Siyaset CHP’de ‘ön seçim’ yok, ‘eğilim’ sınırlı

CHP’de ‘ön seçim’ yok, ‘eğilim’ sınırlı

04.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

CHP’de ‘ön seçim’ yok, ‘eğilim’ sınırlı

CHP’nin, yerel seçimlerde yarışacak belediye başkan adaylarını belirlerken kullanacağı yöntemler netleşmeye başladı. Ön seçim yönteminin uygulanması “zor” görülürken, eğilim yoklamasına başvurulacak il ve ilçelerin de parti içinden gelecek taleplerle “sınırlı” tutulacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

Yaklaşan yerel seçimlere yönelik hazırlıklarını sürdüren CHP’de özellikle kritik illerdeki belediye başkan adaylarının nasıl belirleneceği merak ediliyor. Parti tüzüğünde, adayların belirlenmesine yönelik üç yöntem yer alıyor. Buna göre adaylar “ön seçim”, “aday yoklaması” ve “merkez yoklaması” yöntemleriyle belirlenebiliyor.

PM onayından sonra

Edinilen bilgilere göre, CHP yönetimi, adayların neredeyse tamamını “merkez yoklaması” yani PM kararıyla belirlemeyi amaçlıyor. Bu çerçevede, parti üyelerinin oy kullandığı “ön seçim” ile delegelerin oy kullandığı “aday yoklaması” yöntemlerine başvurulması “zor” görülüyor.

CHP yönetimi, “merkez yoklaması” yöntemini uygularken olası tartışmalarla karşılaşılmaması için parti içinde “uzlaşma” amaçlıyor. . Milletvekilleri ve PM üyelerinin il çalışmalardan gelen sonuçlar, parti örgütünün görüşleri ve anket çalışmalarının ardından ortaya çıkacak tabloya göre belirlenecek adaylar PM onayından sonra ilan edilecek.

Haberin Devamı

Parti kaynakları ön seçim yönteminin uygulanmama gerekçesini açıklarken, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun daha önceki açıklamalarına işaret ediyor. Kaynaklar, CHP liderinin üyelik sistemini “sağlamlaştırmak” için tüzük değişikliği önerdiğini ancak bunun kurultayda kabul görmediğini de vurguluyor. Kaynaklar ayrıca, YSK takvimde ön seçim tarihinin şubat ortası olarak belirleneceğini, bunun zaman sıkıntısını yaratacağını gerekçe gösteriyor.

CHP’de bu nedenlerle eğilim yoklaması yöntemi öne çıkıyor. Hâkim gözetiminde yapılmayan eğilim yoklamasında, sandıklardan çıkan sonuçlar açıklanmıyor ve genel merkez yönetimine teslim ediliyor. Böylece, parti üyelerinin “eğiliminin” alınması amaçlanıyor. Ancak bu yöntemin de parti içinden gelecek taleplerle, “sınırlı” tutulması bekleniyor. Yöntemlere ilişkin niahi kararların, iki hafta içinde olağanüstü toplanması beklenen PM’de alınacağı ifade ediliyor.