Siyaset Haberal’ı hasta annesiyle görüştürün

Haberal’ı hasta annesiyle görüştürün

22.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eski CHP lideri Baykal eşi Olcay Hanım’la birlikte Erdoğan’ı dün ziyaret etti.Esprilerin yapıldığı bir aile buluşması atmosferinde geçen görüşmede, Baykal’ın Haberal konusundaki ricasını Erdoğan, “Ne gerekiyorsa derhal yapacağım” diye yanıtladı

Haberal’ı hasta annesiyle görüştürün

Eski CHP Genel Başkanı, Antalya Milletvekili Deniz Baykal, özellikle hakkındaki kaset iddiası sürecinde çok sert tartışmalara girdiği, son genel başkanlığı döneminde karşılıklı ağır suçlamalar yönelttiği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, dün “geçmiş olsun” ziyaretinde bulundu.
Esprilerin yapıldığı bir aile buluşması atmosferinde geçen görüşmede, Erdoğan’dan bir ricada da bulunan Baykal, Ergenekon davası kapsamında tutuklu olan CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın yoğun bakımdaki annesiyle görüştürülmesini istedi. Erdoğan, “Bu sizin için de Türkiye için de iyi olur” diyen Baykal’a “Adalet Bakanı’yla görüşeyim, ne gerekiyorsa derhal yapacağım” yanıtını verdi. Görüşmede Emine Erdoğan, ilk kez bir araya geldiği Olcay Baykal’a, “Sizi çok sevdim” dediği öğrenildi. Baykal’ın ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Erdoğan’ı bugün saat 17.00’de Ak Parti Genel Merkezi’nde ziyaret edecek. Böylece Kılıçdaroğlu, 2007’de yapılan Ak Parti Genel Merkezi’ni ziyaret eden ilk CHP Genel Başkanı olacak.

Çocuklardan torunlara sohbet
Kapıda karşılanan Baykal çiftiyle 45 dakika süren görüşmeye Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın da katıldı. Edinilen bilgilere göre, neşeli bir ortamda ve aile buluşması havasında gerçekleşen ziyarette, Erdoğan ve Baykal, çocuklar ve torunlar üzerine bir süre sohbet etti. Çocuk ve torun sayılarını birbirlerine aktaran ikili, eğitim nedeniyle uzak ülkelerde olan çocuklarına duydukları hasreti konuştu. İkili, çocukların yerini torunların almaya başladığı vurgusu yaptı. Başbakan Erdoğan yurtdışında eğitim gören oğlunu anlatırken, “Ben ‘bırak gel desem’ hemen gelecek. Ama ben de eğitimini bitirmesini istiyorum” değerlendirmesinde bulundu. Baykal, Başbakan’da bir hastalık emaresi görmediğini ve gayet neşeli, sağlıklı gördüğünü yakın çevresine aktardı.
Görüşmede 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin Fransa Meclisi’nde kabul oylaması da gündeme geldi. Bu konuda yapılabilecekler konuşuldu.

Annesine sevgisini hatırlattı
Görüşmede Baykal, Erdoğan’a Ergenekon davası kapsamında Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP’li Haberal konusunda bir ricada bulundu. Baykal, Erdoğan’a şunları söyledi:
“Haberal’in 92 yaşında bir annesi var. Şimdi yoğun bağımda tedavi görüyor. Haberal’in annesiyle özel ilişkisi var. Bütün oğulların olduğu gibi. Sizin de annenizle olduğu gibi. Avukatı bir kaç gün önce annesinin durumunun iyiye gitmediğini anlattı. Annesi her an veda edebilir. Helalleşmeden ayrılacak olursa, Haberal’e ağır bir darbe olacaktır. Zaten babasıyla ne ölmeden önce görüşebildi, ne de cenazesine katılabildi. Bu konuya bir çözüm bulmalısınız diye düşünüyorum. Annesiyle helalleşmesini sağlarsanız bu çok iyi olur. Hem sizin için hem de Türkiye için iyi olur. Bir yumuşama sağlar. İnsani bir olay. Siz de bu duyguları daha yeni yaşadınız.”

Derhal gereğini yapacağım
Baykal’ın ricasına ilgiyle yaklaşan Erdoğan, “Annesinin bilinci açık mı, nasıl görüşmek için” sorusunu yöneltti. Baykal’ın “bilincinin açık olduğu söylendi” sözü üzerine Erdoğan, “Derhal Adalet Bakanımızla görüşeceğim. En kısa sürede görüşmeleri için ne yapılması gerekiyorsa yapmasını isteyeceğim” karşılığını verdi.
Görüşmede, Haberal’ın İstanbul’da tutuklu olması, annesinin ise Ankara Başkent Hastanesi’nde yatması nedeniyle uzun bir seyhat yapılması zorunluluğu ve bunun Adalet Bakanlığı tarafından nasıl sağlanabileceği konusu da gündeme geldi.