Gündem Çatıda tahliye eylemi

Çatıda tahliye eylemi

12.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmit’te 1999’da Irak hükümetinin destekleriyle inşa edilen konutların boşaltılması istenince depremzedeler eylem yaptı. Bazıları çatıya çıkarken, bir kişi de kendini ateşe vermek istedi

Çatıda  tahliye  eylemi

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin, 17 Ağustos 1999 depreminin ardından depremzedeler için Irak adını taşıyacak konutlar yapılması isteğiyle 10 milyon dolar karşılığı petrol yardımında bulundu. İzmit’in Arızlı mevkiinde depremzedeler için 237 konut yapıldı. Konutlar Kredi Yurtlar Kurumu’na devredilirken, depremzedelerin taşındığı konutlar, yurt olarak kullanılmaya başlandı. Evleri tahliye etmeyen 48 aile konutlarda oturmaya devam ederken, konutları boşaltmaları için 15 Haziran tarihinde tebligatta bulunuldu.

Haberin Devamı

‘Sokağa atılma tehdidi’

Konutlarda oturan depremzedeler dün basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Recep Uğur, konutlarda 2001’den bu yana oturduklarını, 2004’ten itibaren ise anlaşmazlıklar yaşandığını belirterek, “Bizbarınaklarımızın bizlere devrini beklerken, sokağa atılmayla tehdit ediliyoruz” dedi.

Açıklama sonrası kendinden geçen Recep Uğur “adalet” diye bağırarak benzin dolu bidona uzanarak kendini yakmak istedi. Recep Uğur çevresindekiler tarafından engellendi. Depremzedeler daha sonra bir binanın çatısına çıkarak protestoda bulunurken, valinin gelmesini istediler.

CHP Kocaeli İl Başkanı Cengiz Sarıbay ve İzmit İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Karakaş ile görüşen depremzedeler daha sonra çatıdan indi.

Haberin Devamı

‘Vali söz verdi’

15 Haziran tarihli tahliye tebligatını okuyunca şok olduklarını belirten Recep Uğur, “Bunu kabul etmiyoruz ve iki talebimizi dile getiriyoruz. ‘Bu hibe depremzedelere değil, öğrenci yurdu olması içindir’ diye belirten bir protokol getirirlerse şartsız terk ederiz. İkinci şart ise o dönem görevde olan ve bizlere devlet adına söz veren Valimiz Ercan Topaca’nın ‘Ben böyle sözler vermedim’ derse bizler Arızlı’yı terk ederiz. Bu iki durum haricinde Arızlı’yı terk etmeyeceğiz” diye konuştu.