Siyaset Değişiklik Ankara’daki beylerin çocukları için

Değişiklik Ankara’daki beylerin çocukları için

12.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Karadenizli STK’larla bir araya gelen Kılıçdaroğlu Kuvayi Milliye vurgusu yaptığı konuşmasında anaya değişiklik teklifini eleştirdi: “Sizin çocuklarınız askere gidecek, onların çocukları da milletvekili olacak. Bundan daha iyi ballı börek olur mu?”

Değişiklik Ankara’daki beylerin çocukları için

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Hilton Otel’de Karadeniz dernek, federasyon ve vakıf temsilcileriyle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada 16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan referanduma ilişkin şu mesajları verdi:
“Kimse unutmasın. Asıl amacın bu adımdan sonra ilk dört madde olduğunu açıkça ifade ettiler. Ben değil, Adalet ve Kalkınma Partisi’nden Anayasa Mahkemesi Komisyonu üyesi çıktı kürsüde bunu ifade etti. İtirazlar üzerine tekrar kürsüye geldi ve aynı sözleri ifade etti. Bütün arkadaşlarımın, Türkiye’nin bekası, geleceği açısından altını kalın çizgilerle çiziyorum: Eğer duyarlılığımız varsa, ülkemizi, bayrağımız ve birbirimizi seviyorsak, saygı duyuyorsak referanduma giderken oyumuzu kullanırken elimizi vicdanımıza koyup öyle gideceğiz.”
‘Biz Kuvayi Milliyeciyiz’
“Bizim vatan, ülke, insan sevgimiz var. Şavşat’tan Ardahan’a giderken terör saldırısına uğrayan hangi lider var? Onlar mı saldırıya uğradı? Bu ülkenin çıkarları için mücadele ediyorum. Beraber mücadele edeceğiz. Bizi farklı bir tartışmanın içine çekmek istiyorlar. Anayasa değişikliği değil, başka şeyler tartışılsın istiyorlar. Biz her yerde, her ortamda teröre karşı çıktık. Biz Kuvayi Milliyeciyiz. Ülkemizi seviyoruz. Hiçbir ayrım yapmıyoruz. Bu kadar açık, bu kadar net. Özel bir tartışma alanı yaratıp anayasa değişikliğini gölgelemek istiyorlar. Bu tuzağa düşmeyeceğiz. Bir ‘evet kampanyası’ başlattıklarını biliyoruz. Valisi, kaymakamı, askeri, polisi ile bir kampanya başlattılar. Bu milletin sağduyusuna inanıyoruz. Valisi, kaymakamı, ‘Sizin köyde şu kadar evet çıkmazsa hizmet gelmez’ telefonu ediyorlar. Bunu çok çok iyi biliyoruz.”
‘18 yaş ballı börek’
“18 yaşında milletvekili olur mu? ‘18 yaşında benim çocuğum milletvekili olacak’ diyen ve buna inanan var mı? Bakın burada yok. Buna güvenmiyor musunuz? Bu değişiklik Ankara’daki beylerin çocukları için getirildi. Onların çocukları, ömür boyu askerlikten muaf tutulacak. 2 sene sonra emekli olacaklar. Bundan daha iyi ballı börek olur mu? Kendi çocukları için getiriyorlar. Sizin çocuklarınız, bizim çocuklarımız asker gidecek, Ankara’daki beylerin çocukları ise milletvekili olacak, askere gitmeyecek, sonra emekli hakkı kazanacak. Ayrıca ayda 15-20 lira emekli aylığı alacak. İnanç, ahlak, vicdan denen bir şey var. Bunlardan hiçbirisi yok. 18 yaşın hikâyesi budur.”
‘İdamı niye getirmiyor?’
“Kalkıyorsunuz meydanlarda ‘idam idam’, ‘gelirse tamam’. Niye getirmiyorsunuz? Başbakan sizden, bakanlar sizden, Adalet Bakanı sizden, bürokratlar sizden, valiler sizden, kaymakamlar sizden. Sayın Bahçeli de destek veriyor. 19’uncu madde olarak da bunu getirseydiniz. Elinizde tutan mı vardı? Milleti kandırmak için. Millete yalan söylemek doğru değildir. Siyaset her ortamda, halka doğruları söylemektir. Siyasetin aktörleri, halka başka şeyi söyleyip başka iş yaparsa bu doğru olmaz.”

‘Evet’ demenin vebali büyük’

“Bizim görüşümüz demokratik parlamenter sistemin güçlendirilmesidir. Yüzde 1 oy alan partinin genel başkanının Meclis’e gelmesidir. Siyasi ahlak kanununun çıkartılmasıdır. Seçim kanununun değişmesidir. Siyasetin finansmanı ile ilgili kanunun değişmesidir. İşin özeti. ‘Hayır’ demenin ülke için büyük hayırlar getireceğine inanıyorum. Evet demenin vebali büyüktür. Bütün vatandaşlarıma sesleniyorum: çocuklarınız, bayrağınız ve ülkenin bekası açısından hep beraber düşünmek zorundayız.”

‘Halk bu çirkin teklifi reddeder’

Kılıçdaroğlu, Karadeniz dernekleriyle toplantısının ardından eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk’u evinde ziyaret etti. Ziyaret sonrası açıklama yapan Kılıçdaroğlu, Cindoruk için, “Türkiye’de demokrasinin büyümesi için katkılar vermiştir. Onun görüşleri bizim için çok önemlidir” diye konuştu. Cindoruk ise referanduma ilişkin şunları söyledi: “Sayın Genel Başkan’ın ziyareti beni onurlandırmıştır. Zannediyorum kıdemli bir vatandaşla görüşmek istedi. 1952’den beri siyaset yapıyorum. Hayatım siyasetle geçtiği için, bir fikir alışverişinde bulunmaktan dolayı çok memnunum. Kentsel dönüşüm gibi anayasa değişimi yapılamaz. 12. Cumhurbaşkanı, ‘Benim projemdir’ diyor. Bir kişinin projesiyle bir devletin rejimi değiştirilemez. Sanıyorum Türk halkı bu değişiklik teklifini hatta ben buna ‘çirkin teklif’ diyorum, bu çirkin teklifi reddedecektir. Birlikte siyaset yaptığımız oy kullandığımız bütün vatandaşlara ve onların çocuklarına çağrıda bulunuyorum: ‘Hayır’ deyin.”