratik bir Anayasa ile değiştirme projesinden vazgeçti? Açılım kararının samimi olduğuna inanıyorum. Ancak bunun tek yolu önce Anayasa’yı değiştirmek, insan hak ve özgürlüklerini kısıtlamayan, ulusun demokratik Anayasa özlemini gidermektir... ”

Haberin Devamı

Yakışıklı zengin adamı küçümsemek niye

Her gün tekrarlamalı
Meselenin özü budur işte! Haricinde demokratikleşme sancıları çekiyoruz demek, tarihi dönemeçteyiz veya kara kutu açılıyor yorumları yapmak boş iş, pek sayın büyükler... Formül açık ve net. Tek başına iktidar olmuş, yedi yılda giderek güçlenmiş bir hükümetten beklenen, yeni bir Anayasa ve siyasi partiler yasasının değişmesi. O halde Boyner’in asıl tartışılması gereken sözleri şunlar: “Kültürel haklar; TV, ana dilinde eğitim, seçme ders, okul, her neyse... Ne gerekiyorsa yap... Hemen af ilan et. Kapsamını tutabildiğin kadar geniş tut, korkma!
Savaşta yakılan, yıkılan köylerin sakinlerine tazminat öde... Güneydoğu’yu ekonomik olarak güçlendir, para ver, yatırım yap, batıya bağla, teşvikleri coştur.
Barajı yüzde beşe indir. Parti kapatmayı ‘demokratik rejimi tehdit etmek’le sınırla. Siyasi partiler kanununu değiştir. Muhalefet buna ve anayasa değişikliğine karşı çıkarsa istifa et, erken seçim yolu aç!”
Bu vesileyle bütün köşe yazarlarından rica ediyorum: Her gün şok gelişmeleri yorumlamaya çalışmak veya ‘Eyvah bittik’ diye hayıflanmak yerine, tüm gücünüzü bu ülkenin gerçek ve tam demokratikleşmesi için verin. Haricinde şu anda gerçekten ne olup bittiğini anlamaya çalışmak, hipotezler yürütmek çok zor. Eğer demokrasiye gerçekten inanıyorsanız, her gün anayasa değişikliğinin neden gerekli olduğunu üşenmeden, bıkmadan yazın... Bunu yapmadığımız sürece atılan tüm adımların, yapılan tüm tartışmaların boş olduğunu herkese anlatın. Kavganın tarafları olmak yerine, kaybedilen güveni tahsis etmek için izlenecek ortak bir yol bulun. Yoksa yarın çok geç olacak.

Haberin Devamı

Yakışıklı zengin adamı küçümsemek niyeGöbek mi rock mı?
Ekim ayında New York-Madison Square Garden’da yapılan Rock and Roll Hall of Fame konserini izleyen arkadaşlarım, konseri anlata anlata bitiremedi. İşin en güzeli konserden seçme bölümlerin 31 Aralık’ta Dream TV’de gösterilecek olması. Kaçıranlar içinse 1 Ocak saat 18.00’de tekrarı var. Babalar geçidi diyebileceğimiz konserde Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Paul Simon, B.B. King, Crosby, Stills and Nash, Bonnie Raitt, Simon and Garfunkel, Smokey Robinson, Sting, Billy Joel var. Üstelik çoğu düet yapmak için sahneye çıkacak!
Not: Victoria’s Secret defilesi hangi ara göbek atan dansözlerin yerini aldı, yeni yıla girerken manken seyretmenin psikolojisi nedir, bilen varsa lütfen beni aydınlatsın.

Haberin Devamı

2010’DA DUYMAK İSTEMEDİKLERİM
* Kağıt parçası, ıslak imza
* Rezidans
* Kozmik oda
* Konsept
* Karısını, sevgilisini öldüren adamlar
* Kurumlar arası çatışma
* Lav silahı, kroki
* Bir haftalık ‘aşk’ yaşamak
* Ama darbe de gerekliydi...
* Katsayı
* Ankara’nın şifreleri
* YÖK
* Biber gazı
* Küfreden politikacılar
* Paparazzi tacizi
* Parti kapatma
* Van minüt
* Havan topu
* Suikast planı