Cumartesi Parayı cepte tutma rehberi

Parayı cepte tutma rehberi

21.04.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Uygulanması kolay birkaç küçük önlemle, masraflarınızı büyük oranda azaltmanız, bütçenizi düzlüğe çıkarmanız mümkün

Parayı cepte  tutma rehberi

Parayı cepte tutma rehberi

Uygulanması kolay birkaç küçük önlemle, masraflarınızı büyük oranda azaltmanız, bütçenizi düzlüğe çıkarmanız mümkün

TUBA KÖSEOĞLU AKYOL

Seyir halindeyken otomobilin camlarını kapalı tutarak benzinden önemli oranda tasarruf sağlayabilirsiniz. Suyu mikrodalga fırında kaynatarak, buzdolabının yerini değiştirerek, ampullerin tozunu alarak da daha az enerji harcarsınız. Evinizdeki araçları, elinizdeki olanakları biraz daha dikkatli kullanmanız, yüzde 50’ye varan bir tasarruf sağlayacak size. Üstelik ihtiyaçlarınızdan vazgeçmeniz, küçük keyiflerinize elveda
demeniz gerekmiyor. Herkes gibi yaşayıp, herkesten az ödemeye ne dersiniz?

Seyir halinde tasarruf
METE BAYRAKÇI
Demir Bükey Eğitim ve Organizasyon Genel Koordinatörü
• Motorun bakımını ve ayarlarını düzenli olarak yaptırın: Üreticinin önerdiği bakım kilometrelerinin ihmal edilmesi, araçta çeşitli problemlere neden olabilir. Bozulan bir parça, başka bir parçayı da bozarak daha büyük bir masraf çıkarabilir.
• Yıpranan aksamları değiştirin: Kötü bujiler fazla yakıt harcanmasına neden olur. Hava ve yakıt filtresinin tıkalı olması da araçta problem yaratır. Genellikle hava filtresine kompresörle hava sıkarlar. Oysa bu işlem, gözeneklerin tıkanmasına yol açar.
• Rot ayarını yaptırın: Rot ayarı bozuk araçların lastikleri, seyir halindeyken direnç yaparak yakıt sarfiyatının artmasına neden olur.
• Klimayı gereksiz kullanmayın: Klima, aracın daha fazla yakıt tüketmesine neden olur. Gerekmedikçe klimayı açmayın.
• Camları kapatın: Araç camlarının kapalı tutulması yakıttan önemli oranda tasarruf sağlar.
• Aracı yüksek ya da alçak devirde kullanmayın: Viteslerin araca göre öngörülen motor devrinde değiştirilmesi yakıt kaybını önler. Vites değiştirirken ara gazı verilmesi de yakıt sarfiyatını artıran bir faktör.
• Sert frenden kaçının: Ani fren, otomobil lastiklerini aşındırır ve yakıt tüketiminin artırır.
• Debriyaja sürekli basmayın: Sol ayağın sürekli debriyaj pedalı üzerinde tutulması yakıt kaybına ve debriyaj balatasının aşınmasına neden olur.

