Ege Daha sağlıklı yaşam için obezite cerrahisi

Daha sağlıklı yaşam için obezite cerrahisi

29.05.2017 - 03:58 | Son Güncellenme:

Ekol Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Yaman, obezite cerrahisinin, 18-65 yaş aralığında, en az 2 kez diyet ve egzersize rağmen başarısız olmuş hastalara uygulandığını, başarılı sonuçlar alındığını söyledi

Daha sağlıklı yaşam için obezite cerrahisi

Ekol Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Yaman, daha sağlıklı yaşam için obezite cerrahisinin önemine değindi. Doç. Yaman, “Obezite cerrahisi 18-65 yaş aralığında en az 3 yıl obezite problemi yaşayan ve en az iki kez diyet, egzersize rağmen başarısız olmuş hastalara uygulanır” dedi. Obezitenin, besinlerle alınan kalori miktarının harcanan kalori miktarından fazla olması sonucunda sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olduğunu belirten Doç. Yaman, “Hayat kalitesini önemli ölçüde düşüren ve yaşam süresini kısaltan, halk arasında aşırı şişmanlık olarak bilinen obezite, çağımızın giderek büyüyen ve yaygınlaşan önemli bir sağlık sorunudur. Dünyada 1.6 milyar kişi fazla kilolu ve bunların 400 milyonu da obezdir” dedi.

Haberin Devamı

Hastalığa davetiye

Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de erkeklerin yüzde 25’i, kadınların yüzde 44’ünde obezite belirlendiğine dikkat çeken Doç. Yaman, şu bilgileri verdi: “Obezite birçok hastalığa neden olabilir. Bunların arasına diyabet, hipertansiyon, koroner arter, kalp yetmezliği, solunum bozuklukları, insülin direnci, kolesterol, adet düzensizlikleri, kısırlık, doğum zorlukları gibi birçok hastalığı ekleyebiliriz. Obeziteye sebebiyet veren birçok faktör var. Obezite, yaşam şeklimizin bir sonucudur. Obezite tedavisi nedene yönelik uygulanmalıdır. Obeziteye neden olan metabolik bir neden varsa, öncelikle bunun tedavi edilmesi gerekir. Fakat tüm çabalara rağmen morbid obez olan hastaların ancak yüzde 2-4 kadarı kalıcı olarak kilo verebilir. Kalıcı kilo veremeyen grupta ise gastrik balon veya morbid obezite cerrahisi hayat kurtarıcı olarak uygulanmaktadır.”

Haberin Devamı

KALORİ ALIMI ENGELLENİR

Obezitede cerrahi yöntemleri anlatan Doç. Dr. İsmail Yaman, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Gıda emilimini azaltan ve hem kısıtlayıcı hem de emilimi azaltan ameliyatlar genel olarak bypass ameliyatları olarak adlandırılır. Bu ameliyatlarda ince bağırsağın değişen uzunluktaki kısımları gıda geçişinden ayırılır. Böylece kalori alımının önemli kısmı engellenir. Obezite cerrahisi 18-65 yaş aralığında en az 3 yıl obezite problemi yaşayan ve en az iki kez diyet ve egzersize rağmen başarısız olmuş hastalara uygulanır.

Mide balonu tedavisi

Doç. Dr. İsmail Yaman, bu yöntemi şu sözlerle anlattı: “Bu yöntemle mideye içi boş bir balon yerleştiriliyor sonra bu balon şişiriliyor. Balon 6 ay ile 1 yıl arası bir süre sonra çıkarılıyor. Bu yöntemin vücut kitle indeksi 30-40 kg/m2 olan hastalarda birincil işlem olarak, 50 kg/m2 ve üzerinde olan hastalarda operasyon öncesi hazırlık amacıyla kullanılıyor. Mide balonu işlemi ortalama 10-15 dakika sürüyor. Hastaların işlemden 8-12 saat önce aç kalmaları gerekir. Endoskopi kontrolü altında balon mide içerisine yerleştirilir. Balon mide içerisinde serumla şişirilir ve işlem tamamlanmış olur. İşlemden sonra hastalar birkaç saat gözlem altında tutulur.”