Gündem Çalışmaya geldiler 3 tabutta döndüler

Çalışmaya geldiler 3 tabutta döndüler

03.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Esenyurt’taki inşaatta yaşanan asansör faciasında hayatını kaybeden 3 işçinin cenazesi memleketlerine gönderildi. Otobüsün bagajındaki 3 tabut, görenlerin yüreğini dağladı

Çalışmaya geldiler 3 tabutta döndüler

Esenyurt’ta asansör faciasında yaşamını yitiren 3 genç işçi, ekmek parası kazanmak için geldikleri İstanbul’dan memleketlerine otobüs bagajına konulan tabutların içinde döndü. İşçilerin hayatını kaybettiği inşaatın ise kaçak olarak yükseldiği, asansörün de tüm uyarılara rağmen ‘Masraf olmasın’ diye bakımının yapılmadığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Hadımköy Hoşdere Yolu üzerinde bulunan Fi Yapı İnşaat’a ait rezidans projesi inşaatı Ağrı’dan çalışmak için İstanbul’a gelen 3 işçiye mezar oldu. İşçilerin kullandığı yük asansörü önceki gün 24. kattan zemine çakılırken, asansörde bulunan Şükrü Yaşar(21), Yasin Bakır(19) ve Osman Yardımcı(17) feci şekilde can verdi.

Çalışmaya geldiler 3 tabutta döndüler
Olayın ardından dün Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimarlar Odası(TMMOB), İstanbul Tabipler Birliği(TBB) üyesi bir grup, facianın yaşandığı inşaata gelerek, yaptıkları incelemelere ilişkin bilgiler verdi.

50 bin lira için ölmüşler

Grup adına konuşan TMMOB İstanbul Kordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz, facianın asansör sistemindeki bir cıvatanın kopmasından kaynaklandığını söyledi. “Teknik görevli arkadaşlarımız dün inceleme yaptı ve kazanın cıvatanın kopması nedeniyle olduğunu belirlediler. Cıvatanın kopması normal çünkü buradaki asansörler uzun süredir kullanılmamış ve korozyon sonucunda cıvatalar ömrünü tamamlamış. Bu asansörler inşaat yeniden devreye girdiğinde denetimden geçseydi o malzeme yorulması ve korozyona uğrayan malzeme değişseydi bugün bu iş cinayetini konuşmuyor olacaktık” diyen Solmaz’ın iddiasına göre inşaat firması bakım ve onarım için asansör firmasının verdiği 50 bin liralık teklifi geri çevirdiği için işçiler yaşamını yitirdi. Solmaz, “Bu ölümlerin bedeli yaklaşık 50 bin lira” dedi.

Haberin Devamı

Kayyum atanmıştı
Solmaz, projenin sahibi Fİ Yapı’nın iflas eden bir şirket olduğunu SGK’da kaydı dahi olmadığını da hatırlatarak, “Buraya bir kayyum atanmış. Bu durum da bu inşaatın devam etmemesi gerekir. Yeni ruhsat sahibinin yeniden belirlenmediği, asıl ruhsat sahibinin iflas bildirdiği bir inşaatın yeni bir ruhsat sahibi olmadan çalışmaması gerekiyor. Bu inşaat şu an devlet denetimindeki bir kaçak inşattır” ifadelerini kullandı.
İnşaat geçen yıl mühürlendi
TMMOB İstanbul Kordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz, inşaatın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı müfettişler tarafından iş sağlığı ve iş güvenliği yönünden ihlaller bulunduğu gerekçesiyle mühürlendiğini söyledi. Solmaz, “En son 17 Mayıs 2015’te iş müfettişleri durdurma işleminin sürdürülmesi yönünde karar veriyor. İnşaata kaçak şekilde devam edilmiş” dedi. Projenin 10 kat imar izninin bulunmasına rağmen 32 kat yapıldığını belirten KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Özer, “Fİ yapı iflas ettikten sonra buraya kayyum atandı. Kayyum devlettir. Bu iş cinayetinin sorumlusu Çalışma Bakanı ve hükümettir” dedi.
‘O bloklar durdurulmuştu’
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da, kazanın, iş müfettişlerince yapılan teftiş sonucu çalışmanın durdurulduğu bloklarda meydana geldiğini açıkladı. Bakanlık, olayın “iş durdurma” kararı devam eden A9- A10 blokta yaşandığını kaydetti.
Öte yandan mahkemeye sevk edilen inşaat firması yetkilileri Feridun Y. ile Muharrem B. tutuklandı.
Yürek yakan fotoğraf
Yaşamını yitiren 3 işçinin cenazesi dün otobüsle Ağrı’ya gönderildi. Otobüsün bagajına yan yana dizilen 3 tabut, görenlerin yüreğini dağladı. Kazada can veren Yasin Bakır’ın ağabeyi Adem Bakır da, şirket yetkililerini suçlayarak şunları söyledi;
“Biz indikten sonra kardeşim ve diğer ikisi el malzemelerini 22’inci kata bırakıp dönecekti. İndikleri sırada olay meydana geldi. O sırada yük taşımıyorlardı. Asansörün bakımı yapılmıyordu. Her yeri paslanmıştı. Ama kimse dinlemedi. Bizi sürekli ‘Tamam onaracağız. Sıkıntı yok” diyerek oyaladılar. Taşeron işini alan Muharrem adlı şahıs ise ‘İşe çıkın ki işi zamanında teslim edelim, paranızı alın’ diyordu” dedi. Adem Bakır, kazada yaşamını yitiren 17 yaşındaki Osman Yardımcı’nın ise 2.5 aydır inşaatta çalıştığını söyledi.