Cumartesi “Kafamın içindeki cam kırıklarından kurtulmaya çalışıyordum”

“Kafamın içindeki cam kırıklarından kurtulmaya çalışıyordum”

07.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Wattpad’de altı milyon kişiye ulaşan “Bir Kavanoz Aşk” adlı hikayesi kitaplaştırılan Buket Koyun (Özdal): “Sadece yazıyordum, kafamın içindeki cam kırıklarından kurtulmaya çalışıyordum. En iyi olacak, raflarda olacak gibi şeyler yoktu”

“Kafamın içindeki cam kırıklarından kurtulmaya çalışıyordum”

Buket Koyun Fethiye’de yaşayan, lise üçüncü sınıfta okuyan 17 yaşında bir öğrenci. Amatör yazarları okurlarıyla buluşturan hikaye okuma ve paylaşma uygulaması Wattpad’de Buket Özdal takma adıyla bir aşk hikayesi paylaştı, hayatı değişti. Hikayesi altı milyon tıklandı ve Epsilon Yayınevi’nden gelen teklifle kitaplaştırılarak “Bir Kavanoz Aşk” adıyla basıldı. Şimdi kitap ikinci baskıya hazırlanıyor. Hukuk okumak istediğini, üniversiteye hazırlanacağı için yazmaya bir yıl kadar ara vereceğini söyleyen genç yazarla kitabını, hayatını ve planlarını konuştuk.

Haberin Devamı

-Hikayeniz milyonlarca kişi tarafından okundu, kitabınız çıktı. Neler hissettiniz?

Birkaç Wattpad yazarının kitabını raflarda görüp “Acaba bana da olabilir mi?” diye düşünüyordum. Gerçekleştiğinde “Gerçekten şu an başıma bu mu geldi?” diye bütün arkadaşlarımı aradım, haber verdim. Ben sadece yazıyordum, kafamın içindeki cam kırıklarından kurtulmaya çalışıyordum. En iyi olacak, raflarda olacak gibi şeyler yoktu kafamda.

- Yazmaya ne zaman başladınız?

Altıncı sınıfta başladım, kısa hikayeler yazıyordum. “Bir Kavanoz Aşk” Wattpad’deki ilk hikayem değil, altı hikaye yayınlamıştım ama devamlılık yoktu, hiçbirinde final vermemiştim. “Bir Kavanoz Aşk”ı yazmaya 2013’te başladım. Yaz aylarıydı, geceleri sabaha kadar saatlerce yazıyordum. 1.5 yıl kadar sürdü.

Haberin Devamı

“Aras karakteri hayalimdeki kişi”

-Hikayenin kitaba dönüşme süreci nasıl oldu?

Yayınlamamın üzerinden neredeyse bir yıl geçmişti, mesaj kutuma yayınevinden bir mesaj geldi. Hikayemi kitaplaştırmak istediklerini söylediler. Kitabın Wattpad’deki hali 1000 sayfaya yakındı. Yayıneviyle kitabı ikiye bölme kararı aldık. Birinci kısım yayımlandı; ilk baskı tükendi, ikinci baskıya hazırlanıyoruz. Aralık sonu, ocak başı
gibi de ikinci kısmın kitabı çıkacak. İsmi “Bir Kavanoz Aşk 2: Umut”.

-Kitap Hira ve Aras isimli iki karakterin aşkını anlatıyor. Yazarken çevrenizden, gerçek karakterlerden mi yola çıktınız?

Gerçek hayattan, başımızı çevirdiğimizde göreceğimiz şeyler olsun istiyordum. Ama kendi hayatımda buna benzer şeyler yaşadığını düşündüğüm insanlar yok, kitap kurgu. Anne ve babam dokuz yıl önce ayrıldılar. Babamla yaşıyorum. Ailevi sorunları
çok küçük yaştan beri yaşıyorum, o yüzden bunun nasıl hissettirdiğini, nasıl devam ettiğini biliyorum. Babam benim kendi kişiliğimde düzeltmek istediğim özellikleri Hira’da düzelterek yansıttığımı düşünüyor. Haklı olduğunu düşünüyorum. Hira’ya ister istemez bazı parçalar veriyorum. Aras ise tamamen hayalimdeki kişi.

