Siyaset Dokunma süreci başlıyor

Dokunma süreci başlıyor

16.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanlığı, TBMM’den gönderilen milletvekili dosyalarından 11’ini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına iletti. Dosyaların CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök hakkında olduğu öğrenildi.

Dokunma süreci başlıyor

Her üç siyasetçi hakkındaki soruşturmaları da Parlamenter Suçlar Bürosu Başsavcı Vekili Hüseyin Şahin yürütecek. Şahin, Kılıçdaroğlu ve Demirtaş’a isnat edilen ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçunu soruşturma sırasında doğrudan soruşturabilecek. Bu kapsamda Şahin’in önümüzdeki süreçte Kılıçdaroğlu ve Demirtaş’ı şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırması bekleniyor. Bu davet, resmi tebligatla olabileceği gibi telefonla da olabilecek. Kılıçdaroğlu ve Demirtaş, davete icabet etmezlerse polis zoruyla getirme, yakalama gibi tedbirler de uygulanabilecek. Şahin, soruşturma sonunda, yargılama kararı verirse, TCK’nın 299. maddesi uyarınca dosyayı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a gönderip kovuşturma izni isteyecek. Bozdağ izin verirse, Kılıçdaroğlu ve Demirtaş, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis öngören TCK’nın 299. maddesi uyarınca asliye ceza mahkemesinde yargılanacak.
Emniyet teşkilatını alenen aşağılamak suçunu düzenleyen TCK’nın 301. maddesine göre hakkında dosya hazırlanan Gök’e soruşturma açılması için ise Bozdağ’ın izin vermesi gerekecek. Bozdağ’ın izin vermesi halinde Gök hakkındaki soruşturma da aynı Kılıçdaroğlu ve Demirtaş’ınki gibi yürütülecek. Ancak savcılık, Gök hakkında Adalet Bakanı’ndan izin almaksızın dava açabilecek. Dava açılırsa Gök, 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.