Gündem Darbe girişimi ölü yaralıların isimleri açıklandı mı?

Darbe girişimi ölü yaralıların isimleri açıklandı mı?

16.07.2016 - 18:36 | Son Güncellenme:

Darbe girişimi ve günün öne çıkan haberlerini sizler için bu haberimizde derledik. Yapılan son açıklamaya göre, 161 şehidimiz mevcut. 1440 yaralımız var. 20 darbeci öldürüldü, olaya karışan 2839 çeşitli rütbeli ve asker gözaltına alındı. Peki Darbe girişimi ölü yaralıların isimleri açıklandı mı? Detaylar haberimizde...

Darbe girişimi ölü yaralıların isimleri açıklandı mı

Silahlı terör örgütü FETÖ'nün darbe girişimi nedeniyle çıkan olaylarda Türkiye genelinde 161 şehidimiz mevcut. 1440 yaralımız var. 20 darbeci öldürüldü, olaya karışan 2839 çeşitli rütbeli ve asker gözaltına alındığı açıklandı. İşte 15 Temmuz 2016 gecesi başlayan ve ertesi güne sarkan darbe girişiminde dakika dakika gelişmeler:

Haberin Devamı

DARBECİ ASKERLER KİM LİSTESİ

Darbe girişimini planlayan bir süre önce görevden alınan Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse başkanlığındaki grupta, Albay Mehmet Oğuz Akkuş, Binbaşı Erkan Ağın, Yarbay Doğan Uysal, Yarbay Derya Yaman, Albay Erhan Ermişoğlu, Albay Seyfi Bulduk, Yarbay Hasan Saban, Üsteğmen Serdar Çamiçi, Üsteğmen Akif Us, Yarbay Ali Müjdat Eski, Yarbay Uğur Aydın, Binbaşı Kurtuluş Kaya, Üsteğmen İlyas Damarseçkin, Üsteğmen İsmail Mıngır, Teğmen Mehmet Sadık Özgüven, Yüzbaşı Sefa Mumcu, Üsteğmen Harun Birol Mert, Yarbay Uğur İrici, Üsteğmen Turan Özen, Üsteğmen Abdürrahim Özkan, Üsteğmen Süleyman Ülker, Teğmen Süleyman Çelebi, Albay Naci Akdemir, Binbaşı Ali Koçyiğit, Üsteğmen Halil İbrahim Dişçi, Üsteğmen Saadet Us, Üsteğmen Abdullah Avlık, Albay Ferhan Kuşcan, Albay Bülent Çolak, Albay Haluk Kamil Yavuz, Üsteğmen Zafer Öğretici, Üsteğmen Hamit Can Yüksel, Üsteğmen Ayhan Doğan, Üsteğmen Arif Bakır'ın da aralarında bulunduğu 37 asker yer aldı.

DARBE GİRİŞİMİ DAKİKA DAKİKA SON GELİŞMELERİ

Haberin Devamı

- CNN International: ABD Konsolosluğu, İncirlik Üssü’nde giriş çıkışların durdurulduğunu ve elektriklerin kesildiğini söyledi. Konsolosluk ABD vatandaşlarına normal hayata dönene kadar üs çevresinden uzak durmaları gerektiğini söyledi.

- Danıştay Başkanı Zerrin Güngör: “Bir grup vatan haini dün gece milli iradeyi ve demokrasiyi hedef alan alçakça bir kalkışmada bulundular. Hakettikleri cevabı aldılar ve hain emellerine ulaşamadılar. Bu hainler en ağır şekilde cezalandırılacaktır.”

- 140 Yargıtay üyesi hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

- 10 Danıştay üyesi gözaltına alındı.

- Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Paralel yapı, en büyük ihaneti de bir kez daha yüce dinimize, hak, adalet ve merhamet dini olan yüce İslam’a vermiştir” dedi.

- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk halkının hükümete gösterdiği destekten memnuniyet duyduğunu söyledi.

- Reuters’ın CNN Türk’e dayandırdığı haberinde, güvenlik güçlerinin darbecilere karşı yürüttüğü operasyonun sona erdiği belirtildi.

- Sabah saatlerinde gözaltına alınan Şırnak Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan tutuklanarak cezaevine kondu.

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Toptaş, 17 belediye çalışanının hayatını kaybettiğini açıkladı.

- Cumhuriyet Başsavcılığınca, Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otelin üç helikopterle vurulmasıyla ilgili bir tuğamiral, bir albay, bir yarbay ve bir üsteğmen hakkında gözaltı kararı verildiği bildirildi. Olaya karışan 23 kişinin de güvenlik güçlerince arandığı belirtildi. Saldırıda Erdoğan’ın koruması Mehmet Çetin’in hayatını kaybettiği belirtildi.

- ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye’den kendisine Fethullah Gülen’in iadesi için bir talep gelmediğini açıkladı. Kerry, “Kanıt getirirlerse Fethullah Gülen’i iade edebiliriz” dedi.

- Danıştay Başkanlığındaki FETÖ mensubu üyelerden beşi Danıştay Genel Kurul Salonunda gözaltına alındı, dört üye ise yazılı karar olmadığı gerekçesiyle polis ekiplerine direniyor.