“Babam yazabildiğimi görüp benimle gurur duyduğunu söyledi”

-Ailenizden nasıl tepkiler aldınız?

Haberin Devamı

Babam hikaye yazdığımı biliyordu ama iş ciddileşinceye kadar çok önem vermemişti, güzel yazabiliyor muyum buna bakmamıştı. Onun için önemli olan üniversite sınavıydı haliyle... İş kitap çıkarmaya kadar gidince merak edip okudu. Yazabildiğimi, başarabildiğimi görüp benimle gurur duyduğunu söyledi. Yazarlıkta hiçbir zaman önüme engel koymadı, şunu yazamazsın gibi kısıtlaması olmadı. Beni büyüttü ve bana neyin yanlış neyin doğru olduğunu öğretti, ben de ona göre bir şeyler yazdım zaten. Abimin çevresinde de konuşuluyormuşum, bahsedildiğinde benim kız kardeşim yazdı diyormuş.

-Öğretmenlerinizden, okuyuculardan nasıl tepkiler geliyor?

Dil ve anlatım ile edebiyat öğretmenlerim yazdığım kompozisyonları çok beğeniyorlardı, kitap haberini duyunca desteklerini hiç esirgemediler. Müzik öğretmenimin çok desteği oldu. Okuyucularım ikinci kitabı sabırsızlıkla beklediklerini söylüyorlar. İnsanların yaş konusunda bir algısı var, bu yaştaki biri yazamazmış gibi tepkiler olabiliyor. Sonuçta büyüyeceğim, daha olgunlaşmış halini yazacağım. Bir de geçenlerde biri tıpkı onun hayatını yazdığıma dair bir e-posta gönderdi. Kitabın neredeyse onun hayatını yansıttığını söyledi. Ne diyeceğimi bilemedim, iltifatlarına teşekkür ettim, kitaptaki şiddet gibi negatif olayları yaşadığı için üzüldüm. Türkiye’de bunu yaşayan insanlar, kadınlar var maalesef..

Haberin Devamı

-Kazandığınız parayla ne yapmayı düşünüyorsunuz? Kutlama yaptınız mı?

Parayı üniversite için kenarda tutmayı düşünüyoruz. Odaklandığım tek şey kitaptı, bir çıksın diyordum. Şu an istediğim her şey gerçekleşmiş gibi hissediyorum. Kitap raflara çıktıktan sonra bir arkadaşımla güzel bir yemek yiyip kutladık. Bir de güzel bir defter aldım kendime.

“Kendi aşk hikayemi yazmayı da denerim”

-Hiç âşık oldunuz mu? Aras ve Hira’nınki gibi bir aşk hikayesi yaşamak ister miydiniz?

Hayır, olmadım. Onlarınki çok zor bir aşk, çok zor şeyler yaşıyorlar. İlişkimde böyle zor şeyler yerine daha basit, beni mutlu edecek şeyler isterim. Hira’nın vazgeçişleri, kendini geriye çekişleri bir erkeği bıktırabilir. Aras sabretti, peşinden gitti. Böyle bir aşk isterim, güzel olur ama sanki çok sevdiğim bir insana hiç ulaşamayacağım, onu seveceğim ama birlikte olamayacakmışız gibi geliyor. Saçma belki ama ben yaşayamazmışım, bir engelden dolayı olmayacakmış gibi hissediyorum.

Haberin Devamı

-Onun hikayesini yazar mısınız mesela?

Gerçek hayattan alıntılar önemli. Hep hayal gücümü kullanamayacağım, hayatımda gördüğüm konuları da ele almam gerekecek. Gün gelir gerçekten yazılmaya uygun bulursam kendi aşk hikayemi yazmayı mutlaka denerim.

Yazarlar