Cadde NEREDEN NEREYE

NEREDEN NEREYE

01.01.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bir on yıl daha geride kaldı. Türkiye’nin on yıl bitimlerinde ve başlangıçlarında yaşadığı çalkantılar kılık değiştirse de, özü aynı. Yarım yüzyıldan bu yana çıkan on yıl sonu Milliyet sayfaları, bugüne çok benziyor

NEREDEN NEREYE

31.12.1969
YILIN ADAMI DEMİREL

NEREDEN NEREYE

Neil Armstrong aya ayak basıyor Milliyet’in son siyah beyaz sayfalarında. 1969 genel seçimlerinde Adalet Partisi yine tek başına iktidar. İkinci Demirel hükümeti. Cem Karaca’nın “Rap Rap” şarkısında dediği gibi; “Yine Geldi Şapka rep rep”. Süleyman Demirel, dengeli siyaset anlayışı dolayısıyla yılın adamı. Dünyada, Amerika’ya karşı verdiği bağımsızlık mücadelesiyle Vietnamlı devrimci Ho Şi Mingh. Manşetteki “Polis 43 işçiyi nezarete aldı.” haberi, daha geçenlerde Ankara’da haklarını arayan ve de joplanan Tekel işçilerini getiriyor akla.
Kıbrıs meselesi sebebiyetiyle “İkili anlaşmalar için gizli oturum yapılacak. Enformasyon bakanı açıklıyor baş sayfadan “Kıbrıs konularında ikili anlaşmaları düzenleyen hükümet meclis ve senatoyu gizli toplantıya çağırıyor.“ Meclisin gizli oturum hevesi taa o zamanlara uzanıyor demek ki. İnönü ana sayfada, 1970 yılının vatandaşla cumhuriyet hükümeti arasında karşılıklı ödev anlayışı içinde gelişmesini diliyor. Manşetlerden biri de Gübre Fabrikası yolsuzluğu. Yolsuzluk da baki meselelerimizden demek ki. Gazetenin önemli haberlerinden biri de 1961 darbesinin darbesini yemiş, artık hapisten çıkmış Celal Bayar ile uzun yıllardır kavgalı olduğu İsmet İnönü’nün barışması.

01.01.1970
DİNAMİZMİN KADER YILI

NEREDEN NEREYE

Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay irtica ve aşırı sol tehlikelere parmak basıyor ve anarşiye izin veremeyeceğini bildiriyor yeni yıl mesajında. “Kavgayı körükleyen ihanet temsilcisidir” sözleri manşette. Ana sayfanın sağ alt köşesindeki “Durum” köşesi, “Dinamizmin kader yılı” diyor 1970 için. 60’lı yıllarda başlayan dinamizmin meyvelerinin alınması zamanı. CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, yeni yıl mesajında öğrenci sorunlarına değinerek, güvenlik kuvvetlerinin üniversiteler içerisinde tarafsız bir şekilde görev yapması gerektiğini söylüyor, iktidarı eleştiriyor. Dünya Şampiyonu Brezilya Milli Takımı ile Pele ve bir de Muhammed Ali keyifli haberlerden. Amerikan ordusuna katılmayı reddettiği için hakkında soruşturma açılan ve lisansı geri alınan Muhammed Ali, 4 yıl aradan sonra ringlere geri dönüyor. Büyük isimler Quarry ve Bonavena nakavt.


YARIN: 1979 - 1980, 1989 - 1990