Cumartesi “50 yılda kazandığım saygınlık her şeye değer”

“50 yılda kazandığım saygınlık her şeye değer”

09.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

50’nci sanat yılını ünlü isimlerle Harbiye Açıkhava’da kutlamaya hazırlanan Ali Kocatepe: “Sadece eskilerde değil, genç kuşakta da iyi bir izlenim bırakmışım. 50 yılda kazandığım bu saygınlık her şeye değer”

“50 yılda kazandığım saygınlık her şeye değer”

Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Nükhet Duru, Bülent Ortaçgil ve daha pek çok sanatçıya verdiği besteleri, bir yanda yapımcı kimliği diğer yanda spor ve müzik yazarlığı... Ali Kocatepe denince aklımıza farklı yönleri, aynı sahneyi paylaştığı eşi Aysun Kocatepe ve çoğumuzun bildiği şarkıları geliyor. Sanat yaşamında 50 yılı geride bırakan 67 yaşındaki sanatçı bugünlerde, 20 Ağustos’ta Harbiye Açıkhava’da 50 yılın anısına vereceği konsere hazırlanıyor. Konser için en büyük motivasyon kaynağı ise yanında olan dostları, genç oyuncu ve müzisyenlerden aldığı manevi destek.

Geriye dönüp baktığınızda sanatla geçen 50 yılınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?

50 yılın tamamı çok keyifli geçti. Çok şey öğrendim. Gençlik yıllarımda müzik sadece bir hobiyken mesleğim haline geldi. Müzikte pek çok görevim oldu. Bülent Ortaçgil’in “Benimle Oynar Mısın?” albümüyle başlayarak birçok yapıta yapımcı olarak imza attım. Yıllar sonra bu yapıtların bir kısmının Türk popüler müzik tarihinin başyapıtları haline dönüştüğünü görmek beni çok mutlu ediyor.

İstediğiniz her şeyi yapabildiniz mi?

İsteyip de yapamadığım çok şey oldu...

Mesela?

Türkiye’de telif hakları ancak 2000’li yıllardan sonra işlemeye başladı. İsterdim ki bu 60’lı, 70’li, 80’li yıllarda da geçerli olsun. Biz bu nimetten hiç yararlanamadık.

“Ortaçgil’in yeri bende ayrı”

Müzik alanında farklı kimliklerim oldu dediniz. Sizin için sahne önünde olmak mı yoksa bestelerinizi dinlemek mi daha keyifli?

Beni en mutlu eden sahnede seyirciyle buluşmak. Büyük bir yerde 5 bin kişiye konser vermektense 150 kişiye konser vermek daha anlamlı. Ne kadar az kişi olursa o kadar göz teması kurarak şarkılarımı söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Bülent Ortaçgil gibi isimlerle çalıştınız. Ayırmak zordur ama sizde yeri daha ayrı olan kim?

Çalıştığım her sanatçının yeri başkadır. Ama içlerinde en ayrı olan Bülent Ortaçgil. Çünkü yapımcı olarak hazırladığım ilk albüm onun da ilki olan “Benimle Oynar Mısın?”dı.

50’nci sanat yılınızı kutlayacağınız konserde size kimler eşlik edecek?

Boğaziçi Üniversitesi Caz Korosu şefi Masis Aram Gözbek yönetimindeki Kocatepe Yazz Korosu olacak. Eşim Aysun Kocatepe, Ayşegül Aldinç, Nükhet Duru, Nilüfer, Özdemir Erdoğan, Bülent Ortaçgil, Yüksek Sadakat; Aslı Omağ, Mert Fırat, Vatan Şaşmaz, Ayta Sözeri, Selen Uçer gibi pek çok sanatçı ile Ertuğrul Özkök, Hıncal Uluç, Bülend Özveren, Enver Aysever katılacak.

Haberin Devamı

Bahsettiğiniz isimleri siz mi belirlediniz?

Düşündüğüm pek çok isim vardı ama
iş nedeniyle bazıları gelemeyecek. Onları arayınca anladım ki sadece eskilerde değil, genç kuşakta da iyi bir izlenim bırakmışım.
50 yılda kazandığım saygınlık her şeye değer.

Konserde sürprizler olacak mı?

Okul ve gazetecilik dönemlerimden hatıralarımı paylaştığım bazı simalar anılarını anlatacak. Bir de ünlülerin sesinden duymaya alıştığımız bestelerimi başka isimler seslendirecek. Onlar da işin sürprizi.

Sizin bir de anılarınızı anlattığınız “Hey Gidi Dünya Hey” adlı kitabınız var. Devamı gelecek mi?

Yok, o kitabı gençlere, beni bilmeyenlere bazı hoş anıları anlatmak ve beni bilen, seven insanlarla o güzel anılarımı paylaşmak için yazmıştım. Şimdilik bir devam kitabı ya da yenisini yazma düşüncem de yok. Sadece müzik ön planda benim için.

“Aysun yüzünden çöpe attığım bir sürü bestem var”

İnternetteki bazı sözlüklerde sizin için “Eşine şarkı söyletmek için saat kulesine şarkı yazan adam” cümlesi geçiyor.

Komik ama işin aslı öyle değil. Aysun’un güzelliğine şarkı yazmak varken ne diye saate yazayım!

Nedir peki bu olayın aslı?

İzmir Saat Kulesi’nin 100’üncü yapılış yıldönümü için bir şarkı istediler benden, yazdım, Aysun da yorumladı. Tüm mesele bu.

Haberin Devamı

Her konserde anlattığınız bir balayı anınız varmış eşinizle...

Balayındayken her sabah gün doğumunda beste yapıyordum. Aysun diyor ki “İnsan uyanınca kocasına sarılmak istiyor. Bir bakıyorum Ali yok. Merak edip aşağı indim, gitar çalıyor. Ah dedim bana şarkı besteliyor, ne romantik. Dinlemek için yanına yaklaştım bir de baktım ‘Namluya dayanır yola dalarsın, duruşun bakışın yaman be Ali!’ Meğer kendine çalışıyormuş!”

Aysun Hanım size karışır mı?

Karışmaz olur mu? Aysun’un bana öğrettiği şey çok. Her konuda birbirimize fikrimizi söyleriz. Bazen bir bestemi dinletirim, beğenmez, eleştirir. Onun yüzünden çöpe attığım bir sürü bestem var.