Elazığ CEZAEVİNDE ‘AKILLI İLAÇ KULLANIMI’ SEMİNERİ VERİLDİ

CEZAEVİNDE ‘AKILLI İLAÇ KULLANIMI’ SEMİNERİ VERİLDİ

26.11.2015 - 11:33 | Son Güncellenme:

.

CEZAEVİNDE ‘AKILLI İLAÇ KULLANIMI’ SEMİNERİ VERİLDİ

Elazığ’da mahkumlara yönelik “Akıllı İlaç Kullanımı” semineri verildi.
Elazığ E Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda mahkumları bilgilendirmek amacıyla başlatılan seminerler devam ediyor. Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ulaş Güler, eczacı Evren Sağlam Ballıca ve Doruk Ziya Okubay’ın konuşmacı olarak katıldığı sağlık seminerinde, mahkumlara “Akıllı İlaç Kullanımı”’ konusu anlatıldı. Güler, “İlaç kullanımı, hastaya doğru tanının konması, sorununun dikkatlice tanımlanması, tedavi amaçlarının belirlenmesiyle başladı. Değişik seçenekler içinden etkinliği kanıtlanmış, hastanın kendisi ve yaşadığı toplum için en düşük maliyetli tedavinin seçilmesi, buna uygun bir reçete yazılması, hastanın bilgilendirilmesi, tedavinin sonuçlarının izlenmesi kapsayan sistematik bir yaklaşım biçimidir” dedi.
Akılcı olmayan ilaç kullanımının başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere tüm ülkelerin önemli bir sağlık sorunu olduğunu kaydeden Güler, şunları söyledi:
“Bu durum düzeltilmesi güç bir alışkanlık olarak kabul edilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre tüm ilaçların yarısından fazlası uygunsuz şekilde reçete edilmekte, dağıtılmakta ya da satılmaktadır. Türkiye’deki durum bu tahminlere paraleldir. Tüm dünyada yanlış şekilde, gereksiz yere, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı gibi nedenlerle ilişkili olarak çok çeşitli sorunlar yaşanmaktadır.”