Cumartesi Bir çocuğun hayatı değişsin

Bir çocuğun hayatı değişsin

22.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bir çocuğun gelişmesi için ailenin sevgisine ve desteğine ihtiyacı var. Bunları biyolojik aileleri sağlayamayınca koruyucu aileler devreye giriyor. Koruyucu ailesi olarak bir çocuğun hayatını değiştirebilirsiniz

Bir çocuğun hayatı değişsin

Bu yıl 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin yürürlüğe girişinin 20’nci yılını kutladık. Yaşama ve gelişme hakkıyla sağlık ve eğitim hizmetlerine erişim hakkı gibi pek çok önemli konu sözleşme altında belirtilmiş. Bence bir çocuğun sahip olması gereken en önemli şey sevgiyle, ilgiyle büyüme hakkı. Türkiye’de farklı sebeplerle devlet korumasındaki 14 bin kadar çocuğun yuva ve yurtlarda fiziksel gereksinimleri karşılanıyor. Ama bu çocukların
hem bedensel hem de ruhsal olarak olumlu bir gelişim kaydetmeleri için ailenin sevgisine, güvenli ortamına, koşulsuz desteğine ihtiyacı var.
Bu desteği de biyolojik ailelerin sağlayamadığı durumlarda koruyucu aileler sağlayabiliyor. Koruyucu aile olarak bir çocuğun hayatını değiştirmeniz mümkün.

Haberin Devamı

Evlat edinmekten farklı

“Küçük Oteller Kitabı”nın yazarı Mutlu Tönbekici 1.5 yıl önce koruyucu anne olduğunda cesaretine hayran kalmıştım. Doğurmadığınız bir çocuğa sevgiyle, ilgiyle bakmak, annelik yapmak kolay değil ama denenmeli. Mutlu ile konuştuğumuzda 2 yaşında olan kızının muzırlıklarını ve birlikte neler yaptıklarını anlatmıştı. Doğurmak dışında yaptıklarının ya da yaşadıklarının gerçek annelikten bir farkı yok.

2012 yılında kurulan İstanbul Koruyucu Aile Derneği de bu konuda çalışmalar yapıyor. Görüştüğüm dernek Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gökalp ve Başkan Yardımcısı Filiz Süyür de birer koruyucu anne.

En çok merak edilen konu evlat edinmekle, koruyucu aile olmak arasındaki fark. “Evlat edinildiğinde çocuğun velayeti mahkeme kararıyla aileye geçiyor. Koruyucu ailelikte ise çocuğun velayeti ya biyolojik ailesinde ya da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yetkili görevlilerinde oluyor. Çocuk kendi soyadını taşımaya devam ediyor” diye aradaki farkı açıklıyor Neşe Gökalp.

Haberin Devamı

25-65 yaş aralığında bir TC vatandaşıysanız, Türkiye’de ikamet ediyorsanız ve en az ilkokul mezunu olup düzenli bir gelire sahipseniz koruyucu aile olabiliyorsunuz. Evli
ya da bekar olmak, çocuklu ya da çocuksuz olmak koruyucu aile olmanızı etkilemiyor. Buna ek olarak çocuğun yaş grubunu ve cinsiyetini seçme hakkınız olsa da yetkililer bu konuda çocuğun menfaatini esas alarak sizi en doğru şekilde yönlendiriyor. Biyolojik ailesi olarak bakımı, eğitimi ve gelişimi için ne yapacaksanız, koruyucu ailesi olunca da onları yapıyorsunuz. Sorun yaşarsanız uzmanlardan destek alabiliyorsunuz.

“Onların sahibi gibi hareket edemeyiz”

Dernek Başkan Yardımcısı Filiz Süyür’e nasıl koruyucu aile olmaya karar verdiğini soruyorum. “Oğlumuzun bir kardeşi olsun istedik. Öteden beri var olan bir çocuğun yaşamında farklılık yaratma duygusu da bu aşamada gündeme geldi ve hemen süreci başlattık” diye yanıtlıyor beni. Biyolojik bir çocuklarının daha olması, bakımını üstlendikleri çocukla karşılıklı uyum sağlama çabaları, çocuğun psikolojik olarak zor dönemler geçirmiş olması başlangıçta biraz bocalamalarına sebep olmuş. Verdikleri sözleri tutarak, yanında olduklarını hissettirerek, bire bir ilgilenerek çocukta güven duygusunun oluşmasını sağlamışlar, biraz da destekle zor günleri geride bırakmışlar.

Haberin Devamı

“Koruyucu ailelik bakım modelinde biyolojik ailenin çocuğunu geri isteme hakkı mevcut” diyor Süyür. “Biz baştan bu konuyu bilerek bu işe adım attık. Tabii ki amacımız mümkün olan en uzun sürede çocuğumuzla birlikte olmak, onun büyüdüğünü, değiştiğini, geliştiğini görmek. Ama biyolojik ailesiyle yaşamak ve onlarla bağlarını koparmamak da her çocuğun hakkı. Bir gün biyolojik ailesinin yanına dönse bile biz istediğimiz sürece bağlarımız kopmaz diye düşünüyorum. Çocuklarımızla elbette bağ oluşturmalıyız ama onların sahibi gibi hareket edemeyiz. Bizimle geçireceği zamanda ona ve yaşamına olumlu anlamda katacağımız her şey
bizi mutlu eder.”

Bilinçlendirme kampanyası

İstanbulKoruyucu Aile Derneği 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü sebebiyle sosyal medya üzerinden “Kimsesi Sizsiniz” isimli bir bilinçlendirme ve farkındalık kampanyası yürütmeye başladı. Detaylı bilgi için: istanbulkoruyucuaile.org.tr.

Haberin Devamı

Koruyucu aile olmak için uygun koşullara sahipseniz detaylı bilgi için koruyucuaile.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.