Dünya Çin’den ABD’ye: İnsan haklarına aykırı!

Çin’den ABD’ye: İnsan haklarına aykırı!

07.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Çinli teknoloji şirketi Huawei’nin sahibinin kızı ve Mali İşler Direktörü (CFO) Meng Wanzhou’nun, Washington’ın İran yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle Kanada’da tutuklandığı bildirildi.

Çin’den ABD’ye: İnsan haklarına aykırı

Kanada Adalet Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Meng, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 1 Aralık’ta Vancouver kentinde tutuklandı. Açıklamada, ABD yönetiminin talebi üzerine tutuklanan Meng’in bugün ilk duruşmasına çıkmasının planlandığı bildirildi. Olayın ardından Çin’in tepkisi sert oldu. Çin’in Ottawa Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Meng’in ABD ya da Kanada yasalarını çiğnemediği vurgulanarak Kanada’dan “bir an önce bu yanlıştan dönerek” Meng’ı serbest bırakması talep edildi. Büyükelçilik açıklamasında, “Çin tarafı, bu ciddi insan hakları ihlaline sert şekilde karşı çıkıyor ve bu durumu şiddetle protesto ediyor” ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı

Olayın son dönemde ticaret savaşı yapan ABD ve Çin arasında yeni bir gerilimin fitilini ateşleyebileceği belirtiliyor. Huawei şirketini ABD menşeli ürünleri İran’a gönderdiği iddiasıyla soruşturan ABD’nin Meng’in New York’ta “tanımlanmamış suçlamalardan” yargılanmak üzere iadesi arayışında olduğu ifade edildi. Meng’in, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Arjantin’de G-20 Zirvesi sırasında “iki ülke arasında 90 gün boyunca yeni gümrük vergisi getirilmemesi” konusunda uzlaşmasından çok kısa bir süre sonra gözaltına alınması ise dikkat çekici bir gelişme olarak nitelendiriliyor.