Cumartesi "Müziğin altyapısında etnik house var"

"Müziğin altyapısında etnik house var"

03.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Müziğin altyapısında etnik house var"

Müziğin altyapısında etnik house var






Önümüzdeki hafta CNN TÜRK'te ilginç bir belgesel başlıyor. Kanalın ilgiyle izlenen "beşN birK" programından ve kitaplarından tanıdığımız Soner Yalçın'ın hazırladığı belgeselin adı "Oradaydım". Haftada bir yayınlanacak yapımın ilk bölümü 8 Ocak Perşembe günü saat 20.10'da ekrana gelecek.
"Oradaydım" bir zamanlar Türkiye'nin gündeminde yer alan fakat sonradan unutulup giden bir olaya, olayın yaşandığı ana odaklanan bir belgesel. Açarsak: Turgut Özal döneminin önemli isimlerinden Adnan Kahveci bir trafik kazasında eşi ve kızıyla birlikte hayatını kaybetmişti. O kazadan sağ kurtulan tek kişi O gün 10 yaşında olan oğlu Cihan Kahveci'ydi. İşte, "Oradaydım"ın ilk bölümünde Cihan Kahveci o geceyi anlatıyor. Soner Yalçın "Ben haberde fikri takibi severim" diyor: "Kamuoyu çok konuşulan, tartışılan olayları bir süre sonra unutur. 'Ondan sonra ne oldu?' sorusuna cevap aramak, olayı hatırlatmak hoşuma gider. Bu öyle bir belgesel. Her bölümde bir olay, olayın birincil tanığı tarafından anlatılacak."

"Belgesel de 'Popstar' da olmalı"
Belgeselin ikinci bölümünde DGM savcısı Talat Şalk var. Tanıklık ettiği olay ise Abdullah Öcalan'ın ilk sorgusu. İlerleyen bölümlerde de Naim Süleymanoğlu Bulgaristan'dan kaçışını, Cem Karaca "yasaklı" olduğu yıllarda Almanya'dan Türkiye'ye nasıl geldiğini aktaracak. Yassıada'da ilk idam, TRT'nin ilk yayını da "Oradaydım"da ele alınacak olaylar arasında...
Soner Yalçın kendisini en çok Cihan Kahveci'nin etkilediğini söylüyor: "İnsanı ön plana çıkaran haberleri severim. O kadar büyük isimler, olaylar varken bir aile, o ailenin yaşadığı kaza, o kazadan kurtulmuş 10 yaşındaki bir çocuğun duyguları ve düşünceleri beni çok daha fazla etkiledi. Büyük laflar yok, duygusal sözler var."
Peki, "Popstar"la yatıp kalktığımız bugünlerde belgeseller seyircinin ilgisini ne kadar çekiyor? "Fransa'da belgeseller izleniyor, Türkiye'de izlenmiyor gibi tartışmalara ben inanmıyorum. Burası Türkiye; sosyoekonomik, kültürel yapısı farklı. Buraya uygun belgeseller yapmak zorundasınız. Son yıllarda bu yönde gelişmeler var. Sadece belli bir elit kesimin izleyebileceği değil, geniş kitlelerin merak ettiği konuların belgeselleri yapılmaya başlandı. Bir dizi kadar reytingi yok, olması da beklenemez ama kitlesi giderek büyüyor... Bu renkli bir dünya. Bu renkli dünyanın içinde belgesel de, 'Popstar' yarışması da, çok seyredilen dizi de olacak."

"Oradaydım"ın müziği Milliyet'in "Reyting Canavarı", ünlü müzik grubu Bulutsuzluk Özlemi'nin üyesi Sina Koloğlu imzalı. Koloğlu şunları söylüyor:
"Coşkun Aral'ın 'Haberci'sine, Can Dündar'ın 'Devlet Tiyatroları'nın Tarihi' adlı belgeseline müzik yaptım. Dizi müziği de besteledim ama tarzıma pek uygun değil. Cüneyt'le (Özdemir) 'Kız Kulesi' ve 'Sevda Arabaları'nda çalıştık. Bu belgesel 'beşN birK' ekibiyle üçüncü çalışmam. Müzik beğenilerimiz uyuşuyor. Ben uzun uzun metin okumayı sevmem. Proje bana anlatıldığı an kafamda hemen bir şey oluşursa devam ederim. 'Oradaydım' anlatıldığında aklıma ilk gelen hüzün oldu. Çünkü o insanlar bir şeye ulaşmak için çaba göstermişler. Müzikte bu duyguyu, ayrıca Sting'in etnik tadını yakalamaya çalıştım. Diğerlerinden farklı, altyapısında daha çok etnik house var... Bu işi daha da büyütmek istiyorum. Şu anda yaptığımız şey bir home stüdyo çalışması. Hedefim bir gün gerçek enstrümanlarla çalarak yapmak..."