Gündem Bu yıl 13’üncü kez yuvasına gelmişti! Yaren Leylek’ten üzen haber

Bu yıl 13’üncü kez yuvasına gelmişti! Yaren Leylek’ten üzen haber

13.05.2024 - 16:28 | Son Güncellenme:

Bursa’da yaşayan balıkçı Adem Yılmaz (68) ile dostluğu filme konu olan ve 'Eskikarağaç Leylek Köyü'ne bu yıl 13'üncü kez gelen Yaren leylek ile eşi Nazlı, 4 yavrusundan 2’sini kaybetti.

Türkiye'yi, Avrupa Leylek Köyleri Birliği'nde temsil eden tek köy olan Bursa'nın Karacabey ilçesi Eskikaraağaç köyünde balıkçı Adem Yılmaz ile Yaren leyleğin dostluğu, milyonlar tarafından ilgiyle takip edilen hikayeye dönüştü. Geçen 12 yılda her göç zamanı geldiği köyde, Adem Yılmaz'ın kayığına konan Yaren, bu yıl da geldi. 29 Şubat’ta, Eskikaraağaç'a gelen Yaren leylek, her yıl olduğu gibi bu yıl da balıkçı Adem Yılmaz'ın kayığına konup, beklenen görüntüleri verdi. Yaren’den 7 gün sonra eşi Nazlı da Eskikaraağaç'a geldi. Yaren ile Nazlı’nın buluşmasını yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflar ve görüntülerle duyurdu. Yaren leylek ile eşi Nazlı’nın buluşmasını, balıkçı Adem Yılmaz da göldeki kayığından izledi.

Haberin Devamı

İLK YAVRU 28 NİSAN'DA YUMURTADAN ÇIKTI

Balıkçı Adem Yılmaz'ın gölden tuttuğu balıklarla beslenen Yaren leylek ve eşinin, bu yıl da 4 yumurtası oldu. Eşi ile sırayla kuluçkaya yatan Yaren leyleğin ilk yavrusu 28 Nisan'da yumurtadan çıktı. Doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş o anları sosyal medya hesabından 2 Mayıs’ta yaptığı paylaşımda, “Hepimizin yakından tanıdığı Yaren Leylek ve eşi Nazlı'nın 2024 yılındaki 4 yumurtası birkaç gün önce çatladı ve içinden dünya güzeli 4 sağlıklı yavru çıktı. Yavruların ilk görüldüğü sabahın öncesinde, gün henüz ağarmamışken sevinçten havalara uçan görüntüler meğer yumurtadan ilk çıkan yavrunun ardından yaşanmış olmalı” ifadeleriyle paylaştı. Yuvadan canlı kaydedilen görüntülerde Yaren leyleğin kanat çırptığı ve zıpladığı, sabah ise yumurtalardan 4 yavrunun çıktığı görüldü.

Haberin Devamı

2 YAVRULARINI KAYBETTİLER

Yaren leylek ile eşi Nazlı’nın, soğuktan ve yağmurdan korumak için büyük mücadele verdiği yavrulardan 2’si geçen hafta hayatını kaybetti. Tüydeş, bu haberi de sosyal medya hesabından “Yaren Yuvasında bu yıl işler pek iyi gitmedi. Geçen hafta 4 yavrusundan 2’sini kaybetti. Aslında oldukça tecrübeli bir leylek. Eşiyle birlikte bu zamana dek aynı anda 5 yavru büyütmeyi başarmıştı. Yıllardır yaptığımız takiplerde de hiç yavru kaybetmemişti. Ama bu yıl 4 yavrudan 2’si yuvada öldü. Belki hava şartları belki bir hastalık nedeniyle öldüler. Belki de yuvaya taşınan yabancı cisimler nedeniyle. Bunu bilemiyoruz. Ama şöyle de bir gerçek var. Avrupa genelinde de bu yıl epey yavru kaybı yaşandı. Bakalım son 2 yavru sağlıkla yuvadan uçabilecek mi?” ifadeleriyle duyurdu.

Bu yıl 13’üncü kez yuvasına gelmişti Yaren Leylek’ten üzen haber

Yaren leylek ile eşi Nazlı, kalan 2 yavrularıyla göl kenarındaki yuvalarında ilgilenirken, Tüydeş, Yaren leylek ile eşi Nazlı’nın, geçen yıl yumurtadan çıkan 4 yavrusunun ise sağlıkla büyüdüğünü ve göç ettiğini hatırlattı.

ESKİKARAĞAÇ, LEYLEKLERİN GÖÇ ROTASINDA

Türkiye'yi Avrupa Leylek Köyleri Birliği'nde temsil eden tek köy olan, Karacabey ilçesindeki Eskikaraağaç Leylek Köyü, her yıl göç döneminde on binlerce leyleğin geçtiği göç rotası üzerinde yer alıyor. Köy, aynı zamanda yerleşik leyleklere de ev sahipliği yapıyor. 'Yaren Leylek ve Adem Amca'nın hikayesi doğaseverler tarafından da ilgiyle takip ediliyor.

Haberin Devamı

2019'da Karacabey Belediyesi'nin katkılarıyla, yönetmen Burak Doğansoysal tarafından hikaye filme alındı ve Prag Film Ödülleri'nde 'En İyi Belgesel' ödülünü kazandı. Geçen yıl ise Karacabey Belediyesi, Balıkçı Adem ve Yaren Leylek'in anıtını yaptırıp, hikayenin köy meydanında ölümsüzleşmesini sağladı.

CANLI YAYINLA YUVASI İZLENEBİLİYOR

Yaren Leylek ve Adem Amca'nın hikayesi, köyde turizm hareketliliğini de beraberinde getirdi. Hikayeyi duyan ve leylekleri yakından görmek isteyen doğaseverler, her yıl Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Eskikarağaç Leylek Köyü'nü ziyaret ediyor. Adem Amca ve Yaren'i görmeye gelenler arasında; Ata Demirer, Aslıhan Gürbüz, Yıldıray Şahinler gibi ünlü isimler de yer aldı.

Bu yıl 13’üncü kez yuvasına gelmişti Yaren Leylek’ten üzen haber

Karacabey Belediyesi, Yaren Leylek ve eşinin bulunduğu yuvanın internet üzerinden 7 gün 24 saat canlı yayın ile izlenebilmesi amacıyla, ‘www.yarenleylek.com’ sitesini devreye aldı. Böylelikle, Yaren leylek kendisini merakla bekleyenler tarafından takip edilebiliyor.