Siyaset Daha adil ve güvenli gelecek için gençlere destek vermeliyiz

Daha adil ve güvenli gelecek için gençlere destek vermeliyiz

17.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rio 2016 Olimpiyatlarında şimdiden birçok tarihi rekor kırıldı, ancak, asıl tarihi olan vatan diyebilecekleri bir ülkesi olmayan sporculara yarışmalarda yer alma imkanı tanınmasıydı

Daha adil ve güvenli  gelecek için gençlere  destek vermeliyiz

Dünyanın ilk Mülteci Olimpiyat Takımı ile tanışma ayrıcalığına sahip oldum. Yerlerinden edilmelerine yol açan korkunç olaylar ve yaşadıkları kayıplara rağmen hayatta kalmak için gösterdikleri direnç takdire şayandır. Geçmişi değiştirmek mümkün olmasa da, söz konusu sporcular en imkansız sanılan olasılıkların dahi gerçeğe dönüşebileceğini ortaya koyuyor. Madalya kürsüsüne çıksalar da çıkmasalar da onlar şimdiden şampiyon oldular.

Haberin Devamı

Bu genç mültecilerin gözlerinde, Dünya’nın dört bir yanındaki gençlerdeki tutkuyu ve istikbal vaat eden bakışı gördüm. Günümüzün sınır tanımayan yoksulluğuna, kin dolu ayrımcılığına, artan aşırılık yanlısı şiddetine, çevrenin tahrip edilmesine ve diğer küresel tehditlere çözüm bulunabilmesi için bu durumlardan en fazla etkilenenlere, onlar arasından da özellikle gençlere yönelmeliyiz.

Çok kültürlü bir yapı

Birleşmiş Milletler gençlerle ve gençlik için çalışmalarına kararlılıkla devam ediyor. Ahmad Alhendawi’yi 28 yaşındayken, ilk BM Gençlik Temsilcisi olarak atadım. Çalışmalarımızın merkezinde her gencin eğitim, sağlık, istihdam ve hak ettikleri haklardan yararlanmalarını sağlamaya yönelik gayret var. BM Ekonomik ve Sosyal Konsey Gençlik Forumu her yıl üst düzey hükümet yetkililerini ve genç aktivistleri bir araya getirerek en acil küresel konuları masaya yatırmalarını sağlıyor. Ayrıca, Dünya genelinde barış ve kalkınmayı desteklemek amacıyla BM, gençlerin liderlik ettiği ve gençlere odaklanan kuruluşlarla git gide daha fazla oranda işbirliği yapıyor.

Haberin Devamı

Her yıl 12 Ağustos’ta kutlanan Uluslararası Gençlik Günü gerçek taahhütlerin yapıldığı bir dönem olmalı. Ben de bu yıl bu fırsatı gençleri daha güçlü kılmak için atılması gereken yeni adımları açıklamak için kullanıyorum. Düzeltmek istediğim ciddi bir adaletsizlik gençlerin güvenlik konularının dışında bırakılması. Eğer gençlerin savaşlarda ölüme gitmelerine itiraz edilmiyorsa, liderlerin barışı müzakere etmek için oturdukları masada gençlerin yer almasına da itiraz edilmemesi gerekir.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bunu sonunda geçtiğimiz Aralık ayında kabul etti ve gençlerin barışın inşası çabalarını destekleyen 2250 sayılı kararı onayladı.

Genç istihdamı temsilcisi

Daha önce örneğine rastlanmayan bu karar doğrultusunda ilerleme sağlayabilmek için oluşturulan yeni Danışma Grubu üyeleri de diğer benzer gruplar gibi çok kültürlü ve uluslararası bir yapı teşkil ediyor. Grubun yarısına yakınının gençlerden oluşuyor olması, karardan doğrudan etkilenenlerin Danışma Grubunda temsil edilmesini sağlıyor. Bu üyelerden biri babasını savaşta kaybetmiş. Bir diğeri yaralanıp hayatta kalmayı başarabilmiş. Diğerleri ise mülteciler. Grup üyelerinin tecrübeleri birleştiğinde hazırlayacakları raporun yeni ufuklar açacağına inanıyorum.

Haberin Devamı

Gençler topluma katkı yapmalarını sağlayacak tüm beceri ve enerjiye sahipler, ancak, insan onuruna yakışır iş imkanlarından mahrumlar.

Küresel seviyede 70 milyonun üzerinde genç işsiz var. Bu sorunla başa çıkılmasına katkıda bulunmak için Avusturya’nın eski başbakanı Werner Faymann’ı Genç İstihdamı Özel Temsilcim olarak atadım.

Fark yaratmak için Gençlik Temsilcim ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) dahil olmak üzere BM uzmanları ile birlikte çalışacak.

Gençlerin sadece boş kadroları doldurmakla kalmayacağına yeni istihdam alanları yaratabileceğine inanıyorum. Gençleri, her başarılı girişimcinin birçok başarısız deneme sonrasında merdivenleri tırmanabildiğini unutmadan (ticari) risk almaya çağırıyorum.

Haberin Devamı

Dünya’nın dört bir yanındaki gençler, insanlar ve dünya için refah anlamına gelen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi vizyonunu gerçeğe dönüştürmeye yardımcı olabilir.

Birleşmiş Milletler ilk kez bu yıl 18 bin aday arasından seçilen 17 genç liderden oluşan BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Genç Liderlerini belirleyecek. Ortak geleceğimiz ile ilgili fikirlerini dinlemek üzere onları Eylül ayında BM Genel Merkezinde ağırlayacağız.

Sürdürülebilir gelecek

Bunlar küçük ve sembolik adımlar olarak görülebilir. Netice itibarıyla 17 sürdürülebilir kalkınma hedefi genç lideri sadece ihtiyaç duyduğumuz değişimi simgeliyor.

Gençlik Danışma Grubu ve barışın inşası grubu az sayıda üyeden oluşuyor. Bu grupların üye sayısının artırılmasının da bu durumu değiştirmeyeceği görülüyor.

Bu nedenle, bu adımların küresel sorunları bir gecede çözemeyeceğinin tabii ki bilincindeyim ve herkesi, özellikle de gençleri üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırıyorum. Gittiğim her yerde ve her fırsatta gençlerden küresel vatandaşlar olmalarını, seslerinin duyulmasını sağlamalarını ve Dünya’yı değiştirmelerini istiyorum. Onbinlerce genç hali hazırda bu yönde atılan başarılı adımlara öncülük ediyor. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşabilmek için daha milyonlarcasına ihtiyaç duyuyoruz.

Haberin Devamı

Çocuklarımı kucağıma aldığım günleri hatırlıyorum. Bugün artık onlar da kendi çocuklarını kucaklarına alıyor. Bir çocuğun büyüyüşünü gün be gün fark edemezsiniz ancak, zaman içinde çarpıcı bir şekilde değiştiğini kesinlikle görürsünüz. Dünya gençliğini düzenli şekilde desteklediğimizde, onlar da gelecek kuşaklar için daha güvenli, daha adil ve daha sürdürülebilir bir gelecek hazırlayabilirler.