Cadde ORADA BiR KALP VAR UZAKTA

ORADA BiR KALP VAR UZAKTA

06.11.2011 - 23:09 | Son Güncellenme:

TOÇEV’in Samsung işbirliğiyle baştan yarattığı bir köy ilkokulunun açılışı için bulunduğum Adıyaman’dan çocukların selamını getirdim size.

ORADA BiR KALP VAR UZAKTA

Anadolu’nun dört bir yanından çocuklar, okullarının yenilenmesi için yardımlarınızı bekliyor

Haberin Devamı

Okulun arka avlusunda upuzun iki sofra. En azından birindeki muhabbet ‘Adıyaman’ın adı’ üzerine. Popüler rivayetlerden birinde putperest babalarına karşı çıkan ‘yedi yaman’ın adından geldiği söyleniyor. Adım başı bir türbe, bir yatır, sanki bu rivayetin teminatı. Adıyaman Durak Köyü, Burç Mezrası’ndaki Burç İkokulu’nun bahçesinde köylüler, animatörler, ‘devlet erkanı’, işadamları, gazeteciler, öğretmenlerden muhtelif masalardaki yüzlerden, az önce ilkokulun yenilenmiş haliyle açılmasının huzuru yansıyor. Adıyaman mezradaki mevcudiyetimin nedeni, TOÇEV’in (Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı) ‘Yaşasın Okulumuz’ kampanyası çerçevesinde baştan yarattığı ilkokulun açılış töreni. Yenileme maliyetinin Samsung tarafından karşılanması açılışı bir teknofili için daha da anlamlı kılıyor.
Samsung Electronics Türkiye Başkanı Sung Yong Hong da şirketinin yenilediği dokuzuncu köy okulunun açılışı için bizimle. Okulun bahçesinde ellerinde Türk ve Güney Kore bayraklı Adıyamanlı çocuklar selamlıyor bizi. İnsanda yeniden ilkokul sırası aşındırma isteği uyandıran okul gelin gibi süslenmiş.
Çocuklar, içleri yepyeni okul malzemesiyle dolu gıcır gıcır çantalarını sırtlarından çıkarmıyor. Misafirler çocuklarla muhabbet, fotoğraf çektirme yarışında. Miniklerse yeni tanıştıkları yüzlerle eğlencenin tadını çıkarıyor.
İki saatlik şamatanın ardından okuldan ayrılırken, çocuklar “Yine gelin, hemen gelin” diyerek otobüsümüzü selamlıyor. Zil çalıyor, şimdi ders zamanı...


ORADA BiR KALP VAR UZAKTA

Sung Yong Hong

ADIYAMAN’DA BiR GÜNEY KORELi

Burç İlköğretim Okulu açılış töreninde, Samsung Electronics Türkiye Başkanı Sung Yong Hong, Pazarlama Direktörü Burçak Doğan, TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Alaköse ve idari yönetim temsilcilerinin yanı sıra öğrencilerin aileleri de hazır bulundu.
Törende konuşan Sung Yong Hong, Samsung’un sosyal sorumluluğa büyük önem verdiğini söyledi. Kore’nin teknolojide katettiği mesafenin eğitime ve insan kaynağına verdiği önemden kaynaklandığına dikkat çeken Hong, “Samsung olarak faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde sosyal sorumluluğumuzun bir parçası olarak eğitim koşulları bakımından dezavantajlı konumda olan çocukların koşullarının iyileştirilmesine yönelik çalışmaları önceliklendirerek destekliyoruz. Bu çerçevede Adıyaman’da bulunan Burç İlköğretim Okulu’nun yenilenmesine destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Etkinliği özel kılan unsurlardan biri de Samsung kullanıcılarının
online bir kampanyayla açılışın coşkusuna ortak olmasıydı. Samsung Pazarlama Direktörü Burçak Doğan, yürüttükleri internet kampanyasına katılarak, yeteneklerini anlatan kısa bir metni, video ya da fotoğraflarını ekleyerek başvurularını gerçekleştirenler arasından jürinin belirlediği
4 gönüllünün de açılışa katıldığını söyledi. Bizden bir gün önce köye gelen gönüllüler, öğrencilerle farklı konularda atölye çalışmaları gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Türkiye’ye örnek olsunTOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun da konuşmasında onlarca öğretmen ve öğrencinin hayatını kaybettiği, okulların hasar gördüğü Van depreminin ardından; yenilenmiş, güçlendirilmiş okulların önemine dikkat çekti. Uygun, “Samsung firması ve çalışanlarının sosyal sorumluluk bilincinin tüm Türkiye’ye örnek olmasını diliyoruz” dedi.

ORADA BiR KALP VAR UZAKTA
Gönüllülerden Ali Can Gözüdok, çocukları palyaçoluk
sanatıyla tanıştırdı.


OKULU YENiLETiN ADINIZI VERiN

TOÇEV Başkanı Ebru Uygun, CADDE okuyucularına şunları anlattı: “‘Yaşasın Okulumuz’, altı yıllık bir kampanya. Bu tür projelerde daha çok ilçelerdeki liseler seçildiği için biz de Milli Eğitim Bakanlığı’yla işbirliği içinde köy ilkokullarına ağırlık vermek istedik.
Kampanyaya halktan çok büyük destek geldi. Show TV, Samsung gibi ana sponsorların dışında da çok vefalı sponsorlarımız var. 81 ilde 81 okul diye yola çıktık. O kadar çok talep geldi ki 200 okul yeniledik. Ana sponsorlar dışında bireysel de çok destek var. Sanatçılardan desteği büyük. Mesela Yavuz Bingöl’ün dört, Sibel Can’ın iki okulu var, Cem Yılmaz’ın iki, Oktay Kaynarca’nın bir, rahmetli Osman Yağmurdereli’nin de bir okulu bulunuyor.
Halk da kampanyaya büyük ilgi gösteriyor. Okullara sponsor olan kişilerin isimlerini veriyoruz.
Bir okulun yenilenme maliyeti 70-80 milyar TL. Okulu yenileten kişi, bağını koparmıyor her yıl giysilerini, kırtasiye malzemelerini de gönderiyor. Okul onarımı dışında isteyen çok daha düşük maliyetlerle, 5-7 milyar TL’ye okul parkını, kütüphanesini de yeniletip, adını verebilir.

ORADA BiR KALP VAR UZAKTA



VE TANIDIK BiR TRAJEDi

Köylülerle sohbetimden bölgeye özgü bir de trajedi çıktı. Açılışın ardından köyün ileri gelenlerinden biri şunu anlattı: Geçen yıl taşımalı eğitimle mezradaki kızlardan 13-14 yaşlarında olan biri, başka köydeki okula gönderilmiş. Ancak 40 yaşlarındaki bir erkek tarafından tecavüze uğrayıp hamile bırakılmış. ‘Namus meselesi’ denilerek ailesi tarafından zarar verilmesini önlemek için devlet kızı korumaya almış. Tecavüzcünün köyüyse, bir savaşı önlemek için mağdurun köyüne ‘mal gibi‘ bir kız vermiş. Adam, “Yoksa savaş çıkar, 500 kişi ölürdü” diyor...