- Genelkurmay Başkanlığı’nda darbe girişiminde bulunan askerlere yönelik gözaltı operasyonu tamamlandı.

- Diyarbakır 8’inci Jet Ana Üs Komutanlığı’nda görevli iki general, askeri savcı ve hakimlerin de bulunduğu 100’e yakın personel gözaltına alındı.

- Danıştay Başkanlığı üyelerinden bazıları gözaltına alınıyor.

- HSYK Genel Kurulu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının gözaltı kararı doğrultusunda beş HSYK üyesinin üyeliğinin düşürülmesine karar verdi. 2745 hakim ve savcıyı açığa aldı.

- Yunanistan’a helikopterle gidenlerin iki binbaşı, bir yüzbaşı, beş erbaş olduğu öğrenildi.

- Darbe teşebbüsüne katılan askerler Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. Onlarca kişi emniyetin önüne geldi. Polis kalabalığı havaya açılan ateş ve gaz bombalarıyla püskürttü.

- İstanbul Boğazı gemi ve tankerlerin geçişine tekrar açıldı.

- Guardian: British Airways, İstanbul gidiş dönüş uçuşlarını iptal etti.

- MİT Müsteşarı Hakan Fidan: “Sistematik operasyon bitti. Nokta operasyonuna geçtik, 1-2 saate biter.”

- Yunan askeri kaynak: “Gölcük’teki donanma üssünden firkateyn kaçırıldı, donamma komutanı rehin.”

- Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinden helikopterin ivedilikle Türkiye’ye teslim edileceğini, sekiz kişinin sığınma talebinin yetkililerce değerlendirileceğini açıkladı.

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: “Helikopterle Yunanistan’a kaçan 8 hain askerin derhal teslim edilmesini istedik.”

- Yunan polisi, Dedeağaç’a inen helikopterdeki sekiz askeri gözaltına aldı. Askerler sığınma talebinde bulundu.

- CNN Türk: Yunan devlet televizyonu Dedeağaç’a inen helikopterin içinde sekiz kişinin olduğunu belirtti. Yunan medyasında helikopterin darbe yanlılarını taşıdığı iddia ediliyor.

- Rusya, Türkiye’ye tarifeli seferleri askıya aldı.

- Başbakan Yıldırım soruları cevaplıyor:

“(Ne tür cezalar uygulamayı düşünüyorsunuz?) Vahim bir olayın sıcaklığı devam ediyor. Henüz tamamlanmış değil. Bu işlenen suçun karşılığı hukuk sisteminde açık ve seçik tanımlanmıştır. İdam cezası Türk Anayasası’ndan çıkarılmıştır. Yüce Meclisimiz bugün toplanacak, bu ve buna benzer çılgınlara karşı ilave ne gibi tedbirler alınacaksa, diğer partilerimizle değerlendireceğiz. Darbecilerden 20 civarında ölen var. İlerleyen saatlerde rakamlar ortaya çıkacaktır. Bu rakamlar bağlayıcı değil.

Haberin Devamı

(Fethullah Gülen hakkında ne yapılması planlanıyor?) Bu adamın arkasında duracak ülke göremiyorum. Bu adamın arkasında duracak ülke Türkiye’nin dostu değildir.

Haberin Devamı

(Yurtta Sulh komitesinden isimler var mı?) Çok fazla var. Gözaltına alınan, aranan… İşin beynini oluşturan bütün isimler alınmıştır, kontrol altındadır. Bu bir müşterek çalışmanın ürünüdür. Bu ülkenin başkomutanı olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, başından itibaren ‘Ölmek var, dönmek yok. Bir bedel ödenecekse biz ödeyeceğiz’ demiştir, gelinen nokta hepimizi gururlandıran bir sonuçtur.”

Haberin Devamı

(Basın mensupları darp ediliyor, sağduyu çağrısı yapılacak mı? Asker dışında kamu çalışanlarına bir yaptırım olacak mı?) Hiçbir kişi dışarıda kalmamak üzere hepsi biliniyor. Gereği yapılacak. Basın mensuplarına geçmiş olsun. Olayın heyecanıyla, stresiyle bazı yanlışlar yaşanmıştır. Toplumun psikolojisini kontrol etmek kolay değildir. Milletime çağrıda bulunuyorum, basın mensubuyla, kadınıyla erkeğiyle bir olma günüdür. Giden canlar geri gelmez. İçimizi yakan şehitlerimizdir.

