Gündem DGS tercihleri ne zaman yapılacak? Tercihler nasıl yapılacak?

DGS tercihleri ne zaman yapılacak? Tercihler nasıl yapılacak?

14.09.2017 - 07:28 | Son Güncellenme:

DGS sonuçları, ÖSYM tarafından ilan edildi. Sınav soru ve cevapları da 8 Eylül 2017 tarihinde 10 gün süre ile erişime açıldı. Adaylar soruları inceleyerek doğru ve yanlışlarını görebilirler. Sorulara, ÖSYM aday işlemleri sistemine giriş yapılarak ulaşılabilir.

DGS tercihleri ne zaman yapılacak Tercihler nasıl yapılacak

23 Temmuz 2017 tarihinde gerçekleştirilen DGS için sonuçlar ÖSYM resmi internet sitesinde ilan edildi. Adaylar sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile aday işlemleri sistemine giriş yaparak öğrenebilir. Sonuçların açıklanması ile birlikte adaylar için tercih süreci başlayacak. Tercihler 2017-DGS tercih kılavuzuna göre yapılacak. Tercih süresi bitmeden tercihlerde değişiklik yapılabilecek.

Haberin Devamı

DGS SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ!

DGS TERCİH İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

Sınava giren adaylar, sınav sonuçlarının açıklanması ile ÖSYM aday işlemleri sistemini kullanarak tercih yapacak. Tercihler ÖSYM tarafından yayınlanacak olan DGS tercih kılavuzuna göre yapılacak. Tercih için belirlenen süre uzatılmayacak. Adaylar tercih süresi içerisinde, tercihlerinde değişiklik yapabilir. Adayların toplam 30 tercih hakkı bulunur. 30 tercih hakkının tamamının doldurulma zorunluluğu yok.

DGS tercihleri için kılavuzda yer alan Tablo-1 ve Tablo-2 dikkatlice incelenmelidir. Tablo-1 üzerinde adayların dikey geçiş yapabilecekleri lisans programlarının adları, kodları, puan türleri, kontenjanları, öğretim süreleri ve varsa koşulları yer alır. Tablo üzerinde programlar için belirtilen koşulların adaylar tarafından taşınıyor olması gereklidir. Gerekli şartları taşımayan adaylar o program için tercih yapamaz. Koşulları taşımadığı halde tercih yapılması durumunda doğacak sorunlar adaya aittir. Tercih listesi oluşturulurken ilk olarak en çok istenilen program ilk sıraya yazılmalıdır.

Haberin Devamı

Tablo-2 üzerinde ön lisans programından mezun olan adayların hangi alanlardaki lisans programlarını tercih edebileceği bilgisi yer alır. Tercih işlemlerini yapan adaylar, tercih bilgilerini kontrol ederek yazıcıdan tercih listesinin çıktısını almalı ve saklamalıdır.

DGS YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

DGS tercihleri için değerlendirme işlemleri bilgisayar ile yapılacak. Tercihlerinde aynı programa yer veren adaylardan DGS puanı yüksek olana öncelik verilecek. DGS puanları aynıysa standart puanı yüksek olana, standart puanları aynıysa ÖBP’si yüksek olana öncelik verilecek. Eşitlik yine bozulmazsa tercihin kaçıncı sırada yazıldığına ve sonrasında adayın doğum tarihine bakılarak yaşı küçük olana öncelik verilecek.

DGS için yerleştirme sonuçları da ÖSYM’nin resmi internet sitesinden açıklanacak. Adaylar sınav sonuçlarını aday işlemleri sistemine giriş yaparak görebilecek. Tercih sonuçları ile ilgili olarak adayların adreslerine sonuç belgesi gönderilmeyecek. 2017 DGS sonucuna göre bir yükseköğretim kurumu için kayıt hakkı kazanan adaylar, bu haklarını sadece 2017-2018 öğretim yılı için kullanabilir. Tercih sonuçlarına göre yükseköğretim kurumuna kayıt hakkı kazananlar kayıt işlemlerini ilgili üniversiteye giderek gerçekleştirecek.