Dünya Doğu Halep boşalıyor

Doğu Halep boşalıyor

11.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Halep’in doğusunda muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde rejim güçlerinin ilerleyişi sürerken, bölgedeki binlerce kişi yoğun biçimde hükümet kontrolündeki bölgelere geçiyor.

Doğu Halep boşalıyor

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov’a göre, sadece dün 20 binin üzerinde sivil rejim kontrolündeki bölgelere geçti. Son iki günde Halep’i terk eden sivil sayısının 50 bini geçtiği ifade ediliyor. Buna karşın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, sivil geçişlerine rağmen hala yoğun çatışmaların yaşandığını açıkladı. Rejim güçlerinin 2012’den beri muhaliflerin kontrolünde olan Doğu Halep’in yüzde 93’ünü geri aldığı ifade ediliyor.
Muhalifleri konuştular
Suriye Fikirdaş Ülkeler Bakanları Toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ‘sivillerin güvenliği konusunda çalışmalarının devam ettiğini ve Halep’in tamamen yok olmadan bir çözüm bulmak amacında olduklarını’ ifade etti. ABD’li ve Rus yetkililer dün İsviçre’nin Cenevre kentinde muhaliflerin Halep’ten güvenli biçimde çıkarılmasına yönelik bir görüşme gerçekleştirdi.
Bununla beraber Palmira ve Humus’ta rejim ile DAEŞ arasındaki çatışmalar devam ediyor. DAEŞ mensupları Suriye ordusuna ait bir savaş uçağını düşürdüklerini iddia etti.

Sonuç çıkmaz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye Fikirdaş Ülkeler Bakanları Toplantısında, rejim ve destekçilerinin isteklerinin nasıl karşılanacağının tartışıldığını belirterek, “Bu mantıkla fikirdaş ülkeler toplantısından bir sonuç çıkmaz” dedi. Halep’teki durumun gittikçe kötüleştiğine işaret eden Çavuşoğlu, “Rejim ve destekçileri sürekli bombalıyor, sivil insanlar ölüyor ve insani yardımın ulaştırılması imkansız hale geldi. Zaten öncesinden de problem vardı” dedi.