Makinelerin dilini konuşun
Prof. Dr. MUSTAFA ÖZTÜRK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanı
• Kullandığınız tencere, tava, tepsi ve çaydanlığın tabanının düz olmasına dikkat edin. Tabanı aşan alevler enerji israfına neden oluyor. Yemek pişirirken fırının ya da tencerenin kapağını gereksiz açmayın.Yemek piştikten sonra fırın, 15-30 dakika daha sıcaklığını korur. Bu atık ısıyı da değerlendirin. Mikrodalga fırın, klasik fırına göre yüzde 66 daha az enerji tüketiyor. Su kaynatmak için de mikrodalga fırını kullanın.
• Bulaşık makinesini yerleştirirken çevresinde en az 5 cm. boşluk bırakarak, ısınmadan dolayı oluşan sıcak havanın kolayca dağılmasını sağlayın. Yaz aylarında ısı ve nemi azaltmak için sabah ve akşam saatlerinde yıkama yapın. Makine çalışırken mutfakta su kullanmamak, bulaşıkları makineye koymadan önce soğuk sudan geçirmek enerjiden ve paradan tasarruf etmenizi sağlar.
• Çamaşırları yıkarken çok sıcak su yerine 30-40 derecede su kullanırsanız elektrik masrafından önemli oranda tasarruf etmiş olursunuz. Çünkü elektrik enerjisinin yüzde 90’dan fazlası su ısıtma sırasında harcanıyor. Üstelik çok sıcak su ve aşırı kurutma elbiseleri tüylendirir ve yıpratır. Az ya da çok deterjan ise verimsiz yıkamaya neden oluyor.
• Buzdolabını; soba, radyatör, bulaşık makinesi, ocak gibi ısıtıcı kaynaklardan uzak bir noktaya, mutfağın en soğuk yerine yerleştirmek enerji tüketimini yüzde 10-15 azaltıyor. Yemekleri buzdolabına koymadan önce oda sıcaklığına kadar soğutursanız ya da buzluktan çıkardığınız yiyeceği dolapta eritirseniz daha az enerji harcarsınız. Buzdolabının sıcaklığının +5, derin dondurucunun ise -18 derecede olması yeterli.
• Kirli ve tozlu lambalar yüzde 25 daha fazla enerji tüketiyor. Lambaları sık sık kuru bir bezle temizleyin. Aslında aydınlatma konusunda en hesaplısı kompakt floresan lambalar. Floresan, normal lambalara oranla 5 kat daha az enerji tüketiyor ve 10 kat daha uzun ömürlü. Kullanmadığınız odaların lambalarını söndürmek de enerji tasarrufu sağlıyor.
• Oturma odasının ideal sıcaklığı 20 derece, yatak odasınınki ise 17 derece. Bu ayarlamaları yapmak salt yakıttan tasarruf etmenizi değil sağlığınıza uygun ortamda yaşamanızı da sağlar. Isıtıcının ya da radyatörün önüne eşya koymayın. Perdeler de radyatörü örtecek uzunlukta olmasın. Camların temiz olması da evin ısınmasına katkıda bulunuyor.

Ekonomi kadından sorulur
KISMET ÇALIŞKAN
Süper Kanal - "Elişi ve Kadın" programı
• Eski kazakların sağlam kısımlarından yastık, minder ve çanta dikebilirsiniz.
• Reçelin fazlasını, az miktarda şap ile kaynatarak bozulmasını engelleyebilirsiniz.
• Artan limonları, içinde sirke olan bir kaba, kesik yüzleri sirkeye batacak şekilde yatırırsanız, limon kuruyup büzülmez ve tekrar kullanılabilir.
• Patateslerde zamanla oluşan tomurcukları tırnağınızla kazımanız gerekiyor. Aksi halde bu tomurcuklar patateslerin bozulmasına neden olur.

Haşlanmadan yıkanın
Sıcak su tankına dokunduğunuzda sıcaklık hissediyorsanız, termosifonun çevresini yalıtarak yüzde 10 enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Su ısıtıcısının termostatını 50 dereceye ayarlamanız yeterli. İnsanların büyük bölümü 42 derece sıcak su ile banyo yapıyor. Su ısıtıcısının, su kullanılan yere yakın olması da enerji tasarrufu açısından önem taşıyor. Sıcak su borularla taşındığında ısı kaybı ortaya çıkabiliyor.

Kaliteli ama ucuz giyinin
Giyim alışverişini; Merter, Yenibosna, İkitelli, Güneşli, Bostancı E-5, Kozyatağı’nda bulunan seri sonu ve ihracat fazlası mağazalardan indirimli yapabilirsiniz. Ayrıca Gebze ve Çorlu’da da indirimli giyim mağazaları bulunuyor. İstanbul Beyoğlu’nda Terkos ve Beyoğlu İş Merkezi’nde de ucuz giyim eşyaları satılıyor.

İkinci el giysi satan mağazalar
Pulp: İstiklal Cad. Atlas Pasajı, No: 42, Beyoğlu,
Tel: (0212) 244 34 20
Roxy1: İstiklal Cad. Aznavur Pasajı, No: 212
Tel: (0212) 244 33 63
Roxy2: Sarraf Ali Sk.
No: 49, Kadıköy
Tel: (0216) 345 19 90
Cav’s: Kadife Sk.
No: 6 / 4, Bahariye
Tel: (0216) 330 42 67
Nöbond: İstiklal Cad. Büyükparmakkapı Sk.
Tel: (0212) 244 00 38
İnternette ikinci el
www.ebay.com
www.kenivalenti.com
www.decadesinc.com
www.pierceunique.com

Ekmek köftesi
Bayat ekmekleri bir süre suda bekletildikten sonra iyice sıkarak hamur haline getirin. Yumurta, karabiber, tuz, rendelenmiş soğan, dereotu ve maydanoz ekleyerek yoğurup köfte haline getirin. İstenirse mücver gibi yassı ve ince ya da köfte gibi kızartılır.



CUMARTESİ