Cumartesi 'Önce sahnenin tozunu yutmak istiyorum'

'Önce sahnenin tozunu yutmak istiyorum'

06.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Doğa Demirel, balede dünyanın en iyi okullarından kabul edilen Bolşoy Akademisi’nden eğitim daveti aldı. 16 yaşında olan balerin, “Önümde uzun bir yol var, çalışmayı hiç bırakmayacağım. Önce sahnenin tozunu yutmak istiyorum” diyor.

Önce sahnenin tozunu yutmak istiyorum

Önce sahnenin tozunu yutmak istiyorum
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Bale Bölümü’nde lise 3. sınıf öğrencisi Doğa Demirel, dünyanın en prestijli okullarından Bolşoy Akademisi’nden aldığı davetle adını duyurdu. 16 yaşındaki balerin başarısıyla hayallerine bir adım daha yaklaştı. Bu hikayenin başka kahramanları da var. Anne baba İrem-Serhat Demirel... Demirel ve ailesiyle Yetişkin Bale Üretim Atölyesi’nde bir araya geldik ve genç balerinin hikayesini dinledik.

Haberin Devamı

Aile, kızlarını baleye anaokulu öğretmenlerinin yönlendirmesiyle 5 yaşındayken yazdırmış. Yıllarca hem okula giden hem de bale eğitimini sürdüren Demirel için dönüm noktası, 12 yaşındayken gittiği Paris Opera ve Bale Yaz Okulu olmuş. “Paris’e gidince baleye olan sevgim daha da arttı. Hem ne kadar zor olduğunu disiplin ve fedakarlık istediğini anladım, hem de daha çok sevdim” diyen genç balerin, üç yaz üst üste aynı okula gitmiş.

Önce sahnenin tozunu yutmak istiyorum

Günde 8-10 saat çalışıyor

Geçen yıl değişiklik istediğine karar vererek Rusya’daki Bolşoy Akademisi Yaz Okulu’na başvurmuş. Üstelik kendisi gibi balerin olan kardeşiyle birlikte... Üç hafta boyunca akademiden gelen eğitmenlerden ders alan Demirel, okuldan eğitim daveti aldığını öğrenince büyük şaşkınlık yaşamış. Yaz okulundaki öğretmenlerin performansını beğenmesi sayesinde başlayan bu sürecin kendisini hem duygulandırdığını hem de çok mutlu ettiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Yoğun bir temposu olan balerin, günde 8-10 saat okuldaki salonlarda çalışıyor. Beslenmesinden uyku düzenine kadar her şeyi planlı. Sosyal hayata çok vakti yok sadece pilatese gidiyor.

Yorgunluktan ağladığı zamanların da olduğunu anlatan Demirel, “Bir yandan hoşuma gidiyor bu kadar çalışmak ve yorulmak. Sürekli kendimi motive etmeye çalışıyorum. Ailem en büyük destekçim. Çok şanslıyım çünkü herkes böyle desteklenmiyor. Sanatçı olmak en az doktor, mühendis olmak kadar önemli” sözleriyle sanatına tutkuyla bağlı olduğunu ifade ediyor.

“Uyuyan Güzel” hayali

Büyük hayalleri olan biri Demirel. Londra Kraliyet Balesi’nin Arjantinli baş balerini Marianela Nunez’in de yakın takipçisi. Stilini çok beğendiği balerinin sosyal medyada paylaştığı videoları izleyip, derslerde uygulamaya çalışıyor. Hayali de, Nunez’in performansıyla dünyada büyük ses getiren “Uyuyan Güzel” balesinde başrolde oynayabilmek: “Herkesin hayali tek başına çıkıp performans sergilemek. Ben hem tek hem ekip olarak güzel işlerde yer almak istiyorum. Çünkü her ikisinin de kattığı şeyler var. En büyük hayalim, ‘Uyuyan Güzel’ balesinde başrol olan Aurora’yı canlandırmak. Bundan güzel ne olabilir? Ancak sabırlı olmam gerek. Önümde uzun bir yol var, çalışmayı hiç bırakmayacağım. Önce sahnenin tozunu yutmak istiyorum. İleride yurt dışındaki bir kumpanyada, dans topluluğunda yer alabilir, okul açabilir veya eğitmen olabilirim. Hepsi mümkün ama sırasıyla. Önceliğim sahnelerin tozunu yutmakta.”

Önce sahnenin tozunu yutmak istiyorum

Haberin Devamı

Bolşoy yolcusu

Demirel, hayalleri ve planlarına karşılık şimdilik İstanbul’da kalma kararı aldı. Ailesi ve öğretmenlerinin tavsiyesiyle eğitimine bir süre daha çok sevdiği okulunda devam edecek. “Bugüne kadar elde ettiğim en büyük başarı ama okulumdan memnunum. Bir süre daha burada olmak istiyorum” diyerek Bolşoy için bekleyeceğini anlatıyor. Ancak bu bir reddetme değil. Çünkü önümüzdeki dönem okula yeni bir video yollayacak ve bu hakkını kullanmak istediğini dile getirecek. Şimdilik bu karar için karşılıklı anlaşılmış.

Dans ve performans sanatlarında sakatlık olmaması veya performansın sürekliliği çok önemli. Bolşoy Akademisi, genç balerinde herhangi bir kayıp olmadığını düşünürse davetini geçerli kılacak. Doğa Demirel, önümüzdeki yıl ülkemizi Rusya’da gururla temsil edecek gibi görünüyor.