Siyaset CHP’de kurultay tartışması

CHP’de kurultay tartışması

03.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’de Baykal’ın yaptığı “Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olması, olmayı düşünmemesi halinde parti yönetiminden çekilmesi, seçilecek genel başkanın aynı zamanda cumhurbaşkanı adayı olması” önerisi tartışılıyor.

CHP’de  kurultay  tartışması

Baykal’ın, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil seçeneklerin değerlendirilmesini dillendirmesi, bu önerilerin yanı sıra, aralarında Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin de bulunduğu isimlerin olağanüstü kurultay çağrıları, parti kulislerini hareketlendirdi. Bugün Kılıçdaroğlu başkanlığında yapılacak MYK toplantısında, bu çağrıların tamamının ele alınması bekleniyor. Milliyet’in parti kurmaylarından aldığı bilgilere göre, Baykal’ın önerisi “Yüzde 49’u büyütmeye değil, azaltmaya yönelik bir çağrı ve yüzde 49’luk blokta yer almayan CHP dışı seçmeni küstürecek bir model” olarak değerlendiriliyor.
Teşekkür turu
Bu doğrultuda parti kurmaylarının önemli bir bölümü Baykal’ın önerisinin hayata geçirilmesinin mümkün olmadığı yorumlarını yapıyor. Alınan bilgilere göre parti yönetimi de bu hafta içinde Baykal’ın önerisinin 180 derece tersi olarak yorumlanabilecek bir adım atmaya hazırlanıyor. Kılıçdaroğlu’nun bu hafta içinde “hayır” kararı açıklayan siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve sendikalara ziyaretlerine başlaması, “nezaket ve teşekkür” ziyareti olarak adlandırılan ziyaretlerde, bir “dayatma” yerine, “ortak payda”yı genişletme adına atılabilecek adımların değerlendirilmesi planlanıyor. Parti yönetiminin, bu ziyaretlerin sürekli hale getirilmesi, ilerleyen ziyaretlerde de 2019 seçimlerine yönelik olası strateji ve olası adayın blok bileşenlerinin ortak çıktısı biçiminde kamuoyuna deklare edilmesini daha doğru bulduğu ifade ediliyor.
Haziran önerisi
Olağanüstü kurultay talepleri ve olağan kurultayın iki ay kadar öne çekilmesine ilişkin olarak gazetecilere değerlendirmede bulunan Muharrem İnce de, olağan kurultayın öne çekilerek kasımda yapılmasının teknik olarak mümkün olmadığını ileri sürdü. İnce, “Bu partiyi tartışmaya açar. İki yıl dolmadan olağan kurultay yapılamaz. 16 Ocak 2018’den önce olağan kurultay yapılması mümkün değildir. Partiyi tartıştırırız. Mahkemelere gider. Allah korusun, parti kayyuma gider” iddiasında bulundu. İnce, “Ben onlara bir yol göstereyim; hemen olağanüstü kurultayı toplayabilirler. Hiç tartışma olmaz. Kim seçilirse hepimiz onun arkasında dururuz” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl de İnce’nin iddiasına ilişkin olarak, “Bizim ilçe ve il kongrelerini yapmamız için takvimimiz var, o takvimi işletmemiz gerekiyor. Bizim ideal bir kongre, kurultay gerçekleştirmemiz için 4 aydan az bir zaman mümkün değil, yetiştiremeyiz. Gündemimizde olağanüstü kurultay yok” dedi.
‘Herkes sindirsin’
Baykal da, sorular üzerine “Bir sorumluluk duygusu içinde uyarı da, öneri de içeren bir yol haritası ortaya koydum. Bunun partimiz için de Türkiye için de demokratik çıkış olduğuna yürekten inanıyorum. Herkes bir içine sindirsin, bir değerlendirsin, bir tartsın, sonunda da herhalde doğru bir oluşum ortaya çıkar. Gerektiği halde bir şeyi yapmamak, bazen bir şeyi yapmaktan çok daha fazla sorunlara yol açar” diye konuştu.