Gündem Çanakkale beşik gibi

Çanakkale beşik gibi

07.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çanakkale’de dün 7 saat arayla merkez üssü Ege Denizi olan 5.3 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremin ardından yaşanan 120’den fazla sarsıntı paniğe yol açtı. Depremde en çok zarar gören Yukarıköy’de 50’ye yakın ev yıkıldı, 5 kişi yaralandı

Çanakkale  beşik gibi

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde 5,3 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi’nin tespitine göre, 5,3 büyüklüğündeki ilk deprem saat 06.51 meydana geldi. Sarsıntının 9,25 kilometre derinlikte oluştuğu belirlendi. İkinci deprem ise saat 13.58’de kaydedildi. Akşama kadar 120’nin üzerinde artçı sarsıntının kaydedildiği ilçeye bağlı 12 köyde yaklaşık 298 evde hasar oluştu, 5 kişi yaralandı. Kandilli Rasathanesi’ne göre Çanakkale’nin dışında Muğla, Aydın, İzmir ve Bursa’da da hissedilen depremin ardından yaklaşık 8 saatte 120’den fazla sarsıntı oldu. Saat 14.45’te de 4.4 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi.

Haberin Devamı

Toplam 298 evde hasar

Ayvacık’a bağlı Yukarıköy, depremde en büyük hasarı aldı. Bölgedeki 12 köyde toplam 298 evin hasar gördüğü belirtildi. Belediye, UMKE, elektrik şirketi TEDAŞ ekipleri depremden hasar gören yerleşim yerlerine giderek çalışma başlattı. Hafif yaralanan 5 kişi Ayvacık Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alındı. Evleri hasar gören köylüler, eşyalarını çıkarmak için hasarlı evlere girdi. 170 haneli ve 800 nüfuslu Yukarıköy Muhtarı Mehmet Yahya Yavaş, “50 evde hasar var. Sadece 5 yaralımız var” dedi.

Köylülerden sondaj tepkisi

Yukarıköy sakinleri, bölgedeki jeotermal santrallerin sondaj çalışmalarının sarsıntılara neden olduğunu ileri sürerek, “Bir aydır sondaj çalışmaları yapılıyor. O yüzden deprem oluyor. Çok korkuyoruz” dedi. İddiayla ilgili konuşan Vali Orhan Tavlı, “Bu teknik bir konu. Ekiplerimiz incelemeye devam ediyor” yanıtını verdi. Köylülerden Mevlidiye Tekin ise kocasıyla birlikte yıkılan ağılından kuzusunu kurtardığını söyledi. Artçıların devam ettiğini belirten AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden, “Kesinlikle bizden bilgi almadıkları sürece hasarlı, az hasarlı evlerine asla girmesinler” dedi. Öte yandan İl Milli Eğitim Müdürlüğü ilk ve orta dereceli okullarda bugün eğitime ara verildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Çanakkale  beşik gibi

7 SAAT İÇİNDE 120’DEN FAZLA SARSINTI

Tek katlı taş evler

Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin de hasar gören köyleri dolaştı. Yukarıköy’de vatandaşın sorunlarını dinleyen Şahin, “Deprem birçok köyde hasara yol açtı. Ancak bu köylerdeki evler taş ve tek katlı olduğu için can kaybına neden olmadı. Deprem hissedildiği an insanlar kendilerini dışarı attı. Hemem hemen her evde hasar var. Bunlar kadar kontrol edilecek. Girilebilenlere girilecek. Sevindirici olan can kaybının olmaması” dedi.

Yukarıköy’e çadır kent

Depremlerin ardından en çok zarar gören Yukarıköy’e çadır kent kuruldu. Gönderilen çadırlar AFAD ve Kızılay ekiplerince hazır hale getirilirken, İl Özel İdaresi tarafından köye kurulan ikram çadırı da hizmet vermeye başladı. Kızılay ekipleri tarafından köyde bir de çadır hastane kuruldu.

Haberin Devamı

Deprem bölgesine gelen Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Mobil mutfağımız burada. Büyük kapasiteli mutfaklarımız yola çıktı. 12 köye çadır ve battaniye vereceğiz. Önümüzdeki günler içerisinde de burada konteynır kent kurulacak” dedi.

‘Gelecek bir hafta çok önemli’

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremleri kendisinin de İzmir’de olması nedeniyle yakından hissettiğini belirterek şunları söyledi:
“Bu bölgeyi 8 aydır gözlem altına almıştık. Ayvacık, Babakale kırıkları boyunca deprem yığılması olmuştu. Bu deprem yığılması yeni yılla birlikte artış gösterdi. Gelecek bir hafta çok önemli. Daha büyük bir deprem 6-6.5 deprem olabilir.”

‘6.0 büyüklüğünün üstüne çıkmaz’

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Ayvacık’ta 15 Ocak’ta meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremi hatırlattı. Perinçek dünkü depremle, önceki depremin iki farklı fay hattında yaşandığını belirtti. Perinçek, “Bu deprem geçen haftalarda Ayvacık-Gülpınar depreminin tetiklediği ve ondan bağımsız bir deprem olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki saat ve günlerde aynı alanda artçı depremler olması beklenmelidir. Artçı depremlerin en büyüğü 4 civarında olabilir. Geçen haftalarda olan Gülpınar depremi bölgedeki diğer fayların doğrultularından farklı bir doğrultuda gelişiyor. Ana fay sistemine dar açıyla yaklaşan bu tip tali fayların 6.0 büyüklük üstüne çıkabileceğini sanmıyorum” diye konuştu.