Ekonomi Domateste elma formülü

Domateste elma formülü

05.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın Türkiye’den ithalat kısıtlamasını sürdürdüğü tek ürün olan domatesin saklanması konusunda önlem alınacağını söyledi.

Domateste elma formülü

Erdoğan, “Gerektiğinde serayı da, tarlayı da iç piyasaya yönlendirebileceğimiz bir sistem kuralım. Biliyorsunuz, hallerdeki olumsuzluklardan kaynaklanan bazı sorunlar var. Soğuk hava depoları noktasında gerekli tedbirler alınmıyor. Domatesin dayanıklılığı yok. Bu sorunlar giderilirse, mesela bugün kilosu 5-6 lira olan domatesi vatandaşlarımıza daha ucuza ulaştırabiliriz. Mesela elmada öyle böyle sorunlar yok” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetlisi olarak Soçi’ye yaptığı ziyaretin ardından Türkiye’ye dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, dış politika ve iç siyasetin yanı sıra Rusya ile ticari ilişkiler konusunda da değerlendirmede bulundu. Erdoğan, şunları söyledi:

TARIM ÖNEMLİ YER TUTTU: Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi (ÜDİK) mekanizması, aslında bir nevi stratejik ortaklıktır. ÜDİK’te siyasi, ekonomik, ticari ilişkilerden, turizm, enerji, savunma sanayiine varana dek ikili konuların tümü ele alınıyor. Soçi ziyaretimizde de, tarım önemli bir yer tuttu. Tekstil, konfeksiyonla ilgili konular konuşuldu. Yaşanan sıkıntıları belgeli olarak kendilerine gösterdik.

Haberin Devamı

DOMATES HARİÇ UZLAŞMA: Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi’nin görüşmelerinde, domates konusu hariç her konuda uzlaşı sağlandı. Bakanlarımıza domates konusunda da çalışma yapalım dedim. Bundan böyle ihracat sorunu çekmeyelim. Mesela elmanın yetiştiği yörelerde, soğuk hava deposu vardır. Depolarlar ve pazar açıldıkça pazara sürerler. Domateste de buna benzer bazı adımlar atılabilir. Böylece ihracata bağımlı kalmaktan kurtuluruz. Gerekirse alternatif pazarlar bulunur. Rusya’daki üreticiler bankadan çok kredi aldıkları için, onları koruma adına bu şekilde hareket ediyorlar.

TÜRK AKIMI: Nükleer enerjiyi, Türk Akımı’nı konuştuk. 22 Mayıs’ta Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) toplantısı var. Kendisini davet ettik. Oraya katılacağını tahmin ediyorum. Zira KEİ’nin 25. yılı kutlanıyor. Enerji bakanlığımız görüşmelerini yoğun şekilde sürdürüyor. Akkuyu ve Kıyıköy’de çalışmalar var. Denizden Türk Akımı’nı getirecekler. Karada kalan kısmını biz götüreceğiz.