Siyaset CHP, referandumu AiHM’ye götürecek

CHP, referandumu AiHM’ye götürecek

27.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Gayrimeşru bir referandum sonucuyla karşı karşıyayız’ diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, halk oylamasıyla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurma kararı aldıklarını söyledi

CHP, referandumu AiHM’ye götürecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, CHP’nin gayrimeşru olarak tanımladığı 16 Nisan halk oylamasına ilişkin olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurma kararı aldıklarını bildirdi. Böke, Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorulara, “Kurullarımızın değerlendirdiği kısmını paylaştırdım, bununla ilgili paylaşacak bir değerlendirmemiz yok” yanıtını verdi.
‘13 yılın hesabı verilmelidir’
Böke, “Siz, OHAL rejimini sürekli kılarsanız, kendinizden görmediğiniz herkese zulüm yaparsanız, gazetecileri, seçilmiş milletvekillerini tutuklarsanız, bunun doğal ve kaçınılmaz sonucu Türkiye’nin uluslararası toplumun gözünde demokratik bir ülke statüsünü yitirmesidir. Cumhuriyet gazetesi yazarları tutuklu.
Türkiye, bir korku ülkesine dönüştü. Bir siyasi partinin liderleri, milletvekilleri hapisteler oysa Anayasa Mahkemesi’nin Balbay kararı olarak bilinen bir kararı var. Hızla tutuklu milletvekillerine derhal Balbay kararı uygulanmalıdır. Burada açık hukuksuzluk vardır, milletvekillerinin tutukluluklarına derhal son verilmelidir” dedi.
Zarrab tepkisi
Böke, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump ile yapacağı görüşmede Rıza Zarrab’ın tutukluluğunun da gündeme geleceğini ilişkin açıklamasını kastederek, “Türkiye’den Amerika’ya giden her bakanın birinci gündem maddesi Zarrab. Neden? Bu canhıraş savunma hali iki çok açık gerçeği ortaya koymuş oluyor. Zarrab’ın Erdoğan için özel bir değeri var. Türkiye Cumhuriyeti devletinin dış politika öncelikleri Erdoğan’ın şahsi meselelerine göre şekilleniyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin çıkarlarından Zarrab uğruna ödün veriliyorsa, bu felakettir. Türkiye Cumhuriyeti devletini bir çadır devletine indirgeyen bu anlayış asla kabul etmeyeceğimiz bir anlayıştır” dedi.
‘Gayrimeşru bir sonuç’
Böke, “Mühürsüz bir seçimin ardından gayrimeşru bir referandum sonucuyla karşı karşıyayız. Sandığa gitmiş olan, kendi vicdanıyla, cesaretle oy kullanmış bütün vatandaşlarımızın hakkını, hukukunu savunmak bizim için önceliktir. Bu sebeple önümüzdeki dönemde AİHM’ye başvuru yapacağımızı da hepinizle paylaşmak istiyorum” dedi.
Böke, Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılıp yapılmayacağına ilişkin ısrarlı sorular üzerine, “Verdiğimiz karar AİHM’ye gitmek yönündedir, bu yöndeki hukuki süreçleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz” yanıtını verdi.

Sincar’a destek
Böke, Sincar’a yönelik hava operasyonuna ilişkin bir soru üzerine, “Her zaman şunu ifade ediyoruz. Türkiye güvenliği için atılması gereken her türlü adımı atacaktır. IŞİD’in bölgesel bir tehdit olmasının önüne geçecek adımların da mutlaka ortağı olacaktır. Uluslararası hukuk çerçevesinde kendi güvenliğimizin ihtiyaç duyduğu her adımın atılmasına destek veriyoruz” dedi.
Böke, anayasa değişikliğinin ardından uyum yasalarının TBMM’ye gelmesi durumunda izlenecek yol haritasına henüz karar verilmediğini söyledi.

AGİT ön raporu ve AKPM kararı dosyaya eklenecek

Kılıçdaroğlu başkanlığında dün düzenlenen MYK toplantısında, “gayrimeşru” olarak tanımlanan 16 Nisan halk oylamasına yönelik atılacak hukuki adımlar değerlendirildi. Alınan bilgilere göre parti kurmayları hem Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’ın önceki gün yaptığı konuşmayı atıfta bulundu, hem de AYM’nin 2015 tarihli iki ayrı içtihadını gündeme getirdi. AYM; 2015 yılında İzmir Milletvekili Oğuz Oyan’ın cumhurbaşkanının konuşmalarında dile getirdiği düşüncelerin tarafsız olmaması nedeniyle engellenmesi yönünde YSK’ya başvurmuş, YSK başvuruyu reddetmişti.
‘Anlamı yok’
YSK’nın kararı üzerine AYM, “konu bakımından yetkisizlik” kararı vererek dosyayı kabul etmemişti. Aynı yıl İzmir Milletvekili adayı Atilla Sertel’in seçme ve seçilme hakkının engellenmesine yönelik yaptığı bireysel başvuru da AYM’ce aynı çerçevede reddedilmişti. Kılıçdaroğlu’nun “AYM’ye gidilmesinin anlamı yok” dediği, bunun üzerine AİHM dosyasının hazırlanmasının hızlandırılması yönünde karar verildi. CHP tüzel kişiliği adına en geç 10 gün içinde AİHM’e başvuru yapılmış olacak. AİHM’in referandumlara yönelik bugüne kadar karar almamış olmasına karşı yasama meclisi seçimlerine yönelik aldığı kararları emsal gösterme kararı alındı. Bu çerçevede daha önce AİHM’in İngiltere’ye yönelik aldığı bir karar bulunduğu ifade ediliyor. Parti hukukçuları, referandumla oylanan metnin, yasama meclisini de etkilediği, teklifle hem parlamentonun yetkilerinin sınırlandırıldığı hem de parlamentonun yapısının değiştirildiğine atıf yapacak. Başvuruya AGİT ön raporu, Venedik Komisyonu raporu ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin önceki gün Türkiye’yi siyasi denetime aldığı karara konu rapor da eklenecek. l MERİÇ TAFOLAR Ankara

HDP ve SP’ye ziyaret
Kılıçdaroğlu’nun milletvekillerine ve PM üyelerine verdiği teşekkür ziyaretleri talimatı gereği, genel başkanın da referandum kampanyası boyunca ziyaret ettiği illere gitmesi kararı verildi. Öte yandan toplantıda Kılıçdaroğlu’nun HDP ve Saadet Partisi başta olmak üzere “hayır” kampanyasını yürüten siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerini ziyaret etmesine ilişkin takvim konuşuldu. Kılıçdaroğlu’nun parti programının güncellenmesi için çalışmanın Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu koordinasyonunda bir grup akademisyene emanet edilmesi kararı verildi.