Gündem 2017 DGS başvuru işlemleri ne zaman sona erecek?

2017 DGS başvuru işlemleri ne zaman sona erecek?

28.05.2017 - 10:56 | Son Güncellenme:

DGS başvuru işlemleri 24 Mayıs tarihi itibariyle başladı. Ön lisans eğitimini lisans eğitimine tamamlamak isteyen adaylar, başvurularını 24 Mayıs - 1 Haziran 2017 tarihleri arasında yapabilirler. DGS sınav ücreti için son ödeme tarihi ise 2 Haziran. Başvuru işlemi yapan ancak sınav ücretini ödemeyen adayların yapmış oldukları başvuru geçersiz sayılacak. Peki, DGS başvuru işlemi nasıl yapılır? Sınav ücreti nereye yatırılacak?

2017 DGS başvuru işlemleri ne zaman sona erecek


ÖSYM resmi internet sitesi üzerinden 2017 DGS kılavuzu sınava girecek olan adaylar için yayınlandı. 23 Temmuz tarihinde gerçekleştirilecek olan için başvuru işlemleri 1 Haziran’da son bulacak. DGS sonucunda adaylar alacakları puanlar doğrultusunda bölüm tercihleri yapacaklar. Geçen yıl gerçekleştirilmiş olan DGS sonucunda başvuru yapan adayların sayısı 234 bin 664 oldu. Başvuru yapan 234 bin 664 aday içerisinden 102 bin 865’i değerlendirmeye DGS tabi tutuldu. Belirlenmiş olan kontenjanların 9 bin 573 tanesi de boş kaldı.

Haberin Devamı

DGS BAŞVURUSU HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

DGS BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

DGS başvuru işlemi yapacak adaylar, internet üzerinden şahsen ya da başvuru merkezleri aracılığı ile başvurularını gerçekleştirebilirler. Başvuru işlemi gerçekleştirilmeden önce adayların ÖSYM’nin resmi internet sitesinde yer alan 2017 DGS kılavuzunu dikkatle incelemesi gereklidir. 2017 DGS kılavuzunda sınava ilişkin tüm detaylar bulunur. Adaylar sınav için yayınlanan kılavuza sadece internet üzerinde erişim sağlayabilir. Adaylara kılavuz dağıtımı veya satışı yapılmaz. DGS başvuru yapılabilmesi için adayların, açık öğretim ön lisans programlarından ya da meslek yüksekokullarından mezun olmuş olmaları şartı aranır. Eğer başvuru yapacak olan öğrenci son sınıftaysa ve stajı dışında gerekli olan tüm mezuniyet şartlarını sağlıyorsa DGS başvurusu yapmasında herhangi bir sorun yoktur. Yurt dışından mezun olmuş olanlar da denklikleri kabul edilmiş olmaları durumunda DGS başvurusu yapabilirler.

Haberin Devamı

Adaylar, internet üzerinden başvurularını ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile giriş yaparak gerçekleştirebilirler. Sınava girecek olan adayların internet üzerinden şahsen başvuru yapabilmeleri için aday işlemleri sisteminde güncel bir fotoğraflarının bulunması ve eğitim bilgilerinin güncel olması gereklidir. ÖSYM’nin başvuru merkezlerinden bir tanesinden adayın son 50 ay içinde fotoğrafı çekilerek sisteme yükleme yapılmışsa bu fotoğraf ÖSYM tarafından güncel olarak kabul edilir.

Fotoğrafı güncel olmayan ve eğitim bilgileri eksik olan, güncel olmayan adaylar ise DGS başvurusu için başvuru merkezlerine gitmelidirler. Başvuru merkezleri tarafından yapılacak olan sınav başvurusunda adaylardan hizmet bedeli olarak 5 TL alınır.

DGS için başvuru yapmak isteyen ancak başvuru süresinde başvuru işlemi gerçekleştiremeyen adaylar, ÖSYM’nin 2017 DGS kılavuzunda belirtmiş olduğu geç başvuru gününde işlemlerini gerçekleştirebilirler. DGS için geç başvuru günü 14 Haziran 2017 olarak belirlenmiştir. Geç başvuru gününde yapılacak olan başvuru işlemlerinde diğer işlem günlerinde olan başvuru ücretinden farklı bir ücret alınır. Normal başvuru tarihlerinde DGS ücreti 90 TL iken geç başvuru gününde adayların 135 TL ücret ödemesi gerekir. Başvuru tarihlerinde başvurusunu yapmayıp geç başvuru gününde başvuran adaylar sınava yalnızca Ankara’da girebilecektir. Adaylar, Ankara dışında herhangi bir sınav merkezi tercihinde bulunamazlar.

Haberin Devamı

DGS ÜCRETİ NEREYE YATIRILIR?

