Cumartesi Her şeye “rağmen” bu yıl da direnişte!

Her şeye “rağmen” bu yıl da direnişte!

04.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

16. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali bu yıl da kadına yönelik her türlü ayrımcılığa, şiddete baş kaldıracak. Teması “Rağmen” olan festivalde 90 yönetmenin 98 filmi gösterilecek

Her şeye “rağmen” bu yıl da direnişte

Sinemada “kadın” emeğinin gücünü direnişe çeviren Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, bu yıl 16’ncı kez kadının yaşadığı her türlü ayrımcılığa ve şiddete baş kaldıracak. Dünyayı değiştirmek üzere yola çıkan kadınların inatla ve her şeye “rağmen” direndiğine dikkat çekecek. 40 ülkeden 90 yönetmenin 98 filmini seyirciyle buluşturacak festivalin açılışı
9 Mayıs akşamı yapılacak.
Uçan Süpürge Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Halime Güner, Proje Koordinatörü Sevna Somuncuoğlu, Haber Merkezi Genel Yayın Yönetmeni Selen Doğan ve Festival Koordinatörü Özlem Kınal sorularımızı yanıtladı.

Bir kadın filmleri festivali yapma fikri nasıl ortaya çıktı?

Halime Güner: Uçan Süpürge Derneği, 17.5 yıl önce, yani kurulduktan çok kısa bir süre sonra “Eğer konumuz daha çok kadına ulaşmaksa en hızlı iletişim aracı sinemadır” dedi ve
bir film festivalinden bütün
Türkiye’nin kadın örgütlenmesini hayal etti.

Haberin Devamı

“Bir şehir kendi festivaliyle anılsın”

Festival neden sadece Ankara’da yapılıyor?

Halime G.: Ankara, yöneticilerin, karar vericilerin olduğu bir yer. O yüzden buradayız. Diğer iller de kendi festivallerini yaratabilirler.

Nasıl organize ediliyor bu festival?

Özlem Kınal: Dünyadaki tüm kadın yönetmenlerin son bir yılda çektikleri filmlerden bir havuz oluşturuyoruz. Sonra o filmlerin dağıtım haklarını elinde bulunduran firmalara ulaşıyoruz ve filmlerin ön izleme kopyalarını istiyoruz. İzleme kurulları filmleri izliyor ve seçiyor.

Binlerce film arasından en uygun olanları seçmek zor mu?

Sevna Somuncuoğlu: Yıllar geçtikçe dünyada tanınan bir festival olduk. Dolayısıyla yönetmenler, havuzumuza artık kendiliğinden de film atıyorlar.

Haberin Devamı

“Hep bir şeylere ‘rağmen’ ilerliyorlar”

Bu yılki tema nedir?

Selen Doğan: “Rağmen: dayanışma, direniş, devinim”

Neden “Rağmen?”

Özlem K.: Bu yıl kürtaj gündemi, kadın cinayetleri, anayasa süreci gibi bir gündem akışı vardı. Dolayısıyla kadınların mücadelesinin hep bir şeylere rağmen ilerlediğini gördük. İktidara, sokağa, belki bir babaya, kocaya rağmen ilerlediğini gördük. Herkesin kendine göre bir ‘rağmen’i var ya, “babama rağmen, savaşlara rağmen, yoksulluğa rağmen ayaktayız” gibi. Bu seneki filmlerin içinde hemen hemen herkesi kapsayacak ‘rağmen’ler var işte. Ama önemli olan “Bütün bunlar var ama diğer taraftan başka bir dünya da mümkün” diyebilmek. İşte tam da buna vurgu yapıyoruz.

Programda neler var?

Halime G.: Öncelikle “Her biri ayrı renk” diye bir bölümümüz var. Bu bölümde kimsenin kaçırmaması gereken 12 film gösterilecek. Bu 12 filmden biri Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği’nin (FIPRESCI) ödülünü alacak. Bu ödül, bir prestij ödülü olarak kabul ediliyor ve dünyadaki kadın filmleri festivalleri arasında yalnızca Uçan Süpürge’de veriliyor. Festivalin en merak edilen bölümlerinden biri de “pembesiz mavisiz”.
Bu bölüm de LGBT ve Quir filmlerinden oluşuyor. “Olay Yeri: Aile” bölümümüzde zorla evlendirmelerden sünnet edilen kız çocuklarına, aile içi cinsel istismardan seks işçiliğine kadar birçok şiddet biçimi ele alınıyor. “Aynı çatı altında” bölümünde de azınlık diye sınıflandırılan ama aynı çatı altında yüzyıllardır birlikte yaşayan etnik, kültürel topluluklar ve halkların kadınlarının karşılaştıkları ayrımcılıklara dikkat çekeceğiz.

Haberin Devamı

“Hrant Dink belgeselimiz de var”

Festivalde çözüm sürecine yönelik filmler olacak mı?

Halime G.: Evet, Kürt sorunu ile ilgili bir filmimiz var. Buradaki ana mantık “Bize dayatılan bir şey var ve biz bundan rahatsızız. Anlattık olmadı, film çektik, bir de böyle üzerine gidelim” demek. Bu yıl Hrant Dink ile ilgili bir belgesel de var festivalde. Eşi Rakel Dink ve yazar Fethiye Çetin burada konuğumuz olacak. Yaşananları birlikte konuşup tartışacağız.

Onur ödülleri Perihan Savaş ve Zeynep Aksu’ya

Bu yıl Uçan Süpürge ödülleri kimlere gidecek?

Özlem K.: Bu yıl onur ödülleri Perihan Savaş ve Zeynep Aksu’nun. Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü de Suzan Kardeş’e vereceğiz. Bu yıl bir de ilk kez ‘tema’ ödülümüz var. Onu da Yıldız Kenter alacak.

Haberin Devamı

Festivale erkeklerin ilgisi nasıl?

Selen D.: Her geçen gün artıyor. Orta yaş kuşağındakiler daha çok ilgi gösteriyor.

Festival mekanları nereler olacak?

Özlem K.: Kızılırmak Sineması ve Alman Kültür Merkezi. Altı üniversitede de özel gösterimler planlıyoruz. Bilet fiyatları öğrenciler için 8 lira, diğerleri için 11 lira.
Halime G.: Bize kalsa hiç ücret istemeyeceğiz ama sinema sahibinin protokolü böyle olduğu için kabul ediyoruz. Ama toplu biletler konusunda ciddi bir indirim yapılacak. Şehirde bir kampanyaya dönüşsün istiyoruz. Herkes çalıştığı yerde biletlerimizi promosyon olarak verebilir, insanlar birbirlerine hediye edebilir. Böyle olursa festivalin uluslararası prestiji artar.

Yazarlar