Ekonomi Devler Trump için iyimser...

Devler Trump için iyimser...

21.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen 47. Dünya Ekonomik Forumu’nda bir araya gelen dünyanın önde gelen şirketlerinin  yöneticileri, ABD’de başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump ile diyaloğun önemine vurgu yaptı ve Trump dönemi hakkında ekonomik anlamda iyimser görüş belirtti.

Devler Trump için iyimser...

Alman gazetesi Bild, Davos’taki toplantıya katılan büyük şirketlerin CEO ve başkanlarına Trump döneminden beklentilerini sordu.

Avrupalı uçak üreticisi Airbus’ın Başkanı Tom Enders, “Önemli olan biz Avrupalıların tüm seviyelerde yeni yönetimle diyaloğu aramamızdır” dedi.

Dünya ekonomisinde artık kimsenin birbirinden tamamıyla bağımsız hareket edemeyeceğini kaydeden Enders, “Özellikle büyük şirketlerin böyle bir lüksü yok. Gümrükler ve ticari engeller hepimiz için zararlıdır” diye konuştu.

Lojistik alanında önde gelen Alman şirketi Deutsche Post DHL Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Frank Appel de gümrük vergileri ve ticari engellerin hiçbir zaman işlemediğini savundu. Appel, “ABD şirketlerinin de açık pazarlara ihtiyacı var. Bu yüzden gelecek yıllarda Almanya da dahil olmak üzere büyüme ve iş olanaklarının genişleyeceğini göreceğiz” ifadesini kullandı.

Hedefler aynı

Japon otomotiv şirketi Toyota’nın Başkanı Takeshi Uchiyamada ise ABD ile hedeflerinin aynı olduğunu belirterek, “Donald Trump Amerika’yı daha güçlü yapmak istediğini söyleyerek daha fazla iş ve yatırım vaadinde bulunuyor. Biz de Amerikan toplumunu bu konuda desteklemek istiyoruz. Bu yüzden hedeflerimiz çok farklı değil” dedi.

İsviçre’nin büyük bankalarından UBS’nin Yönetim Kurulu Başkanı Axel Weber de Trump dönemi hakkında olumlu düşündüğünü dile getirdi. Weber, görüşlerini şöyle aktardı:

“Cumhuriyetçiler gelecek iki sene zarfında ABD Kongresinde çoğunluğu elinde bulunduracakları için iş yapabilecekler. Bu süre zarfında ekonomi odaklı bir siyaset izlenecek. Bu, dünya konjonktürüne yardımcı olacaktır. Bu durumun devam edip etmeyeceği ise Çin ile ABD arasındaki ilişkilere bağlı ve ben de temkinli bir iyimserliğe sahibim.”

Alman kimya şirketi Bayer’in Yönetim Kurulu Başkanı Werner Baumann, Trump’ın ABD’deki konjonktürü ve dünya piyasalarını göz önüne alacağını vurguladı.