Siyaset CHP’nin oyları 10 ilde de düştü

CHP’nin oyları 10 ilde de düştü

25.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik ve Yalova Cumhur İttifakı’nı, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir ise Millet ittifakını seçti

CHP’nin oyları 10 ilde de düştü

Türk siyasi tarihinde partiler dün ilk kez ittifakla yarıştı. Marmara Bölgesi’nde CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin memleketi Yalova, yüzde 51,66’yla “Cumhur ittifakı” dedi. Seçime ilk kez giren İYİ Parti ise en çok MHP daha sonra ise CHP ve Ak Parti seçmeninden oy aldı.

Haberin Devamı

Türkiye genelindeki sandık sayımı sürerken hazırlanan bu seçim analizinde açılan sandıklar yüzde 95-100 arasındaydı. Marmara Bölgesi’nde İstanbul dışındaki 10 ile baktığımızda Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik ve Yalova’da oylar Cumhur İttifakı lehine yüzde 50’nin üzerinde çıktı. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir’de ise oylar Millet ittifakı lehine yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşti. Bu 10 il arasında en merak edilen il ise CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin memleketi Yalova. Cumhurbaşkanlığı seçiminde baz alınması uygun olan seçim ise 16 Nisan 2017 referandum sonuçları. Çünkü o gün de bugünkü ittifaka benzer bir tablo bulunuyordu. Ak Parti, MHP ve BBP bir yandaydı. Yalova, 2017 referandumunda 49,7 “evet dedi. “Hayır” oyları ise yüzde 50.3’tü. Dün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Cumhur İttifakı 51,66’yla galip geldi. Millet İttifakı ise HDP’nin aldığı yüzde 8,20 da eklenince yüzde 49,34’te kaldı.

Haberin Devamı

MHP’den aldı

TBMM seçiminde ise İYİ Parti’nin durumu en çok merak edilen konulardan biriydi. Burada ise baz alınması uygun düşen seçim, 1 Kasım 2015 erken genel seçim sonuçları. İYİ Parti, Marmara Bölgesi’nde Sakarya ve Yalova hariç yüzde 10’un üzerine çıktı ve ilk olarak MHP, daha sonra ise CHP ve Ak Parti seçmeninden oy aldı. İYİ Parti oylarının Marmara bölgesinde en yüksek kaydedildiği şehir olan Çanakkale’de (yüzde 17,06), Ak Parti oyları 2015 seçimlerine göre yüzde 3, CHP oyları yüzde 5 ve MHP oyları yüzde 9 düştü. İYİ Parti’nin diğer yüksek oy aldığı şehir olan Kırklareli’nde (yüzde 16,53), Ak Parti oyları yüzde 2, CHP oyları yüzde 7 ve MHP oyları ise yüzde 8 düştü.

CHP tüm illerde düştü

İYİ Parti’nin yarışa girmesiyle CHP’nin oyları Marmara bölgesindeki 10 ilde de düşüş gösterdi. Ak Parti’nin oyları da Sakarya dışındaki tüm illerde düştü. MHP ise Kocaeli ve Sakarya’da az oranla oyunu artırdı, diğer illerde ciddi düşüş yaşadı. Marmara bölgesinde HDP, 10 ilde de yüzde 1-2’lik yükseliş gösterdi. HDP’nin oyları Tekirdağ’da yüzde 2’ye yakın artış gösterdi.

Haberin Devamı

Büyükşehirlerde Ak Parti

Marmara’nın iki büyükşehri Bursa ve Kocaeli... Dünkü sonuçlara baktığımızda her iki büyükşehirde de Ak Parti birinci oldu. Ak Parti, Bursa’da bir önceki seçimdeki yüzde 54’lük oy oranının hayli gerisine düştü (45,86). Kocaeli’de ise bir önceki seçimdeki yüzde 56,47 olan oy oranı dün yüzde 48,30’a geriledi.