DGS için adayların ödemesi gereken ücret 90 TL olarak belirlendi. Adaylar sınav ücretini bankalar ile ya da ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ kısmını kullanarak ödeyebilirler. Sınav için ücretin son ödeme tarihi ise 2 Haziran 2017’dir. Bankalar ile ödeme gerçekleştirecek olan adaylar, son ödeme günü olan 2 Haziran’da mesai saati bitimine kadar sınav ücreti ödeyebilirler. Ödeme için ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ bölümünü kullanacak olanlar ise aynı gün saat 23.59’a kadar ödeme yapabilirler. Bankadan sınav ücreti ödeyen adayların alacakları dekontu kontrol etmesi gereklidir. Dekontun üstünde adayın T.C. kimlik numarası, adı, soyadı ve sınav bilgisinde yanlışlık varsa banka görevlisine bu yanlışlığın düzelttirilmesi gereklidir. Sınav ile ilgili herhangi bir sorunla karşılaşma ihtimaline karşın bankadan alınan sınav ücretinin ödendiğini gösteren dekontun saklanması gereklidir. Yurt dışından DGS başvuru işlemi yapacak olan adaylar ise sınav ücretlerini ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ kısmını kullanarak yapacaklardır.

Haberin Devamı


İnternet üzerinden ya da başvuru merkezleri aracılığı DGS başvurusunu yapan ancak sınav ücretini ödemeyen adayların sınav başvuru işlemleri geçersiz sayılır. Bu adayların sınav için giriş belgeleri düzenlenmez.

ÖSYM’nin resmi internet sitesinde yer alan 2017 DGS kılavuzuna göre adaylar tarafından sınav ücreti yatırılacak olan bankalar ve ödeme yöntemleri şunlardır;
- Akbank tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)
- Albarak Türk Katılım Bankası tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı ( KKTC’de başvuru yapacak olanlar hariç)
- Finansbank tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)
- Halkbank tüm ATM’leri, şubeleri, ve internet bankacılığı
- Türk Ekonomi Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı
- T.C. Ziraat Bankası mobil bankacılık ve internet bankacılığı
T.C. Ziraat Bankası’nda şubeler ve ATM aracılığı ile DGS başvuru ücreti ödemesi yapılamaz.
Kılavuzda belirtilen bu bankaların dışında, sınava girecek olan adaylar sınav başvuru ücretlerini ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ kısmını kullanarak da ödeyebilirler.

Haberin Devamı

DGS sonrasında yapılacak olan ilk yerleştirme için adaylar yerleştirme ücreti ödemesi yapmaz. Daha sonra gerçekleştirilecek olan yerleştirme işlemlerinin tamamında adaylardan ek yerleştirme ücreti alınır. Ek yerleştirme için ücret ödeme işlemi de ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ kısmından yapılır.

DGS İÇİN 15 DAKİKA KURALI! SINAVDA DİKKAT EDİLECEK KURALLAR

DGS, 23 Temmuz 2017 tarihinde gerçekleştirilecek ve saat 10.00’da başlayacak. Sınavın süresi 140 dakika olacak. ÖSYM tarafından düzenlenen diğer sınavlarda olduğu gibi DGS’de de 15 dakika kuralı uygulanacaktır. Bu kural çerçevesinde sınavın başlangıç saatinden yani saat 10.00’dan önce 09.45 itibariyle adayların sınav giriş binalarına girmelerine izin verilmez. Sınav giriş binalarında gerekli güvenlik kontrollerinin yapılarak gerekli kimlik kontrollerinin yapılması için adayların sınava girecekleri binaya en az 1 saat önce gitmesi gereklidir. Böylece giriş işlemlerinde kolaylık sağlanacaktır.
Sınavın gerçekleştirildiği salonda, salon görevlileri tarafından sınav kitapçıklarının bulunduğu sınav evrakı açıldıktan sonra salondaki adayların ilk 105 dakika ve son 15 dakikada çıkmaları yasaktır. Sınav süresi başladıktan sonra adayın sebebi ne olursa olsun sınav salonunu terk etmesi durumunda sınav salonuna tekrar girmesine izin verilmez.

Ayrıca bu adayların sınavın ilk 105 dakikası bitmeden de sınav binasını terk etmelerine izin verilmeyerek, sınav binası içerisinde bekletilirler. Adayların sınava giderken yanlarında sınav giriş belgeleri ve T.C. kimlik numaralarını götürmeleri gereklidir. Sınav giriş belgesi üzerinde adayın fotoğrafı görünür olmalıdır aksi halde sınava giriş yapılamaz. Sınava giderken pet şişenin içinde su götürülebilir. Bunlar dışında adayların yanlarında herhangi bir şey götürmemesi gereklidir. Sınav binalarında adayların eşyaları emanete alınmaz. ÖSYM tarafından sınava girecek olan adaylara kurşun kalem, silgi, kalemtıraş ve peçete temin edilecektir.

Sınav salonları kameralar ile kontrol edilecektir. Sınav ile ilgili olarak herhangi bir sorunla karşılaşılması durumunda kamera kayıtları delil olarak sayılacaktır. Adayların ÖSYM tarafından belirlenen kurallara uymaları gereklidir. Aksi halde sınavlar geçersiz sayılacaktır.

Yazarlar