Gündem Cumhuriyet hep yaşayacak

Cumhuriyet hep yaşayacak

30.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhuriyetin kuruluşunun 92. yılı tüm yurtta kutlandı. Ankara’daki törende pek çok ilk yaşandı. Askeri motifler geri planda kaldı. Cumhuriyet belgeselinde ‘Atatürk, Menderes, Özal, Erdoğan’ın görüntüleri art arda kullanıldı

Cumhuriyet hep yaşayacak

Cumhuriyetin ilanının 92. yıl dönümü, Ankara başta olmak üzere yurt genelinde törenlerle kutlandı. Başkentte devlet erkanının katıldığı törenlerin adresi ise hipodrom oldu. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Bakanlar Kurulu üyeleri ve kuvvet komutanları katıldı. .

Haberin Devamı

İlk kez dev platform

Bu yıl alana ilk kez kırmızı beyaz renkli 90 metre uzunluğunda dev bir platform kuruldu. “Cumhuriyetimizin 92. yılı kutlu olsun” ifadelerinin yazılı olduğu platformda özel tasarım 92. yıl amblemi kullanıldı. Bu yıl ilk kez geçiş töreninden önce CSO sahne aldı. İlk olarak besteci Melih Kibar’ın Çoban Yıldızı adlı eserini seslendiren orkestra daha sonra Mülkiye Marşı’nı çaldı.

Belgeseldeki ayrıntı

Törende, dev ekranlardan kısa bir belgesel gösterimi yapıldı. “23 Nisan 1920 ile başladı mücadele” sloganıyla başlayan belgeselde, Atatürk’ün ardından Menderes, Özal ve Erdoğan’ın görüntülerinin kullanılması dikkati çekti. Belgesel, “Bir yolculuktur Cumhuriyet” sloganı ile sona erdi.

Haberin Devamı

Daha sonra CSO ile Devlet Çok Sesli Korosu’ndan oluşan 150 kişilik ekip İstiklal Marşı’nı seslendirdi. Erdoğan, 3,5 dakikalık kısa konuşmasında şunları söyledi:

‘Rahatsız olanlar’

“Cumhuriyetimizin ilanının 92. yıldönümünü hep birlikte sevinçle, gururla, coşkuyla yaşıyoruz. Türkiye’yi bölgesinin ve dünyanın en önemli ülkelerinden, yükselen yıldızlarından biri haline getirdik. Öte yandan birlik, beraberlik, kardeşlik içinde verdiğimiz demokrasi ve kalkınma mücadelesinden rahatsız olanlar her dönemde önümüze engeller çıkarmaşlardır. Şartlar ne olursa olsun tarihe geçen bir istiklal mücadelesi ile kurduğumuz cumhuriyetle taçlandırdığımız devletimize yönelik her türlü tehdidin üstesinden gelecek güce, imkâna ve kararlılığa sahibiz.”

Erdoğan’ın konuşmasının sonra CSO, önce Mozart’ın “Türk Marşı”, daha sonra da Ulvi Cemal Erkin’in “Köçekce” eserlerini seslendirdi.

Sivil boyut önde

Tören programında bu yıl Erdoğan’ın isteği üzerine yapılan bazı değişiklikler dikkati çekti. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda silah sistemlerinin geçişi ile günün anlamına uygun olarak askeri boyut ve gösteri öne çıkarılmıştı. 29 Ekim töreninde ise bu yıl sivil boyut daha fazla öne çıkarıldı. Törene zırhlı askeri araçlar, füze ve topçu birlikleri, taarruz helikopterleri ile F-4 ve F-16 savaş uçağı kolları katılmadı.

Cumhuriyet hep yaşayacak


Klasik otomobilden halkı selamladı

Haberin Devamı

Atlı Tören Kıtası ve Cumhurbaşkanlığı Koruma Başkanlığı Motosikletli Timleri eşliğinde tören alanına gelen Erdoğan, üstü açık klasik otomobilden katılımcıları selamladı. Orgeneral Akar da ona eşlik etti. Erdoğan, dün bir ilke daha imza atarak “Cumhuriyet Yürüyüşü” düzenleyen ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önünden geçenleri selamlamak için balkona çıktı. 1 kilometrelik Türk Bayrağı taşıyan gençler Külliye’nin önünden geçerken balkondan seslenen Erdoğan, “İnanıyorum ki tek millet, tek bayrak, tek devlet, tek vatan olduğumuz sürece bizi kimse birbirimize düşüremeyecektir. Bizi bölmek isteyenlere karşı şu yürüyüşünüz bir sevgi, birlik, beraberlik yürüyüşüdür” diye konuştu.