- Başbakan Binali Yıldırım açıklama yapıyor: “15 Temmuz cuma gecesi Türk demokrasisi için kara bir lekedir. Darbe girişiminde bulunan paralel terör çetesine karşı demokrasi nöbeti tutan, sabah da normal yaşantısına dönen milletin adı Türk milletidir. Meydanlara bayraklarıyla koşan bütün vatandaşlarımı alnından öpüyorum. 15 Temmuz artık demokrasimizin bayramı olmuştur. Sevindirici olan bu kalkışma TSK’nın emir komuta zinciriyle olan bir kalkışma değil, bu kalkışma TSK içindeki paralel çetenin bir kalkışmasıdır. Vatanını, milletini, bayrağını seven değerli komutanlarımızı tebrik ediyorum. Olayın olduğu ilk andan itibaren meydanları dolduran sivil toplum kuruşları vatandaşlarımız, siyasi parti taraftarlarına da teşekkür ediyorum. Kahramanca çarpışarak bu belayı def eden özel kuvvetlerimiz, polisimiz, emniyet mensuplarımızı yürekten kutluyorum. Bu paralel çete mensupları artık yüce Türk adaletinin elindedir, müstehak oldukları her tür cezayı göreceklerdir. Toplam 161 şehidimiz, 1440 yaralımız vardır. 2839 çeşitli rütbede subay, asker gözaltına alınmıştır. İşin birinci safhası sona ermiştir. Bundan sonra bir yandan vatandaşlarımız yaşantılarını sürdürürken, bir yandan ülkemizi itibarsızlaştırmaya çalışan her türlü şey misliyle yapılacaktır. Biz yolumuza aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Demokrasi bayramımız 15 Temmuz ülkemize, milletimize hayırlı olsun diyorum. Milletimizin işini gücünü bitirdikten sonra akşam meydanlara akmasını talep ediyorum. Parti başkanlarına bu olayda gösterdikleri üstün basiretten dolayı teşekkür ediyorum.”

- Cumhurbaşkanlığı: Silahlı terör örgütü FETÖ üyesi 1374 TSK personeli gözaltına alındı. Bu kalkışma hangi aşamaya gelirse gelsin, bu akşam sokaklara sahip çıkmaya devam etmeliyiz. Zira her an yeni bir hareketlenme olabilir.

- Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Donanma komutanı Veysel Kösele’yle irtibat kurulduğunu açıkladı. Bozdağ: “Kösele kurtarıldı.”

- İstanbul’u da kapsayan Marmara Bölgesi hava sahası, görerek uçuş yapan tüm sivil hava araçlarının uçuşlarına kapatıldı. Yasak devlet, ambulans ve yangın söndürme amaçlı kullanılan hava araçlarını kapsamıyor. İstanbul’un yanı sıra Bursa’dan Tekirdağ’a kadar olan bölgedeki kısıtlama, Türk havacılık tarihinin en büyük uçuşa kapatma alanı. Notam TR’de yer alan bilgilere göre uçuş yasağı gece 21.05’e kadar devam edecek.

- Erdoğan’ın kaldığı otele operasyon düzenleyen Deniz Yüzbaşı Gülmez, yaralı olarak Çiğli Devlet Hastanesine getirildi.

Emniyet yetkilileri sokaklarda üniformalı ve silahlı kişileri gören vatandaşların 155 Polis İmdat hattına ihbarda bulunmasını istedi.

SABAH SAATLERİNDE NELER OLDU?

11:14 Genelkurmay Başkanlığı’nda bulunan askerler tahliye edildi. Polisin karargaha girmesinden önce Genelkurmay Başkanlığından çıkan 700’e yakın silahsız er ve erbaş polise teslim oldu.

11:00 Orgeneral Ümit Dündar: “Bu bir darbe girişimidir. Hava Kuvvetleri ve Jandarma Kuvvetleri Komutanlığı ve bazı birliklerin ağırlıklı olarak içinde olduğu görülmüştür. 41’i polis, 2’si asker, 47’si sivil 90 kişi hayatını kaybetmiştir. Yaralananların sayısı 1154’tür. Darbe teşebbüsünde yer alan 104 kişi ölü olarak ele geçirilmiştir.”

10:34 Başbakanlık: “Genelkurmay Başkanımız Hulusi Akar sağ salim kurtarıldı ve şu anda Çankaya’da kriz merkezinde görevinin başındadır.”

10:32 Boğaziçi Köprüsü her iki yönde trafiğe açıldı. Köprüdeki zırhlı araç ve tanklar çekildi.

kalkisma asker kopru7

10:28 İçişleri Bakanlığı’nın önünden silah sesleri yükseldi. Bakanlık önündeki halk etrafa kaçıştı. Basın mensupları darp edildi.

10:05 Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Vatan Caddesi her iki istikamette trafiğe tekrar açıldı.

09:49 AA: Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Öztürk ile EDOK Eğitim ve Doktrin Komutanı Korgeneral İyidil hakkında vatana ihanet suçundan işlem başlatıldı. Ardahan Garnizon ve 25’inci Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Kargın gözaltına alındı.

09:48 AA: Türkiye genelinde, 90 kişi hayatını kaybetti, 1154 kişi yaralandı.

kalkisma gunduz3

09:42 Reuters: Bir yetkili Türkiye genelinde toplam 1563 askeri personelin gözaltına alındığını açıkladı.

09:28 AA: Polis ekipleri Genelkurmay Başkanlığı’na operasyon düzenleyecek.

09:15 Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu, TVNET televizyonuna yaptığı açıklamada, “Darbecilere idam cezası verilmesini masaya getireceğiz” dedi.

09:10 Beştepe Jandarma Genel Komutanlığı’nda askerler teslim oldu. Askerler teslim olmadan önce üniformalarını çıkararak soyundu.