Siyaset Cumhuriyet’te kayyum endişesi

Cumhuriyet’te kayyum endişesi

02.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘PKK ve FETÖ adına suç işledikleri’ iddiasıyla yazar ve yöneticileri gözaltına alınan Cumhuriyet gazetesine destek ziyaretleri devam ederken, Şişli’deki binada dayanışma nöbeti başlatan bir grup gazetede sabahladı.

Cumhuriyet’te kayyum endişesi

Gazateye ‘mesleki dayanışma’ ziyareti yapan Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, “Yargı aracılığı ile Cumhuriyet gazetesine karşı girişilen hukuk dışı, ölçüsüz kararlar siyasi niteliktedir. Amacın, gazetenin yayınlarını denetleme, sindirme, hatta kayyum atayarak bitirmeye yönelik olduğu endişesindeyiz” dedi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti, DİSK Basın-İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Sınır Tanımayan Gazeteciler’in nöbet çağrısı üzerine yaklaşık 100 kişilik grup gazetede nöbete başladı. Nöbete CHP’liler, sivil toplum kuruluşu üyeleri, gazeteciler, sendika üyeleri ve vatandaşlar da destek verdi. Nöbete kalanlar battaniyeye sarılarak yelerde yattı.
Polisin çevresinde bariyerlerle güvenlik koridoru oluşturduğu Cumhuriyet Gazetesi’ne gün boyu destek ziyaretleri gerçekleşti. Gazeteye dün ilk olarak Cumartesi Anneleri geldi. Dayanışma çağrısı yapan Cumartesi Anneleri “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atarak basın açıklaması yaptı.
Sanatçı desteği
Öğle saatlerinde de gazeteye Edip Akbayram, Onur Akın, Suavi, Belkıs Akkale, Orhan Aydın, Melike Demirağ ve Bedri Baykam’ın da arasında bulunduğu bir grup sanatçı destek ziyaretinde bulundu. Şişli’deki gazeteye kol kola yürüyerek gelen sanatçılar, bina önündeki kalabalık tarafından alkışlarla karşılandı. Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, “Sanatçılar Girişimi” adına gazeteyi ziyaret ettiklerini söylerken, Bedri Baykam “Cumhuriyet, demokrasinin, laikliğin, Atatürk cumhuriyetinin sesi olmuş bir yayın” dedi. Melike Demirağ da bir gün gelecek şarkısını söyleyerek, “Dünyanın Türkiye’nin barışta, huzurda kardeşlikte yaşama umuduyla buradayız” sözleriyle nöbete destek verdi.
Basın Konseyi heyeti de Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç ve gazete çalışanlarını ziyaret etti. Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, “Yargı aracılığı ile Cumhuriyet’e karşı girişilen hukuk dışı, ölçüsüz kararlar siyasidir. Amacın, gazetenin yayınını denetleme, sindirme, hatta kayyım atayarak bitirmeye yönelik olduğu endişesi içindeyiz” dedi.