Cumartesi Bir mucidin yaşamöyküsü

Bir mucidin yaşamöyküsü

25.05.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bir mucidin yaşamöyküsü

Bir mucidin yaşamöyküsü

7’DEN 77’YE OKUL DIŞI BİLGİLER
Bir mucidin yaşamöyküsü

Geri zekâlı bir mucidin ileri zekâlılar için yaptığı icatlar
Edison, günümüzden tam 134 yıl önce ilk buluşunu yapmıştı. Bu buluş, o günlerde yapılan bir seçim sonrasında, oyların kolayca sayılımını gerçekleştirmek için hazırlanmış elektrikle işleyen bir aletti.
Ve Edison bu aleti icat ettiğinde 21 yaşında genç bir çocuktu. Küçük yaşlarında telgrafçılığa ilgi duymuş ve gençlik yıllarını telgrafhanelerde çalışarak geçirmişti. Yaşadığı dönemde yeni icat edilmiş olan telefonu herkesin kullanabileceği bir alet biçimine o getirmişti. Daha sonra bu buluşlarını iyice derinleştirerek sesleri bir yerlerde tutabileceği bir alet yapmayı tasarladı. Uzun araştırmalar sonunda da "fonograf" denilen bu aleti icat etti.
Bu buluşlarla yetinmeyen Edison, bitmez tükenmez bir çalışmayla tam 40 bin deneyden sonra da ilk ampulü yapmayı başardı.
Arkasından, bu buluşu ilk sinema makinesi takip etti.
Edison’un elli yıllık araştırması sırasında büyüklü küçüklü olmak üzere onaylı tam 1033 icadı var.
* * *
Edison Amerika’nın Ohio eyaletinde doğmuş. Daha küçük yaşlardayken deneylere başlayan Edison, altı yaşındayken büyük bir sabırla yumurtaların üzerine oturup, civciv çıkarmayı denemiş. Daha sonraki yıllarda içi gaz doldurulan balonların uçtuğunu görünce, bir arkadaşını uçurabileceğini düşünerek "sedliç tuzu" içirmiş.
Yedi yaşında Michigan’da mahalle ilkokuluna gönderildiği zaman öğretmeni, "Bu çocuk okuyamayacak kadar aptaldır," diyerek Edison’u okuldan atmış. Böylece eğitimi yarıda kalan Edison, ilk bilgilerini annesinden almış. Edison’un annesi öyle güçlü bir kadınmış ki, bu suçlamalara karşı her zaman yılmadan büyük bir savaşım vermiş: Hep, oğlunun çok akıllı bir çocuk olduğunu, bunu da bir gün bütün insanlara kanıtlayacağını söylemiş. Hatta o sıralar hiç beklenmedik bir anda hastalanan anneyi, bir geceyarısı ameliyata alan doktorlar, ışık yetersizliği yüzünden ameliyattan vazgeçecekleri sırada bütün duvarları komşulardan topladığı aynalarla kaplayarak ameliyat odasını lambalarla öyle bir aydınlatmış ki, doktorlar ameliyatı başarıyla yapmışlar. 12 yaşına geldiğinde, tren istasyonlarında gazete satarak çalışmaya başlamış. Bu sırada garip bir rastlantı yaşamını değiştirmiş: Tren istasyonunda bulunduğu bir sırada raylar üzerinde oynayan bir çocuğun hayatını kurtarınca, çocuğun babasıyla yakın bir dostluk kurmuş. Bir telgraf memuru olan bu adam da, Edison’un yaptığı iyiliği karşılıksız bırakmayarak ona, bir meslek sahibi yapmak için telgrafçılığı öğretmiş.
Ondan sonra da beş yıl gibi uzun bir süre Edison yaşamını telgrafçılık yaparak kazanmış. Tabii sonrasını hepiniz biliyorsunuz. Birbirini izleyen 1033 icat.
Bu tür özgeçmişler çocukların kendilerine güven duymalarını sağlar; onları başarılı insan olmaya yönlendirir. Başarmak istedikleri bir konuda 40 bin deney yapacak kadar sabırlı olduklarında başarabileceklerini anlatır.
Önümüzdeki hafta size yeni mucitlerin nereye gittiğini anlatacağım.






CUMARTESİ