Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Haftalardır konumuz sağlıklı beslenmekti, artık ben de bunaldım biraz sağlıksız beslenmek istiyorum! Ben kendime bugün izin verdim siz de uygun görürseniz bugün merguez yapıp yemeyi düşünüyorum.

Öncelikle merguez ‘mergez’ olarak okunur, o yüzden bundan sonra okunduğu gibi yazacağım. Mergez sosisle sucuk arasında sıkışmış, et sevenlerin rüyalarına giren bol sulu, bol yağlı, bol lezzetli ne idüğü belirsiz bir şeydir. Memleketi Afrika’nın kuzeyi yani Fas, Cezayir, Tunus’tur ama buradan bütün Avrupa’ya; oradan Amerika’ya falan her bir tarafı gezmiş lakin bizim memlekete vize alamamıştır. Neden bize uğramadığını da anlamak mümkün değil çünkü tadı Türk damak tadına yüzde 100 uyuyor!

Haberin Devamı

Nerede gerçek sosisle sucuk?
Peki anlatıyorum da bu mergezi, nerede bulacağız? Tabii ki evde! Evet siz yapacaksınız çünkü piyasada bulma imkanınız yok, bizim imalatçılarımız bu tür ürünlerden uzak durmayı tercih ediyorlar. Onlar sağ olsun plastik sosis, acayip jambon ve kendini sucuk zanneden sucuk benzeri bir şeyler yapıyorlar. Sosis alırken boşuna paketin üzerindeki içindekiler kısmında ne eti olduğuna bakmayın, büyük çoğunluğunun içinde et yoktur. Yarısı hayvansal yağ, yarısı sudur. Ha bir de içinde acayip katkı maddeleri vardır ki fosfatlar, msg’ler, su tutucular, koruyucular, boyalar falan! Tabii sadece bizim değil gelecek nesilllerimizin bile anasını ağlatacak kadar zararları vardır.

Gelecek nesiller için
Sucukların da bazılarına bakın resmen yazmışlar; bu ürün kendini sucuk zanneden sucuk benzeri üründür diye. O sucuklarda da aynı oranda katkı maddesi ve saçmalıklar var. Tabii bizim için çok önemli değil çünkü memlekette kanser vakaları çok fazla artmadı sadece Avrupa ve Türkiye’de geçen sene kanserden ölenlerin sayısı 600 bin! Merak etmeyin nasılsa bize vurmaz, o yüzden devam bu ne idüğü belirsiz katkı maddeleri içeren ürünleri kullanmaya. Ya da gelin en azından çocuklarımız için biraz uğraşalım: Bu ürünleri mutfağımızda biz yapalım, en başta dediğim gibi şimdi mergez yapacağız ya da diğer bildiğimiz ismini kullanırsak ev sosisi.

Haberin Devamı

Geldik yapım aşamasına
İster kuzu kullanın ister dana; ikisi de olur ama kuzu döş kullanırsanız biraz yağlı ve lezzetli olacaktır. Ben en çok kuzudan yaptığımı seviyorum. Kasaptan et almadan önce ciğerciye gidin ve salamura mumbar bağırsağı sorun. Eğer hazırda yoksa 100 gr. falan getirmesini rica edin. Bağırsağı bulduktan sonra hemen kasabınıza gidin. Kasabınızda 1 kg. kadar kuzu ya da dana döşü iki kere çektirin, eve gelince içine 4-5 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, biraz limon kabuğu rendesi, tuz ve yarım çay bardağı da su ilave edip yoğurun ve bekletmeden salamura kuzu bağırsağını huniye geçirin ve kıymayı huniye koyarak içine itin. Arada kıvırın ki sosis şeklini alsın. Sonra ister ızgara ister tavada pişirip yiyin. Yerken de beni anın!