Gündem KAAN ikinci kez gök vatanla buluştu

KAAN ikinci kez gök vatanla buluştu

07.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’ye havacılık alanında sınıf atlatan milli muharip uçak KAAN, ikinci test uçuşunu dün başarıyla gerçekleştirdi.

KAAN ikinci kez gök vatanla buluştu

KAAN ilk uçuşuna göre daha yüksekten seyretti ve daha uzun süre havada kaldı. KAAN, 14 dakikalık bu uçuşunda 10 bin feet irtifada 230 knot hıza ulaştı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın muharip uçak ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan ve Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak KAAN, ilk uçuşunu 21 Şubat’ta gerçekleştirmişti. Türkiye’nin gururu KAAN, dün ikinci kez gök vatan ile buluştu. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, başarıyla tamam uçuş sonrası test pilotları ve proje ekibi ile bir araya geldi. Görgün, “Türk havacılık tarihinin Türk savunma tarihinin önemli günlerinden bir tanesine daha şahitlik ettik” dedi.

Haberin Devamı

Yeni boyasıyla ilk uçuş

5. Nesil Savaş Uçaklarında olan bütün kabiliyetlere sahip olan KAAN üzerinde çalışmalar, 2028’deki seri üretimine kadar sürecek. İlk uçuşunda renk gibi tasarım unsurlarından hiçbir ipucu vermeyen KAAN, ikinci uçuşunu boyanmış haliyle yaptı. Türk ARGE ve kimya şirketi BOTEK tarafından geliştirilen askeri statüdeki boyaların kullanıldığı tasarımda gri renk hakim oldu. İlk uçuşunda 13 dakika havada kalarak, 8 bin fit irtifaya çıkan ve 230 knot hıza ulaşan KAAN, dünkü uçuşunda ise 14 dakika havada kalarak, 10 bin fit irtifada ve 230 knot hıza ulaşmayı başardı.

‘Semalar emin ellerde’

Görgün, uçuşa ilişkin yaptığı sosyal medya paylaşımında ise duygularını şöyle paylaştı: “Bu tarihi ana hep birlikte şahitlik edebildiğimiz için şükran doluyum. Bir kez daha ifade etmek isterim ki; bu başarı, milletimizin evlatlarının başarısıdır. Bu başarının mimarı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın iradeleridir. Seri üretime doğru emin adımlarla, semalarımız yerli ve milli teknolojilerimizle emin ellerde.”

 

 

Yazarlar