Gündem Devlet liselerinde sınavların etkisi eşit

Devlet liselerinde sınavların etkisi eşit

23.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TEOG kapsamında 8. sınıf öğrencileri, 6 temel dersten, iki dönemde toplam 12 sınava girecek. Devlet liselerine girişte her iki dönemde alınan puanların etkisi eşit olacak Özel okullar ise farklı puan sistemi uygulayabilecek. Karne notunda da etkili olacak ortak sınavlarda öğrenciler cevapladıkları her sorudan 5 puan alacaklar

Devlet liselerinde  sınavların etkisi eşit

TEOG kapsamında bugün Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavları yapılıyor. Öğrenciler yarın Fen Bilimleri, TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinden sınav olacaklar. Oturumlar saat 09.00; 10.10 ve 11.20’de yapılacak. Sınavlar 40 dakika, teneffüs arası 30 dakika olacak.

Haberin Devamı

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamında 1 milyon 190 bin 826 ortaokul 8. sınıf öğrencisi sınav oluyor. Merkezi ortak sınavlarda alınan puanlar, hem ilgili dersin bir yazılısı yerine geçerek karne notunda etkili olacak hem de sınavla öğrenci alan devlet liselerinde ve özel okullara girişte kullanılacak. Karne notu için olan puan hesaplamasında her soru 5 puan değerinde olacak.

YEP ile girecekler

Anadolu ve fen liseleri başta olmak üzere devlet liselerine girişte Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) esas alınacak. YEP ile öğrenci alan devlet liselerde her iki dönem yapılan sınavların genel puanlamaya etkisi eşit olacak. Yabancı ve Türk kolejlerinin ise farklı puan türlerine göre öğrenci alması bekleniyor. YEP hesaplama sistemi biraz karışık. Öncelikle her dersin yazılısından alınan puan kendi ağırlık katsayıları ile çarpılacak. Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri derslerinin ağırlık katsayıları 4, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinin ağırlık katsayıları ise 2. Yani sınavda 1 doğru Türkçe cevabı, 2 tane Yabancı Dil cevabına eşit olacak.

Haberin Devamı

Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesiyle 700 tam puan üzerinden Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) hesaplanacak. YEP hesaplamasında AOSP ile 6, 7 ve 8. sınıf YBP etkili olacak. 6, 7 ve 8. sınıf YBP’si ile 8. sınıf AOSP toplanacak. Elde edilen puan ikiye bölünerek YEP elde edilecek. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak.

Örnek hesaplama

Örneğin Türkçe’den 90, Matematik’ten 75, Fen Bilimleri’nden 70, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’ten 80, Yabancı Dil’den 70, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nden 75 not ortalaması olan öğrencinin notları derslerin katsayılarıyla çarpılacak, elde edilen puan 6 dersin toplam katsayısı olan 18’e bölünecek, ardından 100’e bölünüp, 700 ile çarpılacak. Her dönem için AOSP bulunacak. Bu örnekteki öğrencinin AOSP’si 540,55. Öğrencinin bir ve ikinci dönemdeki AOSP’lerinin toplamının ikiye bölünmesiyle YEP’te kullanılacak AOSP bulunacak. Öğrencinin birinci dönem AOSP’sini 497,77 kabul edersek, YEP’te kullanılacak AOSP’si 519,1667 olur. YEP hesaplanırken, öğrencinin 6, 7 ve 8. YBP’si ile 8. sınıf AOSP toplanarak, elde edilen puan ikiye bölünecek. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak. Bu öğrencinin 8. sınıf YBP’si 79; 7. sınıf 69; 6. sınıf 76 puan olursa, YEP’si 371,5 olur.

Haberin Devamı

Devlet liselerinde  sınavların etkisi eşit

Bu liseler için yarışıyorlar

TEOG puanıyla öğrenciler, Anadolu, fen, sosyal bilimler, Anadolu imam hatip ve meslek liselerinin arasında bulunduğu devlet liselerine yerleşecekler. Ayrıca puanla öğrenci alan özel okulları tercih edebilecekler. Öğrencilerin hayali iyi bir liseye yerleşmek. Çünkü iyi bir lise, iyi bir üniversitenin ve geleceğin kapılarını aralıyor. Liselerin üniversite başarıları bu konuda öğrenciler için önemli bir kriter. Yandaki tabloda yer alan 2016 üniversite yerleştirme sonuçları incelendiğinde en başarılı lise türlerinin sosyal bilimler liseleri olduğu görülüyor. Üniversiteye yerleştirmede yüzde 69 başarı oranı yakalayan sosyal bilimler liselerinde ÖSYS’ye başvuran 2 bin 266 öğrenciden 1569’u üniversiteyi kazandı.

Özel fen liseleri de yüzde 66 üniversite başarısıyla ikinci sırada yer alıyor. Onu yüzde 62 başarı oranıyla polis koleji, yüzde 60 ile yabancı dilde eğitim veren özel liseler, yüzde 59 ile özel liseler, yüzde 56 ile fen liseleri, yüzde 54 ile de öğretmen liseleri takip ediyor. Öğrencilerin çoğunun girmek için yarıştığı Anadolu liseleri yüzde 52 başarı oranına sahip. Mesleki ve teknik liselerin üniversite başarıları ise yüzde 31 ile yüzde 53 arasında değişiyor. Ancak bu okullardan özellikle sınavsız geçiş hakkından yararlanan adayların önlisans programlarına yerleştiklerini belirtmekte yarar var. Sayısal verilere göre sıralamanın en sonunda spor ve güzel sanatlar liseleri yer alıyor. (MİNE ÖZDEMİR)

Haberin Devamı

YARIN: İlk günkü sınavlar kolay mıydı,zor muydu? Hatalı soru var mı?