Gündem Çocuk reklamına ‘mektupla’ ikna

Çocuk reklamına ‘mektupla’ ikna

18.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Tarzı olan çocuk’ sloganlı reklam için uzmanlar raporlarında, “Çocuklar cinsel sömürü aracı haline gelebilir” dedi. RTÜK?ise “Yapımcılar ceza korkusu nedeniyle çocukları oynatmaz” savunmasını yaptı

Çocuk reklamına ‘mektupla’ ikna

TRT, atv, Kanal D, Show TV, Star, Fox TV başta olmak üzere 20’ye yakın televizyon kanalı, ‘Çocuk Kafası Çocuk Modası’ adlı ve ‘tarzı olan çocuk’ sloganıyla yayınlanan Koton reklamı nedeniyle para cezasıyla karşı karşıya kalmıştı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) uzmanları hazırladıkları raporda, Koton reklamında çocukların pazarlama nesnesi yapıldığını öne sürerek televizyonlara para cezası kesilmesini istedi. Raporda, “Çocukların cinsel sömürü aracı haline gelmesine neden olabilir” ifadeleri yer aldı.

‘Makyaj yapılmadı’
RTÜK’teki ilk görüşmede üyeler arasında görüş ayrılığı yaşanınca karar çıkmamıştı. Koton firması, 15 Ekim’de ikinci kez toplanacak RTÜK Üst Kurul’na 13 Ekim’de bir ikna mektubu gönderdi. Mektupta Milliyet’te yayınlanan RTÜK raporuna atıfta bulunarak savunma yapan Koton, reklamda çocuklara giydirilen kıyafetler ile takıların kendi mağazalarında satışta olan çocuk kıyafetleri ile takıları olduğunu, rakip firmalarda da benzer ürünlerin satıldığını kaydetti.
Raporda, çocuklara makyaj yapıldığı iddiasına da yanıt veren Koton, reklamlarda oynayan çocuklara makyaj yapılmadığını dile getirdi.

‘Çocukları oynatmazlar’
15 Ekim’de gerçekleştirilen ikinci Üst Kurul toplantısında ise üyeler yine bölündü. Ancak Üst Kurul Üyesi Esat Çıplak başta olmak üzere bazı üyeler reklamın çocukların psikolojilerini bozduğunu savunarak ceza verilmesini istedi.
Diğer üyeler ise, “Buna ceza verirsek bundan sonra reklam, dizi ve televizyon programlarında çocuklar yer almaz. Yapımcılar ceza korkusu nedeniyle çocukları oynatmaz” savunmasını yaptı. Uzun tartışmanın ardından oy çocukluğu ile Koton reklamı nedeniyle 20’ye yakın televizyona ceza verilmesine gerek olmadığı kararı çıktı.

Haberin Devamı

‘Gelişimlerine zarar verildi’

Milliyet’e konuşan Üst Kurul Üyesi Esat Çıplak, alınan bu kararla çocukların korunmasız bırakıldığını belirtirken, “Türkiye’nin geldiği nokta bu: Çocukların korunmasız kaldığını düşünüyorum. Psikolojik gelişimlerine ciddi zarar verildi. Her şey ranta dayalı, ranta dayalı bir çocuk ekonomisi tesis edildi. Psikoljilerinin, ruh yapılarının bozulacağı düşünülmüyor ve buna da RTÜK alet edildi.
Türkiye’nin geleceğini kuracak olan bu çocukların psikolojik, sosyal alt yapılarını korumak zorundayız. Bundan da devlet birinci sorumludur. Maalesef RTÜK’ün aldığı bu kararla rantın kazançlı çıkmasına alet oldu. Çocuklar ranta kurban edilerek Türkiye’nin geleceği kurulamaz. Buna kahroluyorum” dedi.