Siyaset CHP Lideri Kılıçdaroğlu: Demokrasi, 80 milyonun üzerine titrediği bir kurumdur

CHP Lideri Kılıçdaroğlu: Demokrasi, 80 milyonun üzerine titrediği bir kurumdur

16.11.2017 - 17:33 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Türk bayrağının altında hepimiz birlikte, huzur içinde yaşamak istiyoruz. Bu  ülkenin aydınları olarak, benim kadar sizin de sorumluluğunuz var, demokrasi tek  başına siyaset kurumuna emanet edilecek bir şey değildir. Demokrasi, 80 milyonun  üzerine titrediği bir kurumdur"dedi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu: Demokrasi, 80 milyonun üzerine titrediği bir kurumdur

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Eczacıları Birliği (TEB) 41. Olağan Kongresi'ne katıldı. Toplantıda konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, konuşmasına, 24 Haziran 2016'da Ankara'da görevleri başında öldürülen 4 eczayı anarak başladı. Eczacıların sağlık bileşenlerinin en önemli kurumlarından birisi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Sağlığın önemli bileşenlerinden oluyorsa, eczacılığın nitelikli olması kaçınılmazdır." dedi. Kendisinden önce konuşan TEB Başkanı Erdoğan Çolak'ın Türkiye'de 43 eczacılık fakültesi bulunduğunu, hatta bir tane eczacı öğretim üyesi olmayan fakülteler olduğunu söylediğini aktaran Kılıçdaroğlu, bu tablonun doğru olmadığını belirtti. Kılıçdaroğlu, "Kimse 'fakülteler açılmasın' demiyor. Fakülte gereğini yerine getiriyorsa açılsın. İyi bir kadrosu olmalı, orada iyi eczacılar yetiştirilmeli. Eğer yılda 2 bin eczacı mezun olur, bunların bir kısmı aradığımız niteliklere sahip olmazsa zararı insanlarımız çekecektir. Plansız bir politikayla çok sayıda eczacıyı mezun ederseniz, bugün atama bekleyen yüz binlerce öğretmen var, yarın görev bekleyen on binlerce eczacı karşınıza çıkacaktır." diye konuştu.

Haberin Devamı

AVRUPA'NIN 6. BÜYÜK PAZARI

Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük 6'ncı, dünyanın da en büyük 17'nci ilaç pazarına sahip olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, bu rakamların eczacılık mesleğinin önemini bir kez daha ortaya çıkardığını belirtti. Anayasanın 56'ncı maddesinde, herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına vurgu yapıldığını dile getiren Kılıçdaroğlu, bu hakkı hükümetlerin yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Kentlerin beton şehirlere dönmesinin önüne geçilmesi gerekliliğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, bu konuda herkesin oturup düşünmesi gerektiğini vurguladı.

SGK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÖNEMİ

Kendisinin 1992 ile 1999 yılları arasında SSK Genel Müdürlüğü yaptığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Gerçekten sistemde büyük açıklar vardı ve bu açıkları gidermek için sorunun kamuoyuna mal edilmesi ve siyasilerin dikkatinin o alana çekilmesi gerekiyordu. Bunu bütün sağlık bileşenleriyle kamuoyuna mal ettik. Sorunun çözülmesi gerekiyordu. Tasarılar hazırlandı, KHK'lar hazırlandı ama büyük ölçüde gerçekleşmedi" dedi. Kılıçdaroğlu 'SSK'yı batırdı" idaları ilgili olarak "10 yılımızı incelediler, bir müfettiş ordusu görevlendirdiler. Beş kuruşluk bir yolsuzluk bulamadılar"ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Düşüncelerimiz, inançlarımız, yaşam tarzlarımız farklı olabilir ama Türk bayrağının altında hepimiz birlikte, huzur içinde yaşamak istiyoruz. Bu ülkenin aydınları olarak, benim kadar sizin de sorumluluğunuz var, demokrasi tek başına siyaset kurumuna emanet edilecek bir şey değildir. Demokrasi, 80 milyonun üzerine titrediği bir kurumdur. Birlikte mücadele vereceğiz. 2019 seçim sürecine girerken iki seçeneğimiz var. Üçüncü seçenek yok. Birinci seçeneğimiz, demokratik parlamenter sistem."

ATATÜRK TARTIŞMASI

Atatürkçülük tartışmalarına da vurgu yapan Kılıçdaroğlu, "Atatürkçülük geçmişe takılıp kalmak değildir. Atatürkçülük, Türkiye Cumhuriyeti devletini vatandaşlarını çağdaş uygarlığın ötesine taşımaktır." dedi. Kılıçdaroğlu, 2019 seçimlerine ilişkin de "Bu ülkenin aydınları olarak, sorumluluklarının bilincinde olan yurttaşlar olarak 2019'da sandığa gideceğiz. Ya tek adam rejiminden yana oy kullanacağız ya da 'hayır, biz kendi ülkemizde, çocuklarımıza demokratik bir ülke, demokratik parlamenter sistem bırakmak istiyoruz' diye oy kullanacağız." açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı