Gündem ÇODEM, 565 çocuğu yeniden hayata kattı

ÇODEM, 565 çocuğu yeniden hayata kattı

16.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bakan Kaya, madde bağımlılığıyla mücadelede çocuklara hizmet veren Çocuk Destek Merkezleri’ne (ÇODEM) başvuran 865 çocuktan, 565’inin rehabilitasyonunun tamamlandığını, ailelerinin yanına döndüğünü söyledi...

ÇODEM, 565 çocuğu yeniden hayata kattı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, TBMM Madde Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’nda, Madde bağımlılığıyla mücadelede çocuklara hizmet veren Çocuk Destek Merkezleri’ne ilişkin bilgi verdi.

Haberin Devamı

Kaya, özetle şunları kaydetti:

ÖZEL MODEL: Çocuklarımızın bu konuda ayrı bir şekilde tedavilerinin, takiplerinin yapılması gerektiğine inancımızdan hassasiyetle çalıştığımız bir model. Bakanlığımız, korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocukların korunmasını ve haklarının güvence altına alınmasını sağlıyor, takibini yapıyor. Sağlık Bakanlığı, madde bağımlısı çocuklarımızın tedavi sürecini 13 ilde çocuk, ergen madde bağımlılığı tedavi merkezlerinde, kısa adıyla ÇAMATEM’lerde yürütüyor. Bu merkezlerde tedavi gören ve korunmaya ihtiyacı olan çocukları Bakanlığımızın takibi altında. Tıbbi tedavisini ve rehabilitasyon sürecini tamamladıktan sonra Sağlık Bakanlığı tarafından bize yönlendiriliyorlar. Biz de sosyal uyumlarını sağlamak üzere bu çocuklarımızı Çocuk Destek Merkezi adını verdiğimiz ÇODEM’lerimizde takip altına alıyoruz.

Haberin Devamı

AİLE YANINA GERİ DÖNÜŞ: Ülke genelinde bugün çocuk destek merkezlerimizin 13’ünü yani ÇAMATEM’lerin bulunduğu illerdeki ÇODEM’lerimizi madde bağımlısı çocuklarımız için özel olarak ihtisaslaştırdık. Bunların 2’si Adana’da, 2’si Antalya’da, 2’si Bursa’da, 2’si İstanbul’da, 2’si İzmir’de, 1’i Manisa’da, 1’i Diyarbakır’da ve 1’i de Gaziantep’te. Bu kapsamda ihtisaslaşmış ÇODEM’lerde 378 kapasiteyle çocuklarımıza hizmet veriyoruz. 2017’de kuruluşlarımıza gelen 865 çocuğumuzun 565’inin rehabilitasyonu tamamladık. Rehabilitasyon sürecini tamamlayan çocuklarımızın öncelikle olarak ailelerinin yanına geri dönüşünü istiyoruz. Toplumsal olarak bu çocuklarımızın entegrasyonunun, sosyal uyumunun sağlanmasını takip etmeye devam ediyoruz. ÇODEM’lerden ayrıldıktan sonra da çocuklarımızın takibini Bakanlık olarak sürdürüyoruz.

VİLLA TİPİ EV: Bu merkezlerimizi geçtiğimiz yıl yeniden düzenledik. ÇODEM hizmet binalarının yapılarını geçmiş dönemlere göre iyileştirdik, psikososyal destek hizmetlerinin sağlanacağı yeni hizmet binaları oluşturduk ÇODEM’ler bünyesinde. Artık bugün yeni çocuk destek merkezlerimizde villa tipi evlerden oluşan yaşam üniteleri, çocuklarımızın sosyal hayata yeniden uyumunun sağlanması için iş ve uğraş atölyeleri, eğitim atölyeleri, terapi odaları, hobi bahçeleri, hayvan barınakları ve spor alanları var. Yeni ihtisaslaşmış ÇODEM’lerimizi ÇAMATEM olan illerde ve vaka sayısını esas alarak yaygınlaştırmaya, ihtisaslaştırılmış ÇODEM’lerimizi de yaygınlaştırmaya devam edeceğiz. ÇAMATEM olan illeri ve vaka sayılarını dikkate alarak bu çalışmaları yapıyoruz.