Gündem Çanakkale Zaferi bu sergiyle yeniden canlanıyor

Çanakkale Zaferi bu sergiyle yeniden canlanıyor

20.03.2018 - 08:59 | Son Güncellenme:

Çanakkale Zaferi, araştırmacı-yazar ve koleksiyoner Onur Akmanlar'ın “Denizde ve Karada Bir Destandır Çanakkale” sergisi ile yeniden canlanıyor.

Çanakkale Zaferi bu sergiyle yeniden canlanıyor

Denizde ve Karada Bir Destandır Çanakkale” sergisi, Marmara Park AVM ziyaretçilerini Çanakkale Boğazı’ndan Gelibolu Yarımadası’ndaki siperlere kadar uzanan bir tarih yolculuğuna çıkarıyor.

Sergide 18 Mart'ta kazanılan deniz zaferinden, 25 Nisan'da başlayan kara savaşlarına kadar birçok öykü anlatılırken, bir yılı aşkın süre boyunca denizde ve karada devam eden çarpışmalara da farklı yönleriyle ışık tutuluyor. Sergi, dünyanın dört bir yanından çok sayıda donanımlı askere ve güçlü gemilere karşı cesaretle toprağını savunan Nusrat Mayın Gemisinden Yüzbaşı Hakkı Bey, Seyit Onbaşı, Müstecip Onbaşı ve yüzlerce isimsiz kahramanın hikayelerini anlatıyor.

Birbirinden etkileyici diorama ve replikaların yer aldığı sergide, Nusrat Gemisinin maketi, geminin döşediği mayınların, cephede kullanılan askeri obje ve malzemelerin replikaları ile askerlerin özel eşyaları ve orijinal mektupları da yer alıyor. Serginin en dikkat çekici parça ise kara harekatının çıkarma noktalarını ve deniz harekatını anlatan kabartma harita olarak öne çıkıyor.

Serginin küratörlüğünü yapan koleksiyoner Onur Akmanlar tarafından Türk, İngiliz ve Avustralya arşivlerinden derlenen çok sayıda fotoğraf ve bilgileri içeren panolar, Orijinal Türk Subay ve Er Harp Madalyası, İngiliz ve Fransız Madalyası da sergide yerini alacak. Savaş sırasında kullanılmış Orijinal Posta Kartları, Orijinal Mektuplar, Dönemin Dergileri, Orijinal fotoğraflar ve o dönemde çıkan bazı kitaplar sergide yer alan diğer önemli parçalar arasında olacak.

Haberin Devamı

25 Mart tarihine kadar Marmara Park AVM'de görülebilecek olan sergi, ünlü araştırmacı-yazar ve koleksiyoner Onur Akmanlar'ın yıllar süren birikimleriyle bir araya getirilmiş parçalardan, bilgilerden ve sergiye özel dizayn edilmiş tasarımlardan oluşuyor.

Çanakkale Zaferi bu sergiyle yeniden canlanıyor

Araştırmacı yazar, koleksiyoner Onur Akmanlar