Kültür Sanat CRR İstanbul Müziği Makam Günleri başlıyor

CRR İstanbul Müziği Makam Günleri başlıyor

30.10.2014 - 10:58 | Son Güncellenme:

İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda 1 ve 2 Kasım’da gerçekleştirilecek olan CRR İstanbul Müziği Makam Günleri ile doğu dünyasının en önemli müzik merkezlerinden biri olan İstanbul’un makamsal âlemine derinlemesine bir yolculuk yapılacak.

CRR İstanbul Müziği Makam Günleri başlıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR) kültür dünyamıza ve müziğimize katkılar sunmaya devam ediyor. İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda 1 ve 2 Kasım’da gerçekleştirilecek olan CRR İstanbul Müziği Makam Günleri ile doğu dünyasının en önemli müzik merkezlerinden biri olan İstanbul’un makamsal âlemine derinlemesine bir yolculuk yapılacak.

Haberin Devamı

CRR, İstanbul müziğinin en önemli bölümünü oluşturan makamları iki gün sürecek olan bir festivalle sanatseverlerin ilgisine sunacak. CRR İstanbul Müziği Makam Günleri 1 Kasım Cumartesi günü 16.00’da Prof. Tanburi Necdet Yaşar, Prof. Şefika Şehvar Beşiroğlu, Adil Feridun Öney, Ferruh Gencer ve Refik Hakan Talu’nun katılacağı yuvarlak masa söyleşileriyle başlayacak. Yuvarlak masa söyleşilerinde İstanbul Müziği’nin tarihsel sürecinin bazı kısımları, makamlar ve yakın dönem hatıraları anlatılacak. Aynı gün 20.00’de solistliğini İnci Çayırlı’nın yapacağı CRR Türk Müziği Topluluğu, III. Selim’in ve onun dönemindeki bestekârların eserlerinden oluşan bir seçki sunacak.

CRR İstanbul Müziği Makam Günleri, 2 Kasım Pazar günü de yapılan programlarla devam edecek. Pazar günü 11.00’de gerçekleştirilecek ustalarla sohbet bölümünde; Sadun Aksüt, tambur sazı üzerine konuşurken Derya Türkan kemençe sazı üzerine bilgilendirmeler yapacak. Aynı gün Sacit Çavşak’ın gramafon, taş plak ve fonograf sergisi gezilebilecek. Taş plak dinletisinin ardından Celal Ünlü bir söyleşi gerçekleştirecek. Program, 20.00’de Güzin Değişmez ve Münip Utandı solistliğindeki “Ses ve Saz Hafızamızdan Klasikler” konseri ile son bulacak. Klasik müziğin sözlü ve enstürmantal eserlerine yer verilecek olan konserde, Tamburi Ali Efendi’nin Suzidil ve Tamburi Cemil Bey’in Ferahfeza makamlarındaki peşrev ve saz eserleri de icra edilecek.

Haberin Devamı

Doğu müziğinin merkezi: İstanbul

Osman İmparatorluğu’nun 1453 yılındaki fethinden sonra İstanbul, doğu dünyasının en önemli müzik merkezi oldu. Anadolu’nun çeşitli yerlerinden yeni başkente gelen müzisyenler, Türk ve gayrı müslim bestekârlar, sarayın müziğe yakın ilgisi, bestekâr sultanlar, şehirde kurulmaya başlanan mevlevihaneler, enderun, mehter, Mızıkay-ı Humayun ve daha saymadığımız birçok etken İstanbul’da Osmanlı müzik geleneğinin kurulması ve devamı aşamasında büyük rol oynadı. 1900’lü yılların başından sonra ise Dârü’l Elhân, Şark Musîki Cemiyeti başta olmak üzere diğer cemiyetler, çeşitli özel konaklardaki müzik icraları, taş plaklar, ilerleyen yıllarda radyo, devlet korosu ve konservatuvar geleneğin yaşamasını ve günümüze aktarılmasını sağladı.