Cumartesi Oğlumun ilk öğretmeni benim

Oğlumun ilk öğretmeni benim

29.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Oğlumun gelişimi için neler yapabileceğimi öğrenmek adına bir sürü kitap okuyorum. Aynı zamanda onun keyifli vakit geçirmesi ve kendi kendine bir şeyler yapmayı öğrenmesi için de sürekli araştırma halindeyim.

Oğlumun ilk öğretmeni benim

Geçtiğimiz 24 Kasım Öğretmenler Günü sebebiyle çok sevdiğim, bende çok emeği olan öğretmenlerimden birini aradım. Telefonda bana “Senin de Öğretmenler Günün kutlu olsun kızım” dedi. Önce anlamadım, “Evlat sahibisin, okul öncesi eğitime kadar onu yetiştiren, her gün yeni bir şeyle tanışmasını ve keşfetmesini sağlayan, kuralların varlığını, düzeni anlatan, insan ve hayvan sevgisiyle büyümesine imkan veren, kendi kendine yemek yemek, giyinmek gibi temel ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını öğreten, kısaca onu bu hayata hazırlayan ilk öğretmeni sensin” dedi. Hiç böyle düşünmemiştim, gülümsedim. Bu anlamlı günde öğretmenlerden rol çalmak gibi bir düşüncem kesinlikle yok ancak okul öncesi eğitime kadar çocuklarımıza çoğu şeyi biz annelerin öğrettiğini düşünürsek öğretmenim haksız da sayılmaz.

Oğlum doğduğundan beri onun fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimi için evde çeşitli aktiviteler yapıyoruz, oyunlar oynuyoruz. Onun gelişimi için neler yapabileceğimi öğrenmek adına bir sürü kitap okuduğum gibi onun keyifli vakit geçirmesi ve kendi kendine bir şeyler yapmayı öğrenmesi için de sürekli araştırma halindeyim. Bu kitaplarda yer alan faaliyetleri sık sık birlikte yapıyor, yeni şeyleri deniyoruz.

Haberin Devamı

Basit görünen aktiviteler aslında çok faydalı
Mikado Çocuk tarafından yayımlanan “0-20 Ay Bebeklerle Yapılacak 50 Eğitici Aktivite” isimli kitap oğlumun ilk aylarında elimizden düşmüyordu. Bu aylarda çocuğunuzla daha çok zamanı evde geçiriyorsunuz, kolay değil, o da siz de yeni bir düzene alışmaya çalışıyorsunuz. Yüz yüze bakmak, dokunmak, bazı şeyleri tutup bırakmak, oyuncakları sallamak gibi günlük hayatta basit görünen aktivitelerin aslında ne kadar faydalı olduğunu ve bebeğinizin erken öğrenme becerisinin gelişmesini desteklediğini bu kitapla öğrenebilirsiniz. Tülbentle oynadığımız “Ceee” saklambaç oyunu oğlumun sesler çıkarıp gülmesine sebep olan, sevdiğimiz ilk oyunlardan. Kitapta farklı aylara göre çocukların daha çok katılım sağlayacağı etkinlikler de bulunuyor. Kitabın devamı niteliğindeki diğer kitaplarda 16-36ay, 3-4 yaş ve 4-5 yaş çocuklarına göre aktiviteler yer alıyor.

“Bebekler ve Yürüme Çağındaki Çocuklar İçin Eğlendirici ve Eğitici Etkinlikler” (Tübitak Popüler Bilim Kitapları) kitabında farklı ay dönemlerinde çocuğunuzun yapabileceği etkinlikler dokunma, hareket dönemi, yürüme çağı, dünyayı keşfetme ve faaliyetler şeklinde gruplar altında toplanmış. Günlük hayatta yaptığımız gezi, alışveriş ya da ev işleri gibi aktivitelerin de çocuklar için ne kadar eğlenceli ve öğretici olduğunu anlatan kitap ebeveynlere de bu aktiviteleri gerçekleştirirken nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatıyor. Aktivitelerin çok büyük bir bütçe gerektirmeden ve sandalye, plastik şişe, kağıt, yaprak, tarak gibi her zaman kolayca bulunabilecek malzemelerle yapılabiliyor olması en güzel yanlarından biri.

Haberin Devamı

Fiziksel ve zihinsel gelişime göre düzenlenmiş

Banu Özkan Tozluyurt’un kızıyla yaptığı aktiviteleri ve şehirde gezdiği yerleri eğlenceli bir dille kaleme aldığı “Hayat Çocukla Güzel” (Profil Yayıncılık) de ailelere yaratıcı aktivite fikirleri sunuyor. “Akıllı Bebeklerin Oynadıkları 365 Oyun” (Pozitif Yayıncılık) kitabında ise doğumdan 3 yaşa kadar bebeklerle ve çocuklarla yapılabilecek 365 farklı aktivite yer alıyor. Kağıt peçete, makas, ip, fener, pamuk, kamış gibi kolay bulunan malzemelerle basit önerileri takip ederek yapılabilecek bu faaliyetler çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerine göre düzenlenmiş.

Haberin Devamı

“Bana kendi kendime yapmayı öğret anne!”
Çevrenin çocukların öğrenmesinde önemli rol oynadığını anlatan “Çocuğunuz ve Sizin İçin Montessori Etkinlikleri” (Kaktüs Aile Kitaplığı) kitabında Montessori eğitim metoduna göre aktiviteleri kitabında bulabilirsiniz. Amaç çocukların bireysel öğrenme sürecinde, kendi ilgi alanları ve hızına göre gelişmesine olanak yaratarak onların gelişimine destek olmak
Kitap çocuğunuza diş fırçalama, makasla kesme, ayakkabı giyme gibi günlük yaşam becerilerini, sesler, notalar, şekiller gibi duyuları geliştirici oyunları, harfleri ve kelimeleri tanıma yoluyla dil gelişimini destekleyici faaliyetleri, sayı sayma, kek pişirme, saksıda çiçek yetiştirme, para ile alışverişi öğrenme gibi hem matematiksel hem de günlük becerileri öğretmeniz için farklı etkinlikler öneriyor. Oyuncakları koyu renk bir torbaya koyup sadece dokunarak ve hissederek torbadaki oyuncağın hangisi olduğunu bulma şu sıralar bizim en favori oyunlarımızdan. Tabii bir de mutfakta kek, kurabiye yapmak.

Haberin Devamı

Harika fikirler ve öneriler
Çocukların bir sürü şeye daha yapmaya başlamadan itiraz etmesinden yola çıkan “Bir Kere de ‘Peki Annecim’ De” (Doğan Egmont Yayıncılık) kitabı okula hazırlanırken üniforma giymekte zorlanan, restoranda yemek beklerken sıkılan, kötü havalarda evde mahsur kalan çocuklarla uygulanacak harika fikirler içeriyor. Doğum günü partileri için atıştırmalık tarifleri ile kağıt çiçek, patlamış mısır külahı gibi parti malzemelerinin hazırlanması için de yaratıcı öneriler bulunuyor kitapta. Yolculuklar sırasında yapılabilecek etkinlikler ise en çok baktığımız bölüm.