Gündem Diyarbakır’da kanlı provokasyon

Diyarbakır’da kanlı provokasyon

10.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’da Hüda-Par’a yakınlığı ile bilinen Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran’ın silahlı saldırıyla öldürülmesinin ardından çıkan olaylarda 3 kişi daha öldü 6 yaralı var

Diyarbakır’da  kanlı provokasyon

Diyarbakır’da seçim kutlamalarına yine gölge düştü. Hüda-Par’a yakınlığı ile bilinen Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran dün Yenişehir semtinde evinden çıkarken uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü. Bu gelişme üzerine, Hüda-Par yanlıları olduğu ileri sürülen silahlı kişilerin bir kahvehane ve bir dernek binasına saldırması sonucu çıkan olaylarda Bayram Özelçin ile Emin Ensen yaşamını yitirdi. Akşam saatlerinde ise bir apartmanda düzenlenen silahla saldırıda ise Bayram Dağkan öldürüldü.

Haberin Devamı

Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran, dün 14.20 sıralarında Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi’nde evinden çıktığı sırada kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin silahlı saldırısına uğradı. Vücuduna dört kurşun isabet eden Baran, kaldırıldığı Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Baran’ın öldürülmesinin ardından gerginlik tırmanırken derneğin yakınında bulunan Şehitlik Semti’ndeki Eşit Özgür Yurttaş Derneği ile Licelilerin oturduğu ve daha çok HDP’lilerin bulunduğu “Sisi” adlı kahvehaneye Hüda-Par taraftarı oldukları ileri sürülen bir grup silahlı saldırıda bulunuldu. İlk belirlemelere göre kahvede oturan dört kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tüm müdahaleye rağmen ikisi yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

Saldırı sonrası telsizden olayı haber alarak olay yerine giden Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabirleri Canan Altıntaş ve Serdar Sunar ile İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabiri Burak Emek de saldırıya uğradı. Darp edilen ve ağır yaralanan gazetecilerden Altıntaş, polis pazeriyle hastaneye kaldırıldı.

Hastaneyi bastılar

Aralarında gazetecilerin de bulunduğu yaralıların kaldırıldığı Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi’nin Acil Servisi de Baran için toplanan grup tarafından basıldı. Silahlı grubun rastgele ateş açması sonrası çelik yelekli polisler devreye girdi ve gazetecilerin bulunduğu koridor ile odayı korumaya alarak olası saldırıyı önledi.

Kriz masası oluşturuldu

Polis saldırıları önlemek amacıyla hastaneyi ablukaya aldı. Durumu ağır olan Altıntaş, buradan önce Tıp Fakültesi daha sonra özel bir hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı. Gazeteci Altıntaş’ın şakağında ve kafasında kırık olduğu belirtildi. 4 kişinin öldüğü saldırılardan sonra kriz masası oluşturan valilik kentte bir dizi önlem aldı. Takviye olarak istenen jandarma, Adliye binası ve Kolordu Komutanlığı çevresiyle Batıkent Kavşağı ve Seyrantepe Dörtyol’da nöbet tutmaya başladı. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Aytaç Baran’ın hayatını kaybettiği silahlı saldırı ile ilgili olduğu değerlendirilen üç kişinin 1 adet tabanca ile yakalandığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Diyarbakır Valiliği’nden, yapılan açıklamada şöyle denildi:

14 kişi gözaltında

“Toplam 14 kişi gözaltına alınmış olup bu kişilerin beraberinde 4 adet kalaşnikof tüfek ve 8 adet şarjör, 1 adet Uzi marka otomatik silah ve buna ait 2 şarjör, 4 adet av tüfeği ve bol miktarda fişek, 1 adet pompalı tüfek, 1 adet Glock tabanca, 5 kutu 9 mm mermi, çok sayıda av fişeği, 5 adet sopa ve 1 adet dürbün ele geçirilmiştir. Olaylarda daha önce 3 olarak açıklanan ölü sayısı 4’e yükselmiş olup 3’ü basın mensubu 1’i hastane çalışanı olmak üzere toplam 6 vatandaşımız yaralanmıştır.”

HDP’den jet kınama

HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Baran’ın silahlı saldırı sonucu öldürülmesiyle ilgili olarak, “Saldırıyı açıkça kınadığımızı, lanetlediğimizi belirtiyoruz. Saldırıda katledilen Aytaç Baran’a Allah’tan rahmet, Yeni İhya Der camiasına ve ailesine başsağlığı diliyoruz” denildi.
Demokratik Toplum Kongresi’nden yapılan açıklamada ise “Aytaç Baran’a yapılan silahlı saldırının genel seçim başarısını kanlı bir savaşa çevirme girişimi olduğu” belirtildi.
Twitter üzerinden açıklama yapan PKK’nın gençlik örgütlenmesi Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi (YDG-H) de, saldırının provokasyon amaçlı olduğunu belirterek, halka ve gençlere herhangi bir çatışmaya mahal vermemek için evlerine geri çekilme çağrısı yapıldı.

‘Kirli bir tezgah’
Demirtaş Twitter’dan “Diyarbakır’da kirli bir tezgah sahneleniyor. İç çatışmayı tetiklemek istiyorlar. Sokakta karşı karşıya getirme senaryolarına karşı herkes bilinçle hareket etmeli ve sokaktan çekilmelidir. İntikam ve kin kusan hiç kimse iyi niyetli olamaz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Hüda-Par: Hedef gözetildi
Hüda-Par Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, Diyarbakır’da Yeni İhya Dar Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran’a yönelik silahlı saldırıya ilişkin, “Bu dernek, defalarca saldırıya uğradı. PKK ve YDG-H tarafından tehdit edildi” dedi. Yılmaz, Baran’ın evinden çıktığı esnada çapraz ateşe alındığını, kurulan pusuda vücuduna 4 kurşunun isabet ettiğini söyledi. Saldırının hedef gözetilerek yapıldığını kaydeden Yılmaz, “Olayda yaralanan Baran hastaneye kaldırıldı. Kan ihtiyacı için herkes hastaneye gitti. Orada şehit olduğu bilgisi geldi. Polis, derneği abluka altına aldı. Dernektekiler daha sonra oradan polisin kontrolünde çıkabildi” diye konuştu. 6-7 Ekim olaylarında şehit olan Yasin Börü’nün de bu derneğe gidip İslami sohbetlere katıldığı, Baran’ın onun hocası olduğu belirtildi.