Cumhuriyet hep yaşayacak
‘Seçilmiş cumhurbaşkanı’ vurgusu

İlk Anıtkabir’i ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı: “Aziz Atatürk, milletimizin istiklali ve istikbali için şahlanışının tecelligahı ve sembolü olan Türkiye Büyük Millet Meclisimizin ilan ettiği Cumhuriyetimizin 92. yıl dönümüne ulaşmış olmanın mutluluğu içindeyiz. Bölgemizde tarihi olayların cereyan ettiği bir dönemde kuruluş yıl dönümünü kutladığımız Cumhuriyetimizi tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ilkeleri çerçevesinde ilelebet yaşatmanın azim ve kararlılığı içinde olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha ifade ediyorum. Ülkemizin TBMM tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olan zatıalinizin bizlere bıraktığı emanet olan cumhuriyetimizi doğrudan halkın oyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı sıfatıyla daha da yükseltmek, muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. 92 yıl sonra bir kez daha ülkemizin bütünlüğü, milletimizin birliği, devletimizin bekası için gerektiğinde gözlerini kırpmadan ölüme giden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimizi saygıyla yad ediyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun, ruhunuz şad olsun.”

Havada Cumhuriyet zeybeği

Haberin Devamı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın gösteri timi Solotürk gösteri uçuşu yaptı. Solotürk Pilotu Yüzbaşı Yusuf Kurt’un gösteri sırasında yerdeki bandonun çaldığı müziğin ritmi ile uyumlu şekilde tek kişilik F-16 C Blok-40 uçağına Zeybek figürleri yaptırması ilgi çekti. Türk Hava Kuvvetleri Müzesindeki etkinlikte de Solotürk pilotları Yarbay Şenol Çetin, Binbaşı Esra Özatay, Yüzbaşı Osman Yığcı, Yüzbaşı Ali Balcı, Yüzbaşı Hasan Kocabaş, Yüzbaşı Mehmet Kemal Koyunluoğlu, Yüzbaşı Ali Onur Adalı ve Üsteğmen Gökhan Esen, etkinliğe katılan vatandaşlarla söyleşi yaptı.

Cumhuriyet hep yaşayacak


İmam hatipliler geçişe katıldı

Haberin Devamı


Geçişte ilk olarak tören birlikleri karargâhı, muharip ve iç güvenlik gazileri yer aldı. Daha sonra 81 ili temsil eden öğrenciler bayraklarla tören alanından geçiş yaptı. İmam hatip okulu öğrencilerinin geçişi de dikkati çekti.

Cumhuriyet hep yaşayacak


‘Hacı Murat’lar kortejde

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının İstanbul’daki adresi yine Vatan Caddesi oldu. Törende ilk olarak İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş vatandaşları selamladı, ardından İstiklal Marşı okundu. Vali Şahin, “Millet olma bilincimizi güçlendirmenin yolu bugün de birlikten geçmektedir” dedi. Ardından Kara, Deniz ve Kuvvetleri Komutanlığı’nın oluşturduğu karma bando takımının tören alanında yerini almasıyla geçit töreni başladı. Askeri birlik, sivil ve askeri okulların geçişleri yapılan törende bisikletli, motosiklet ve klasik arabaların olduğu kortejler dikkat çekti. DHA

Cumhuriyet hep yaşayacak


Zirvede ata posteri

Erzurum Atatürk Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, Cumhuriyet Bayramı için 3 bin 176 metrelik Palandöken Dağı’na tırmandı. Dağcılar zirvede dev Türk bayrağı ve Ata posteri açtı. DHA

Cumhuriyet hep yaşayacak


Yabancı bayraklar
Ankara’da düzenlenen resmi törene katılan yabancı öğrenciler ilk defa Cumhuriyet yürüyüşüne kendi bayraklarıyla katıldılar.

Cumhuriyet hep yaşayacak


Fedakar öğretmen
Van’ın Gürpınar ilçesi Dolaylı Mahallesi’nin 10 gün önce atanan tek öğretmeni Yusuf Açar, çocuklara önce Cumhuriyet’i anlattı, ardından da okulda tadilata başladı.

Cumhuriyet hep yaşayacak

Bayrakla ısındılar
Erzurum’daki tören sırasında hava sıcaklığından 5 derece olması nedeniyle üşüyen öğrenciler Türk Bayrağı’na sarılarak ısınmaya çalıştı. Çorum’da da aynı manzara yaşandı.

Cumhuriyet hep yaşayacak


Yöresel kıyafetler
Cumhuriyet’in 92’nci yıl dönümü dolayısıyla Burdur’da yapılan yöresel kıyafetleri ile yürüyüş yapan köylüler ilgi çekti. Resmi geçit törenine yöresel kıyafetleri ve kağnı arabasıyla katılan merkeze bağlı Aziziye köylülerinden okuma yazma bilmeyen 68 yaşındaki Havva Koçak, “Cumhuriyet” temalı şiirleriyle büyük beğeni topladı.

Cumhuriyet hep yaşayacak